Predstavnici NSD sa Vučićem: Položaj Srba u Crnoj Gori treba sveobuhvatno poboljšati

Oni su kazali da su Vučić i predstavnici institucija Republike Srbije iskazali puno razumijevanje za probleme Srba u Crnoj Gori
141 pregleda 16 komentar(a)
Nova srpska demokratija, Foto: Facebook.com/slobodan.trkulja
Nova srpska demokratija, Foto: Facebook.com/slobodan.trkulja
Ažurirano: 05.08.2018. 17:24h

Nova srpska demokratija (NSD) saopštila je da je na sastanku u Beogradu sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem konstatovano da položaj Srba u Crnoj Gori treba sveobuhvatno poboljšati.

Ispred Nove srpske demokratije sastanku su prisustvovali predsjednik Izvršnog odbora Milutin Đukanović i predsjednik Političkog savjeta Budimir Aleksić, a ispred Demokratske narodne partije Milan Knežević, Predrag Bulatović i Vladislav Bojović, kao i predstavnici Matice srpske, Srpske kuće i Srpskog nacionalnog savjeta.

"Na sastanku u Beogradu predstavnika srpskih političkih i kulturnih organizacija iz Crne Gore sa predsjednikom Republike Srbije, gospodinom Aleksandrom Vučićem, je konstatovano da položaj Srba u Crnoj Gori treba sveobuhvatno poboljšati. Od srpske delegacije iz Crne Gore su iznijete činjenice vezane za diskriminaciju Srba u CG u svim sferama društvenog života, kao i ignorisanju srpskih kulturnih i medijskih subjekata. Istaknuto je da težak položaj srpskog naroda prati zatiranje srpskog identiteta od strane aktuelnog režima, kako kroz nemogućnosti zaposlenja i obrazovanja na srpskom jeziku, tako i pritiscima na Srpsku pravoslavnu crkvu. Takođe, predočeni su i konkretni predlozi kako bi se sve te poteškoće sa kojima se suočava srpski narod u CG prevazišle", saopštili su iz NSD.

Oni su kazali da su Vučić i predstavnici institucija Republike Srbije iskazali puno razumijevanje za probleme Srba u Crnoj Gori.

"Rečeno je i da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći da se poboljša njihov položaj i da će Srbija biti uz svoj narod", saopštili su iz Nove srpske demokratije.

Pored predsjednika Srbije, ispred institucija Republike Srbije na sastanku su bili i prvi potpredsjednik Vlade Ivica Dačić, Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović kazao je da je predsjednika Vučića direktno upoznao sa problemima sa kojima se susreće srpski narod u Crnoj Gori.

„Mi smo iznijeli naše viđenje položaja i statusa srpskog naroda u Crnoj Gori, koje je uglavnom sadržano u otvorenom pismu koje sam uputio predsjedniku Vučiću i u njemu zahtijevao da Srbija, kao naša matična država, povede više računa o svojim sunarodnicima u Crnoj Gori. Mi nismo otišli u Srbiju da tražimo bilo kakva sredstva, niti da naša matična država poremeti bilo kakve odnose sa Crnom Gorom, već smo otišli kako bismo tražili da Srbija povede više računa o statusu i položaju srpskog naroda, da zaštiti naše interese, te da u skladu sa ustavima Crne Gore i Srbije Srbi u Crnoj Gori dobiju ono što im pripada“, rekao je Vuksanović.

Vuksanović je istakao da je Srbima u Crnoj Gori aktuelna crnogorska vlast nadredila sve manjinske nacionalne zajednice koje zbog toga imaju daleko veći i politički i društveni uticaj nego što to ima srpski narod sa trideset posto učešća u ukupnom broju stanovnika.

„Državni vrh Srbije to je veoma dobro shvatio i dao nam je uvjeravanja da će preko svojih institucija i u direktniom kontaktima insistirati da se sadašnji status Srba, koji je vrlo nepovoljan, u što skorije vrijeme popravi“, kazao je Vuksanović.

On je ocijenio da je u Beogradu vođen izuzetno korektan razgovor koji se nastaviti i ubuduće.

Vuksanović je naglasio da je predsjednika Srbije upoznao i sa inicijativom koju je ova organizacija pokrenula, a tiče se održavanja referenduma o poništenju odluke Vlade Crne Gore o priznanju Kosova, kao i o organizovanju svečanosti povodom stogodišnjice održavanja Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

„Predsjedniku Republike Srbije smo saopštili da će Srpski nacionalni savjet u ovoj godini prikupiti dovoljan broj potpisa za održavanje državnog referenduma za poništenje odluke Vlade Crne Gore o priznanju takozvane države Kosovo“, naglasio je Vuksanović.

On je rekao da je jedan od ključnih projekata Srpskog nacionalnog savjeta i obilježavanje stogodišnjice Podgoričke skupštine koje će se održati krajem ove godine.

„Ovaj datum je za nas posebno važan, jer se tada ostvario vjekovni san da srpski narod dobije zajedničku državu ne samo sa svim Srbima, nego i sa drugim narodima i narodnostima na najširem prostoru bivše zajedničke države. Taj značajni dan obilježavamo već devetnaest godina, tako da ćemo i ove godine, uz blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, održati veliku manifestaciju, sa čime smo upoznali i državni vrh Republike Srbije. U razgovoru je nagoviješteno da bi ovom velikom događaju u Podgorici mogao da prisustvuje i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić“, saopštio je Vuksanović.

Bonus video: