Prepali su se narodne sloge?

Profesor Jovićević smatra da je predlog sporazuma o identitetskim pitanjima rezultat straha DPS-a od mogućeg dogovora crnogorskih i srpskih intelektualaca
71 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2012. 22:30h

To što je premijer Igor Lukšić u ovom trenutku ponudio opoziciji politički sporazum o identitetskim pitanjima u zamjenu da ona podrži ustavne promjene u dijelu pravosuđa sigurno nije proizvod iskrene namjere vladajuće partije da se tako krupna pitanja riješe na najbolji način, ocijenio je juče profesor Svetozar Jovićević.

"Vjerovatno se opet radi o nekakvoj ujdurmi, utoliko prije što ta ponuda dolazi nakon što je predsjednik DPS-a (Milo Đukanović) u najvećoj mjeri dezavuisao prethodne napore premijera i potpredsjednika vlade (Duška Markovića) i jednom opsežnom elaboracijom praktično odbio sve mogućnost da se sa opozicijom prave kompromisi oko identitetskih pitanja", rekao je Jovićević.

Međutim, Jovićević smatra da to sigurno nije plod nesporazuma predsjednika DPS-a i predsjednika vlade:

“Prije vjerujem da je podsticaj za ovu ponudu ono što vlast zna, a to je da se u skorijem vremenu u nekim intelektualnim i političkim krugovima, suverenističkim i uslovno prosprskim pokušavalo razgovarati i tražiti neka kompromisna rješenja oko identitetskih pitanja. To je ono što je dalo znak za uzbunu u samoj vlasti, jer njoj najmanje odgovara da se te dvije strane na neki način slože i usaglase, kao što se to svojevremeno činilo sa Narodnom slogom. To je ono od čega vlast najviše zazire i vjerujem da je ovo neposredan povod i predsjedniku DPS-a da da zeleno svjetlo da se sada razgovara oko identitetskog pitanja”.

On je dodao da u ovoj priči treba uzeti u obzir i to što su se DPS i SDP “vrlo vjerovatno” zasitili jedni drugih i da unutar DPS-a postoji većinsko mišljenje da treba prekinuti ovakve odnose sa manjim koalicionim partnerom.

Jovićević smatra da bi opozicija i vlast trebalo da povedu stručnu raspravu o modelu koji bi pravosuđe učinio nezavisnim

Lukšić je u četvrtak opozicionim liderima predložio da se zakonima uvede trobojka kao predsjednička zastava i intoniranje prve dvije strofe crnogorske himne u svečanim prilikama, u zamjenu da poslanici SNP-a, PzP-a i Nove srpske demokratije u parlamentu daju neophodnu dvotrećinsku podršku ustavnim promjenama koje se tiču pravosuđa.

PzP i Nova odmah su odbile ponudu, dok iz SNP-a nijesu ni juče komentarsisali predlog sporazuma koji uključuje i usvajanje Zakona o upotrebi službenog jezika i jezika u službenoj upotrebi kojim bi se definisalo "u kojima se situacijama upotrebljava službeni jezik, a u kojima jezik u službenoj upotrebi".

Jovićević smatra da bi opozicija i vlast trebalo da povedu stručnu raspravu o modelu koji bi pravosuđe učinio nezavisnim, ali da će se sve završiti tako što će opozicija opet dobiti neki 'barjačić' u ruci, dok će pozicija pravosuđa ostati, u manjoj ili većoj mjeri, kao i do sada.

Lukšić se uzda u SNP

Ponuda opozicionim partijama iz paketa takozvanih identitetskih pitanja je fer i Vlada je spremna da povodom nje nastavi pregovore sa čelnicima opozicije, rekao je premijer Igor Lukšić.

"Ponuda u svom sadržaju ima i podršku na temu ustavnih amandmana koji se tiču preporuka Venecijanske komisije. Ima i otvoreno još jedno pitanje koje se tiče načina na koji bi kroz sveobuhvatnu debatu u parlamentu mogli da se vrlo efikasno odredimo prema budućoj pozivnici da učestvujemo kao punopravna članica u NATO-u onog trenutka kad ponuda dođe”, rekao je Lukšić novinarima nakon preduzetničke konferencije na Ekonomskom fakultetu.

On je ocijenio „indikativnim” odbijanje te ponude od PzP-a, s obzirom na to da je, kako je ocijenio, ta stranka ranije insistirala isključivo na promjenama u pravosudnom sistemu.

“Ukoliko ne žele dalje razgovore na tu temu, provjerićemo kakvo je razmišljanje u SNP-u, da li kod njih postoji spremnost da se na toj platformi nastave razgovori. Vjerujem do kraja maja da bi mogli da ih obnovimo i vidimo da li ima približavanja stavova ili, nažalost, neće doći do dogovora”, rekao je Lukšić.

Nije vrijeme za to kad građani sve teže žive

Predlog političkog sporazuma Vlade o identitetskim pitanjima suprotan je preporukama Evropske komisije (EK) o promjeni Ustava, ocijenio je predsjednik Skupštine i SDP-a Ranko Krivokapić.

Krivokapić je podsjetio da je on bio predlagač i pisac aktuelnog zakona o državnim simbolima i dodao da je za njega prihvatljivo sve ono što je redovna procedura za promjenu Ustava.

“Ali ponavljam, to je protivno našim evropskim obavezama, to je bježanje od naših evropskih obaveza. Imamo kad time da se bavimo, a da se ne vraćamo na referendumska pitanja u susret pregovorima sa EU", kazao je Krivokapić.

"Preporuka (EK i EP) je jasna, mijenjajte sudstvo i tužilaštvo, ne bavite se drugim pitanjima i ne ucjenjujte se međusobno. Tako da idemo protivno preporukama Brisela, a što je posebno važno što to radimo u vremenu kad građani žive sve teže“, rekao je Krivokapić.

Galerija

Bonus video: