Predsjednik Vlade otputovao na Samit NATO-a

U sastavu delegacije je i ministrica odbrane Crne Gore Milica Pejanović-Đurišić
85 pregleda 6 komentar(a)
Dan nezavisnosti, Milo Đukanović, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Dan nezavisnosti, Milo Đukanović, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Ažurirano: 07.07.2016. 19:27h

Predsjednik Vlade Milo Đukanović otputovao je danas u Varšavu gdje će na poziv generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga 8. i 9. jula predvoditi delegaciju Crne Gore na Samitu šefova država i vlada Alijanse.

Crna Gora u Varšavi učestvuje po prvi put na Samitu NATO kao pozvana zemlja, nakon potpisivanja Protokola o pristupanju 19. maja u Briselu. U tom svojstvu, biće zastupljena na svim sastancima tokom dvodnevnog rada.

Samit će razmotriti aktuelna bezbjednosna pitanja, sa fokusom na dalje jačanje koncepta odbrane i odvraćanja i projektovanje stabilnosti van granica NATO, na sajber odbranu, civilnu spremnost, i unapređenje koncepta odbrane od napada balističkih raketa. Takođe, biće riječi i o unapređenju saradnje sa EU kroz zajedničko i koordinisano djelovanje u vodama Mediterana. Saveznice će razmijeniti mišljenja i o budućim aktivnostima usmjerenim na nastavak misije „Odlučna podrška“ u Avganistanu, kao i o daljoj obuci avganistanskih bezbjednosnih snaga - ANDSF.

Na marginama NATO Samita, Premijer će govoriti na ekspertskom forumu pod nazivom ’’NATO u odbrani mira’’ koji zajedno organizuju slovački GLOBSEC i poljski Institut za međunarodne odnose. Takođe, imaće i niz bilateralnih susreta, na kojima će s partnerima razgovarati o procedurama ratifikacije Pristupnog protokola, kao i o drugim pitanjima od značaja za saradnju u okviru Alijanse i za bilateralne odnose.

U sastavu delegacije je i ministrica odbrane Crne Gore Milica Pejanović-Đurišić.

Bonus video: