Predstavljanje Strategije proširenja 6. februara u Strazburu

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han, predstaviće strategiju pred poslanicima Evropskog parlamenta
71 pregleda 1 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Reuters
Johanes Han, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.01.2018. 09:33h

Strategija proširenja, pod nazivom Vjerodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan, biće predstavljanja 6. februara, tokom plenarnog zasjedanja Evropskog parlamenta u Strazburu, saznaje portal European Western Balkans.

Kolegijum Evropske komisije, kome će predsjedavati predsjednik Žan-Klod Junker, sastaće se u Strazburu i usvojiti finalni tekst strategije.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han, predstaviće strategiju pred poslanicima Evropskog parlamenta u 15 sati.

Dokument "Vjerodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan" obuhvatiće, prema navodima medija, opšte smjernice za brži proces integracije svih država regiona i konkretnije datume za evaluaciju postignutog u Crnoj Gori i Srbiji.

Prema indikativnom vremenskom okviru Evropske komisije proizilazi da će 2019. godina biti ključna za države Zapadnog Balkana.

Te godine se očekuje potpisivanje dokumenta o „sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa“ između Srbije i Kosova, dok bi Albanija i Makedonija trebalo da otvore pristupne pregovore sa Briselom, a Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Kako se navodi, 2019. godina će biti ključna za Srbiji i Crnu Goru po pitanju pregovora takozvanih „blokirajućih“ poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, pravdu, slobodu i bezbjednost.

Bonus video: