Prekršio zakon: Đukanović nije prijavio uvećanje imovine

Đukanović bio zakonski dužan da u roku od 30 dana od izmirenja duga dostavi Agenciji poseban izvještaj o prihodima i imovini
15798 pregleda 78 komentar(a)
U MANS-u tvrde da Đukanović nije ispunio zakonsku obavezu, Foto: Filip Roganović
U MANS-u tvrde da Đukanović nije ispunio zakonsku obavezu, Foto: Filip Roganović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prekršio je Zakon o sprečavanju korupcije jer nije prijavio uvećanje imovine koje se odnosi na skoro 17.000 eura bankarskog duga koji je u njegovo ime platio sin Blažo Đukanović.

Zbog čega je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) zatražila od Agencije za sprečavanje korupcije da protiv njega pokrene postupak.

“Predsjednik je imao nedvosmislenu zakonsku obavezu da u roku od mjesec dana Agenciji prijavi poklon ili pozajmicu u iznosu od blizu 17.000 eura, što potom mora rezultirati objavljivanjem posebnog izvještaja o prihodima i imovini - za promjenu veću od pet hiljada eura, u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije”, kazao je “Vijestima” Lazar Grdinić iz Istraživačkog centra MANS-a.

Zakonom o sprečavanju korupcije (član 23) propisano je da je javni funkcioner, u slučaju uvećanja imovine za više od 5.000 eura, dužan da Agenciji dostavi poseban izvještaj o prihodima i imovini u roku od 30 dana od dana nastanka promjene.

Iz Atlas grupe je 30. januara saopšteno da je dug od nepunih 17.000 eura izmiren, što znači da je lider Demokratske partije socijalista (DPS) morao da prijavi promjenu instituciji na čijem je čelu Sreten Radonjić do 1. marta.

To, međutim, nije uradio, stoji u zahtjevu MANS-a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Zbog toga mu, ako Agencija utvrdi kršenje, prema Zakonu prijeti novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Sam predsjednik je u februaru saopštio da je dug u njegovo ime izmirio sin.

Uz MANS-a ističu da je razlog zbog kojeg je morao da prijavi ovu promjenu i taj što Blažo Đukanović nije prijavljen kao član domaćinstva. Dodaju i da je sama Agencija naglasila da nema zakonsku obavezu da provjerava imovinu mlađeg Đukanovića.

“Agencija je u toku prethodne sedmice objavila da predsjednik države nema obavezu da formalno prijavi skoro 17 hiljada eura koje mu je za vraćanje duga navodno obezbijedio sin Blažo Đukanović, što je elementarno netačno i ne korespondira sa zakonom. Naime, Blažo Đukanović se u imovinskim kartonima ne pominje još od 2010. godine, što znači da više nije član domaćinstva Mila Đukanovića”, kazao je Grdinić.

Grdinić

Upozorava da bi svako eventualno nepostupanje po njihovoj inicijativi, ili odbijanje iste, predstavljalo novo kršenje zakona od strane Agencije i njenog direktora Radonjića, zbog čega je MANS ranije u toku godine i podnio krivičnu prijavu protiv njega.

“To bi ujedno još jednom pokazalo i da su ASK i Radonjić politički instruirani da se bave isključivo zaštitom režima, a ne odbranom zakona i javnog interesa”, kazao je predstavnik ove NVO.

“Vijesti” su početkom februara objavile da je plaćanjem spornog bankarskog duga predsjednik suštinski potvrdio kršenje Zakona o sprečavanju korupcije jer nije prijavio dug u ranijim izvještajima o prihodima i imovini. Zakon propisuje da on mora dostaviti tačne i potpune podatke u tim izvještajima, ali iz Agencije nisu odgovorili da li su protiv njega pokretali postupak.

Bonus video: