Predstavnici Bundestaga kažu da Crnu Goru čeka dug put ka EU

Oni su rekli da kriminal „prilično jak“ u novim članicama EU, kao i u zemljama koje su kandidati za pristup Uniji, ali da se to pitanje može riješiti, ako postoji volja
0 komentar(a)
Bundestag, Foto: Zoran Đurić
Bundestag, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 31.01.2011. 20:19h

Predstavnici njemačkog parlamenta kazali su da Crnu Goru čeka dug i naporan put na ispunjenju uslova za početak pregovora sa Evropskom unijom i ocijenili da će se taj proces, ipak, lakše odvijati sa novim premijerom i Vladom.

U razgovoru sa novinarima nekoliko štampanih medija, poslanici Bundestaga Mihael Stibgen (CDU/CSU) i Oliver Lukšić saopštili su da znaju da Crna Gora ima veliki problem sa organizovanim kriminalom i da su shvatili da su toga svjesni i svi zvaničnici sa kojima su razgovarali.

Oni su rekli da kriminal „prilično jak“ u novim članicama EU, kao i u zemljama koje su kandidati za pristup Uniji, ali da se to pitanje može riješiti, ako postoji volja.

„To je bio predmet svih naših današnjih razgovora u Vladi i Skupštini i pitali smo svakog od naših sagovornika kako oni žele da postupaju u toj borbi“, kazao je Stibgen.

Ne želeći da otkriva detalje razgovora, on je rekao da je veoma važno da se sa organizovanim kriminalom država bori „do najvišeg nivoa“.

„To je, naravno, nešto što mi iz naše zemlje pažljivo pratimo. Mora se shvatiti da je kriminal kazna za čitavu zemlju, jer sprečava ljude da bolje žive i da se dobra na pravedan način dijele“, kazao je Stibgen.

Rano je za rokove

Dvojica njemačkih političara poručili su da neće licitirati sa mogućim datumom otpočinjanja pregovora Podgorice i Brisela, ističući da je dinamika reformi isključivo u rukama ovdašnjih vlasti.

„Rano je da navedemo rokove, jer se to pokazalo pogrešno u slučaju Bugarske i Ruminije. Radi se o tome da u potpunosti treba realizovati Akcioni plan i sedam preporuka EK. Ne zbog EU, već zbog vas“, kazao je Stibgen.

Lukšić je dodao da Crna Gora mora sama uticati na brzinu kojom će se odvijati proces integracija: „Mi zaista pozdravljamo odlučnost i Vlade i Skupštine, ali smo uvjereni da će put biti dug“.

„Bilo bi pogrešno da navedemo neke datume, jer proces je cilj sam po sebi. Mislim da će biti veoma naporno i dugotrajno da se radi na depolitizaciji javne uprave, nezavisnom izboru sudija... važno je da se zakoni implementiraju, da ne ostaju mrtvo slovo na papiru“, kazao je Lukšić.

Oni su rekli da se, osim toga, mora potencirati pitanje izbora nezavisnih sudija i tužilaca, rješavanje problema sa konfliktom interesa, dekriminalizovati klevetu, pojačati saradnju sa civilnim društvom...

„Vjerujemo da nova vlada i premijer bude nadu, ali moramo sačekati sačekati da vidimo kako će se sve to odvijati u praksi“, kazao je Stibgen.

Na pitanje, odakle toliko povjerenje u novog premijera, kada su ministri Mila Đukanovića ostali naključnim mjestima, on je rekao kako je važno što sadašnji predsjednik Vlade „nije opterećen prošlošću i da u prošlosti nije imao nikakve probleme“.

„On je veoma mlad, zapadnog tipa i veoma dobro obrazovan. Mislim da su njegove prve akcije, otvaranje prema opoziciji, medijima i civilnom društvu, veoma dobre“, kazao je Stibgen.

Delegacija njemačkog Bundestaga se srela sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, premijerom Igorom Lukšićem, šefom Skupštine Rankom Krivokapićem i ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom.

Oni su, takođe, u parlamentu razgovarali sa predsjednikom i potpredsjednikom NSEI-a Nebojšom Medojevićem i Mevludinom Nuhodžićem.

U saopštenju nakon razgovora sa predstavnicima vlasti, oni su u saopštenju naveli da sve reforme moraju biti uvjerljive, a ne da bi se svidjele EU.

Oni su naglasili značaj kontrolne uloge parlamenta i naglasili da su za tako odgovoran posao potrebne adekvatne službe.

Ako bude reformi DPS će slabiti

Na pitanje da li bi ostvka Đukanovića mogla da ubrza evropski put Crne Gore ili to, prosto, nema uticaja na proces, Stibgen je rekao: “Ne samo u Crnoj Gori, već i u inostranstvu, postoji velika nada da će Vlada Igora Lukšića ići u dobrom pravcu.Ako se sve najavljene reforme sprovedu, svih sedam zadataka, onda će to voditi u slabljenje najjače partije i jačanje svih drugih struktura.

Svakako, biće interesanstno u kom će pravcu voditi zalaganje vladajućih struktura”. Što to znači, da Vlada mora da radi protiv sebe? “Ne protiv sebe, već za zemlju. Pluralističke strukture vode do toga da se vlade često mijenjaju i to je preduslov kod evropskih zemalja... Ako samo dođete do bolje političke kulture, onda će to biti prvi korak”, kazao je Stibgen.

Bonus video: