Premijer Poljske: Od reputacije Lukšića zavisi tok evropskih pregovora

"Za poljsko predsjedvanje u EU glavna parola će biti proces proširenja i želimo ubrzati taj proces u odnosu na Zapadni Balkan", rekao je Tusk.
61 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tusk i Igor Lukšić, Foto: Vuk Lajović
Donald Tusk i Igor Lukšić, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.05.2011. 20:08h

"Evropa čeka Crnu Goru, Evropi je Crna Gora potrebna, isto kao što je prije nekoliko godina čekala Poljsku jer joj je bila potrebna", kazao je premijer Poljske Donald Tusk, nakon razgovora sa crnogorskim kolegom Igorom Lukšićem u Vili Miločer.

On je naglasio da evropske asipiracije i težnje Crne Gore su potpuno razumljive i opravdane.

"Imate zajedničku evropsku istoriju i ponosan evropski narod i nekoliko godina imate nezavisnu državu. Od velikog značaja je i činjenica da imate evropskog premijera, čija će reputacija imati velikog uticaja na tok evropskih pregovora. Način na koji se Crna Gora trudi da ispuni svoje evropske obaveze, ostavile su na mene veliki utisak. Za poljsko predsjedvanje u EU glavna parola će biti proces proširenja i u okviru njega želimo ubrzati taj proces u odnosu na Zapadni Balkan. Smatramo da je to ne samo poželjno ne samo realno i vjerujem da ćemo u decembru otvoriti novu etapu početaka pregovora Crne Gore o članstvu u EU" kazao je poljski premijer.

Tusk: Lukšić može računati na moju i podršku Poljske

On je poručio Lukšiću da "može računati na njegovu ličnu kao i podršku Poljske u tom procesu".

Ističući da Poljska od 1. jula preuzima predsjedavanje EU, Lukšić je kazao da je informisao kolegu o svemu što Crna Gora radi na planu implementacije akcionog plana za ispunjavanje sedam preporuka Evropske komisije.

"Vjerujem u evropsku budućnost zapadnog Blakana, i vjerujem u mogućnost Crne Gore da pomogne EK u davanju preporuke Evropskom savjetu da se počne sa pregovorima. Sigurna sam da kao što smo radili prethodna četiri mjeseca da i u naredna tri mjeseca do pripremanja izvještaja ćemo pokazati punu spremnost da implementiramo sve odredbe akcionog ploana", kazao je Lukšić.

Bonus video: