Prikupili previše donacija

U mišljenju DRI se navodi i da su troškovi izborne kampanje partije Nazifa Cungua bili za 13.820 eura veći od dozvoljenih
2006 pregleda 0 komentar(a)
Prekršili Zakon o finansiranju partija: Cungu, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Prekršili Zakon o finansiranju partija: Cungu, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Nova demokratska snaga Forca je za lokalne izbore u Ulcinju prikupila 12.215 eura više od dozvoljenog iznosa predviđenog Zakonom o finansiranju političkih subjekata, navode u Državnoj revizorskoj instituciji (DRI). DRI je dala pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj Force i negativno mišljenje na reviziju pravilnosti.

U mišljenju DRI se navodi i da su troškovi izborne kampanje partije Nazifa Cungua bili za 13.820 eura veći od dozvoljenih. Oni pojašnjavaju da su troškovi iznosili 24.382, dok je najveći iznos trebalo da bude 10.561 euro. U DRI upozoravaju i da u izvještaju nijesu dostavljeni dokazi o troškovima prevoza, kao što su računi za gorivo i vozne i autobuske karte. Forca je sa stranačkog računa isplatila 4.965 eura za troškove kampanje, što nije u skladu sa zakonom.

“Utvrđeno je da finansijske i druge radnje nijesu u svim aspektima usklađene sa relevantnim zakonskim i drugim propisima. Neusklađenost se odnosi na nedosljednu primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata, Zakona o sprečavanju nelegalnog poslovanja, Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i Izvještajem o plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima”, istriču u DRI.

Bonus video: