Pritisak na tužilaštvo sve više će jačati

Medojević tvrdi da je afera “Snimak” potvrdila da je država kapitulirala, i da je sistem nemoćan da sprovodi ustav i zakone kada je sa druge strane državna oligarhija
12 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2013. 16:41h

Evropska unija će pojačati pritisak na vrhovno državno tužilaštvo da istraži aferu “Snimak”, što će vladajućoj koaliciji smanjiti manevarski prostor za opstrukcije istrage, ocjenjeno je u opoziciji.

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) i Pozitivne Crne Gore smatraju da je pritisak Brisela ključni razlog zbog kojeg je tužilaštvo pokrenulo pretkrivični postupak o aferi, navodeći da će taj pritisak biti sve veći.

Poslanik Pozitivne Azra Jasavić tvrdi da tužilaštvo do dokaza može doći ako analizira dokumentaciju Uprave za kadrove, koja je zadužena za testiranje kandidata

“Unija očekuje kivičnu istragu i paralmentarnu istragu. To su potvrdili svi evropski zvaničnici na sastancima sa crnogorskim kolegama i tražili i prije predsjedničkih izbora. Ovo što sada VDT radi nije pokazatelj povećanja svijesti u vlasti već rezultat konkretnih pritisaka”, tvrdi Medojević.

Iako je bivša državna tužiteljka Ranka Čarapić prije tri mjeseca tvrdila da na snimicima sa sjednice Savjeta za sprovođenja izbornog programa nema elemenata krivičnog djela, njen zamjenik Veselin Vučković kazao je da se transkriptima sa sjednica stranačkih organa DPS-a trenutno bavi više osnovnih tužilaštava.

On je pojasnio da je predmet u fazi prikupljanja pleriminarnih informacija i da se provjeravaju indicije o krivičnim djelima uticanja na izbornu volju, uskraćivanja prava na rad i zloupotrebe službenog položaja.

Pojasnio je i da će tužilaštvo provjeravati da li u vezi sa aferom postoji konkretno krivično djelo, izvršioci, posljedice i oštećena lica, pozivajući građane koji su odbijeni na konkursima da se jave tužilaštvu.

Poslanik Pozitivne Azra Jasavić tvrdi da tužilaštvo do dokaza može doći ako analizira dokumentaciju Uprave za kadrove, koja je zadužena za testiranje kandidata.

Dokumentacija Uprave, smatra ona, potvrdila bi da najbolji kandidati nijesu zapošljavani već oni koji su bili mnogo niže na rang listama.

“Zašto nijesu primani kandidati koji su ocijenjeni zadovoljavajućom ocjenom, a bili su jedini prijavljeni na oglas. To je najbolji put da počnu sa istragom? Neka pozovu najbolje sa testova, koji su diskriminisani, i obave razgovore sa njima. Neka razgovaraju sa onima koji su primljeni, neka provjere u kojim su partijama. Neka istragu započnu od svoje kuće-tužilaštva”, smatra Jasavić.

Ona ne očekuje da se tužilaštvo upusti u ozbiljnu istragu, navodeći da je Crnoj Gori potreban državni tužilac kojeg će podržati najmanje dvije trećina poslanika. Jasavić je pozvala kolege iz opozicije da ne odustaju od zahtjeva da se ta odredba uvede u Ustav.

Jedino bi tužilac izabran dvotrećinskom većinom, kako je kazala, mogao okančati istragu afere "Snimak" ali i mnogih drugih vezanih za korupciju na visokom nivou, organizovani kriminal i ratne zločine.

“Sve dok ne budemo imali sudstvo i tužilaštvo bez političkog uticaja, imaćemo sinhronizovanu akciju obesmišljavanja pravde sudstva i tužilaštva, gdje će se isti akteri planirano međusobno optuživati. Na taj način oni umjesto da rade svoj posao uveseljavaju narod i uzalud troše narodne pare”, tvrdi ona.

Medojević je pozvao tužioca da ispita ima li u transkriptima sa sjednica DPS-a elementa krivičnog djela djela organizovanja kriminalne grupe, podsjećajući da se po definiciji organizovanom kriminalom grupom smatra grupa ljudi koji u dužem vremenskom periodu na organizovan i sistematski način dogovaraju, planiraju i izvršavaju teška krivična djela u cilju sticanja lične koristi.

“Ako spojimo postojanje zločinačke organizacije i djela koje je ona vršila, dolazimo do definicije državnog udara. Upravo je to vrh DPS-a uradio, jer je sve podredio radi vršenja krivičnih djela kako bi opstao na vlasti”.

Medojević tvrdi da je afera “Snimak” potvrdila da je država kapitulirala, i da je sistem nemoćan da sprovodi ustav i zakone kada je sa druge strane državna oligarhija.

Medojević je kazao da će opozicija nastaviti da na to ukazuje međunarodnim partnerima.

Đukanović kritikova o saradnike zbog izbora

Medojević tvrdi da je zbog rezultata predsjedničkih izbora šef DPS-a Milo Đukanović kritikovao najbliže saradnike na posljednjoj sjednici predsjedništva stranke.

On tvrdi da je predsjednik najjače parlamentarne partije izuzetno nezadovoljan što je “Đukanović bukvalno urlao na najbliže saradnike, a tu mislim na Filipa Vujanovića, Svetozara Marovića, Branimira Gvozdenovića, Tarzana Miloševića i Igora Lukšića što su došli u situaciju da izgube izbore i što su morali da pribjegavaju tako očiglednoj krađi. Održao im je polustanu pridiku gdje je, između ostalog, rekao da je pod ogromnim pritiskom međunarodne zajednice zbog izbornih malverzacija. Zato je tužilaštvo naknadno reagovalo, jer sada Đukanović nešto mora da uradi”, tvrdi Medojević.

Galerija

Bonus video: