Prekršili zakon: ASK zaboravila na izvještaje

Učesnici izbora morali su do utorka da prijave troškove kampanje
3 komentar(a)
Sreten Radonjić (novine), Foto: Zoran Đurić
Sreten Radonjić (novine), Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.05.2018. 19:39h

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) nije juče postavila prve izvještaje o troškovima izborne kampanje za izbore u Podgorici i još deset crnogorskih gradova, čime je prekršila Zakon o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja.

Učesnici izbora bili su dužni da do utorka Agenciji dostave privremene izvještaje, a da ih institucija na čijem je čelu Sreten Radonjić postavi u roku od 24 sata.

Učesnicima izbora koji ne ispune obavezu prijeti novčana kazna od 10.000 do 20.000, a ukoliko ne budu postavljeni na vrijeme, odgovornom licu iz Agencije prijeti novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Iz Agencije juče nisu odgovarili na pitanja “Vijesti” da li su svi učesnici izbora ispunili ovu obavezu i kada će informacije o njihovim troškovima biti dostupne. Osim u glavnom gradu, lokalni izbori se u nedjelju održavaju u Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Golubovcima, Kolašinu, Plavu, Pljevljima, Rožajama, Šavniku i Žabljaku.

Najviše izbornih lista učestvuje u Baru - 11, a jedna manje u Podgorici. U Rožajama i Bijelom Polju učestvuje po devet lista, osam u Plavu, sedam u Kolašinu i Danilovgradu a šest u Golubovcima. U Pljevljima će se za vlast boriti pet lista a po tri na Žabljaku i susjednom Šavniku.

Na prošlonedjeljnim izborima u Plužinama učestvovalo je pet izbornih lista, koje su do 15. maja dostavile privremene izvještaje o troškovima izborne kampanje.

Bonus video: