Prijestonica usvojila budžet za 2020. godinu, Kašćelan: Smanjenje duga oko milion eura

Kašćelan je istakao da se Prijestonica Cetinje već drugu godinu zaredom nije se zaduživala, nego je i u 2019.godini nastavila da smanjuje dug
1546 pregleda 2 komentar(a)
Kašćelan govori tokom rasprave o budžetu, Foto: Prijestonica Cetinje
Kašćelan govori tokom rasprave o budžetu, Foto: Prijestonica Cetinje

Skupština Prijestonice Cetinje usvojila je danas budžet za 2020. godinu vrijedan 8,56 miliona eura, saopšteno je iz Prijestonice Cetinje.

"Iskustvo u realizaciji Budžeta za 2019. godinu bila nam je dobra polazna osnova, jer smo uspjeli da realizujemo planirano u vrijednosti većoj od 95 odsto, bez rebalansa i pri činjenici da je gradski budžet donešen tek sredinom februara ove godine. Dodatno, premašićemo ostvareni Budžet iz 2018. godine, a to je, između ostalog, bila realna osnova da projektujemo za gotovo pet odsto veći budžet za 2020. godinu", kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan obraćajući se odbornicima.

On je rekao da je Budžet za 2020. godinu, poput ovogodišnjeg, ima razvojnu i sanacionu komponentu.

"Razvojna se, uz lokalne kapitalne izdatke od 155.100,00 eura, znatno oslanja na Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2020. godinu. Samo za finansijaranje djelatnosti ustanova i privrednih društava čije je osnovač Prijestonica planirano je 1,53 miliona eura, dok su za otplatu duga po kreditu za Hitne mjere sanacije vodovodne mreže EIB-a planirana sredstva u iznosu od 950 hiljada", naveo je Kašćelan.

On je istakao da se Prijestonica Cetinje već drugu godinu zaredom nije se zaduživala, nego je i u 2019.godini nastavila da smanjuje dug.

"Prema našim očekivanjima, smanjenje duga ove godine biće na nivou prošle ili oko milion eura. Obaveze prema državi za kredite i kamate smanjujemo u kontinuitetu i trenutno su ispod 10 miliona eura, a mišljenja smo da će, ako nastavimo sa pravovremenom konsolidacijom, racionalnom potrošnjom i realizacijom planiranog, na kraju 2020. godine taj iznos biti ispod devet miliona“, rekao je Kašćelan.

Gradonačelnik je rekao da Prijestonica redovno izmiruje zarade u bruto iznosu, navodeći da datno ohrabruju podaci da će i u 2019. godini biti ostvaren rast sopstvenih prihoda za oko osam odsto u odnosu na 2018. godinu ili za 22 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Bez obzira na zadovoljstvo ostvarenim, kako je dodao Kašćelan, kroz budžet za 2020. godinu, lokalna uprava nastavlja sa realizacijom mjera fiskalne konsolidacije i sa racionalizacijom ukupne javne potrošnje.

"Efikasna naplata svih planiranih prihoda, kao i iznalaženje mehanizama za stvaranje novih, ostaje obaveza svih organa uprave i preduzeća čiji je osnivač Prijestonica. Racionalna javna potrošnja i dalje će biti naš prioritet i nastavićemo gdje god je to moguće sa smanjenjem izdataka", tvrdi on.

Kašćelan je naveo i da je cilj lokalne uprave da u 2020. godinu uđe sa budžetom koji će joj omogućiti blagovremeno pokretanje procedura za nesmetanu realizaciju razvojnih i infrastrukturnih projekata, kao i projekata iz Programa razvoja Prijestonice.

On je kazao i da su u toku 2019. znatno povećna socijalna davanja, koja su bila projektovana na 20 hiljada eura.

"Samo po osnovu naknada za nezaposlene porodilje i za novorođenčad isplaćeno je oko 60 hiljada eura više. Ove godine imali smo najveća izdvajanja u posljednje četiri godine za institucije, pojedince i NVO. Podsjetiću, da smo kupili udžbenike za učenike prva tri razreda osnovne škole na gradskom području, a da smo za osnovce na seoskom području obezbijedili udžbenike za sve razrede", kazao je gradonačelnik.

Iz prijestonice Cetinje su kazali da je lokalna uprava brinula i o socijalno ranjivim kategorijama kroz jednokratne pomoći i obezbjeđivanje ogrijevnog drveta, a iz sopstvenih sredstava i preusmjeravanjem donacija pomogla je zapošljavanje sedam osoba sa invaliditetom i rad udruženja roditelja i paraplegičara Cetinja.

Bonus video: