Problemi zbog podrške manjinskoj vlasti

Jelušićeva smatra da sve opozicione partije moraju biti u vlasti
104 pregleda 30 komentar(a)
Veselin Marković
Veselin Marković
Ažurirano: 07.12.2016. 07:06h

Predstavnici Demokrata i Demokratskog fronta (DF) ni sinoć, nakon višečasovnih pregovora nijesu postigli dogovor o sastavu buduće vlasti u Budvi.

Budva je time bez gradske uprave, praktično mjesec i po nakon lokalnih izbora, iako su četiri opozicione partije, savezi i koalicije uspjele da osvoje većinu u lokalnom parlamentu. Tokom pregovora pokazale su se razlike u konceptu nove vlasti, prije svega između DF-a i Demokrata, i oprobano je mnogo modaliteta.

Iako je ranije najavljivano da će Dragan Krapović biti opozicioni kandidat za gradonačelnika, Demokrate su u ponedjeljak uveče ponudile opoziciji manjinsku podršku kako bi formirali vlast. Prema saznanjima “Vijesti” to je dio konstituenata prihvatio, dok su drugi to odmah odbili. Iz Fronta su pokazali spremnost da njihov kandidat bude predsjednik Opštine, te da sa ostalima formiraju vlast, koju bi Demokrate podržale.

Potpredsjednica Građanskog pokreta URA i odbornica Božena Jelušić uvjerena je da će opozicija uspjeti da formira vlast.

“DPS će u Budvi biti detronizovan, to je sigurno. Formiranje vlasti u Budvi je test za crnogorsku alternativu, a ne prilika za podjelu plijena. Građani žele diskontinuitet vlasti i tu su potrebni svi subjekti opozicije kao učesnici u vlasti. Dakle, URA smatra da je od suštinske važnosti da cjelokupna opozicija konstituiše izvršnu vlast i da zajednički radi na preporodu Budve, dajući najbolja kadrovska rješenja za svaku funkciju. Vjerujemo da niko zbog jedne ili dvije fotelje neće dopustiti sebi da ovo jedinstvo naruši i dovede u pitanje”, kazala je ona.

Opoziciona većina, koja broji 17 odbornika, na konstitutivnoj sjednici izabrala je lidera Socijalističke narodne partije (SNP) Veslina Markovića za predsjednika lokalnog parlamenta. Na lokalnim izborima Demokrate i DF osvojile su po sedam mandata, koalicija “Bura budi Budva“, SNP i Demos po dva odbornika, a koalicija pokreta URA, SDP i LP jedan mandat.

Bonus video: