Profesori potvrdili: Univerzitet blatio lidera opozicije

11919 pregleda 0 komentar(a)
Prof. dr Ivanović, Foto: Demokrate
Prof. dr Ivanović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 09.12.2019. 09:06h

Povodom odluke Ustavnog suda kojom je postupak Senata UCG protiv Alekse Bečića, predsjednika Demokrata, proglašen nezakonitim, oglasila su se dva profesora: Novak Perović, profesor u penziji i dr Mileta-Marko Ivanović, dugogodišnji profesor na Univerzitetu Crne Gore. Oni su saopštili da je ovakva odluka Ustavnog suda, imajući u vidu sve što je pratilo montiranu i lažnu aferu protiv predsjednika Demokratske Crne Gore i, naročito, imajući u vidu motivaciju pokretača prljavih napada na Bečića, a u vezi sa njegovim magistarskim radom, bila jedina moguća.

Podsjećamo, u odluci Ustavnog suda, po predlogu za ocjenu ustavnosti koji je podnijela Demokratska Crna Gora, navedeno je: „Ukida se odluka broj 03-3057, koju je donio Senat UCG na sjednici od 21. septembra 2018. godine, i prestaje da važi danom objavljivanja ove odluke. Ova odluka biće objavljena u Službenom listu Crne Gore“.

Demokrate

Profesor u penziji Novak Perović je rekao da je odluka Ustavnog suda u korist Alekse Bečića označila kraj ove namještaljke, kako ju je on od starta nazivao. „Ja sam u penziji, a i slobodan sam čovjek, pa mogu slobodno da kažem ono što misle mnoge moje kolege, ali javno to ne smiju reći iz različitih razloga i motiva. Aleksa je bio moj učenik, mladić za primjer, sportista, odličan đak, uvijek spreman da se bori za pravdu, tako da nijesam imao dileme da mu fabrikuju još jednu u nizu namještaljki, zato što ga se politički plaše. Plašili su se da će se prošle godine kandidovati za predsjednika Crne Gore i onda su kukavički pokušali da ga diskredituju, jer mu ne mogu ništa naći čime bi ga ucjenjivali“.

Profesor Perović ističe da mu je drago da je odluka Ustavnog suda potvrdila da je sve bila namještaljka, ali dodaje da je tužan zbog činjenice da je Univerzitet degradiran do toga nivoa da dozvoljava da bude igračka DPS-a u obračunu sa onima koji su politički protivnici režima.

Demokrate
Prof. Perović(Foto: Demokrate)

„Gdje je sada odgovornost rektora Univerziteta i članova Senata, posebno pravnika, jer je najveći sud u državi utvrdio da su nezakonito i neustavno udarali na lidera opozicije, što nosi posebnu težinu, a samim tim i odgovornost“, zapitao se profesor Perović.

On je istakao da je dobro što je, makar i ovako, sa zakašnjenjem, Ustavni sud potvrdio ono što je svakom mislećem čovjeku bilo jasno već od početka: da se cijela ova, politički motivisana hajka protiv Bečića, od strane navodno zabrinutih za akademski integritet, a zapravo itekako preplašenih za rejting DPS-a, povela sa ciljem nanošenja političke štete Bečiću i partiji čiji je predsjednik.

Sličnog je mišljenja i profesor dr Mileta-Marko Ivanović koji je bio i predsjednik komisije koja je analizirala magistarski rad Alekse Bečića pod naslovom „Uticaj tržišta kapitala na korporativno upravljanje u Crnoj Gori“ i utvrdila da je rad samostalan i autentičan.

Demokrate
Prof. dr Ivanović(Foto: Demokrate)

Podsjećamo, komisija u sastavu Ivanović, Pavićević, Domazetović tada je utvrdila i da je Bečićev rad napisan uz puno poštovanje načela akademskog integriteta i principa akademske čestitosti, kao i da je, slijedeći ta načela i principe, Bečić jasno navodio sadržinu ili ideju tuđeg rada na koje se, u svom radu, pozivao, tako da je uvijek bilo jasno koji je izvor ideje ili teksta na koji se poziva.

Nakon posljednje odluke Ustavnog suda, profesor dr Mileta-Marko Ivanović istakao je da mu je drago što je Ustavni sud potvrdio da je to bio nezakonit i neustavan proces, ali ističe da je štetno, po društvo, u cjelosti, da se Univerzitet, čiji je i on profesor, instrumentalizuje u političke svrhe sa namjerom blaćenja lidera koji predvodi najjači opozicioni subjekt.

Demokrate

„U savremenim demokratijama i državama u kojima funkcionišu institucije sistema ne smije se desiti da jedan Univerzitet i njegov Senat donose odluke koje su politički motivisane, a uz to i neustavne i nezakonite“ – upozorava profesor Ivanović.

Profesor Ivanović je dalje istakao da je kompletan proces, koji je Ustavni sud svojom jednoglasnom Odlukom ponišio, bio toliko providan da je i malom djetetu bilo jasno o čemu se radi, te da DPS i njihovi pomagači izmišljaju aferu jer se očigledno plaše politike i liderskog kapaciteta Alekse Bečića, kao i međunarodne podrške koju uživa predsjednik najjače opozicione stranke.

Prof. dr Ivanović: Nema tog interesa zbog kojeg bih ćutao

“Nema te politike i tog interesa zbog kojeg bih ćutao i nijemo gledao i posmatrao kako se protiv jedne mlade i perspektivne ličnosti vodio montirani i kukavički proces samo zato što su mu ideje superiornije od ideja devedesetih koje je vrijeme već odavno pregazilo, zaključio je univerzitetski profesor, Ivanović.

Demokrate
Demokrate(Foto: Demokrate)

Inače, povodom ovog slučaja mnogi profesori su jasno i glasno, iskazali svoje akademsko neslaganje sa hajkom koju je Senat Univerziteta poveo protiv predsjednika Demokrata, Alekse Bečića.

Međutim, dio akademske zajednice ćuti, što, vjerovatno, daje najprecizniji odgovor na pitanje koje sada, poslije svega, iznova, po ko zna koji put, iskrsava pred cjelokupnom javnošću Crne Gore: kako je moguće da je Univerzitet Crne Gore toliko posrnuo da se, pogotovo nakon posljednje odluke Ustavnog suda – slobodno može smatrati klasičnim partijskim organom DPS-a?

Demokrate
Bečić(Foto: Demokrate)

USTAVNI SUD PRESUDIO U KORIST BEČIĆA

„Ukida se odluka broj 03-3057, koju je donio Senat UCG na sjednici od 21. septembra 2018. godine, i prestaje da važi danom objavljivanja ove odluke. Ova odluka biće objavljena u Službenom listu Crne Gore“, navodi se u odluci Ustavnog suda po predlogu za ocjenu ustavnosti koji je podnijela Demokratska Crna Gora.

Ovom odlukom, Ustavni sud Crne Gore zaključio je da je odluka Senata Univerziteta Crne Gore na osnovu koje je provjeravan magistarski rad Alekse Bečića – neustavna.

Osim što je neustavna, odluka Senata Univerziteta Crne Gore je i isključivo politički motivisana.

Demokrate

Na takav zaključak upućuje i višemjesečno odugovlačenje i oklijevanje sudova u odlučivanju, koje je bilo sračunato tako da omogući vođenje prljave, jeftine i, nadasve, trivijalne, medijske propagande režima i njegovih pomagača sa Univerzieta, kao i da takvoj kampanji maksimalno produži trajanje.

Kakve su pravne posljedice odluke Ustavnog suda?

„Obaranjem 'krovne' Odluke na osnovu koje su učinjeni svi dalji pravni koraci u slučaju protiv Bečića, jasno je da “padaju” sve druge pravne radnje, odnosno da su sve odluke Univerziteta i Ekonomskog fakulteta koje su donešene na osnovu, već sada jasno je, neustavne Odluke Univerziteta, takođe apsolutno nezakonite“.

Demokrate

U pravnom sistemu Crne Gore ne mogu opstati pojedinačni akti koji su doneseni na osnovu opšteg akta (u ovom slučaju – odluke Senata Univerziteta), za koji je Ustavni sud ocijenio da nije saglasan sa Ustavom i zakonom.

Ostaju, međutim, brojna pitanja. Gdje je odgovornost Senata? Gdje je odgovornost rektora Univerziteta? Gdje je odgovornost Vijeća Ekonomskog fakulteta i dekana tog fakulteta? Gdje je odgovornost članova Senata Univerziteta sa Pravnog fakulteta? Gdje je njihova odgovornost, jer su više puta upozoravani od javnosti, medija i struke da vode nezakonit i neustavan politički motivisan proces protiv lidera najjače opozicione političke partije. Ko će nadoknaditi medijsku satanizaciju i progon kojim je skoro dvije godine bio izložen Aleksa Bečić i partija koju predvodi?

Demokrate

Bečić upozoravao Univerzitet i DPS da će se gadno prevariti

Bečić je, još u februaru ove godine, održao press-konferenciju, na kojoj je upozorio sve koji su se uključili u medijsku harangu protiv njega: „Ako je neko mislio da će na ovaj način skrenuti pažnju sa crnih fondova kojim su priznali da su kupovali sve dosadašnje izborne procese, sa prvog miliona, sa dugovanja, sa bahanalija, sa of šor kompanija, sa prve sestre, sa Telekoma, sa A2A, grdno se prevario“.

Tada je predsjednik Demokrata za Markovića, Mićunovića i Đukanovića imao poruku: "Pravda je spora, ali dostižna. Sve fakture dođu na naplatu, prije ili kasnije". A to se, u finalu ovog procesa, tačno i precizno, obistinilo.

Demokrate

DPS „popio“ više političkih šamarčina

Tokom cijele negativne kampanje oko podmetanja u vezi sa magistarskim radom, DPS se saplitao na svakom koraku, kao da su ih, poput pića, „hvatale“ šamarčine koje su, usput, često, znali da popiju.

Podsjećamo, jednu od njih su „popili“ još onda kada čak ni privatna komisija, koju su unajmili za izvođenje prljavih zadataka za ime i račun političkih kriminalaca, nije imala dovoljno petlje da u Bečićevom magistarskom radu vidi ono što su DPS i dio „opozicije“ priželjkivali da bude viđeno i utvrđeno. Ispostavilo se da od svega toga nema ništa.

Demokrate

Završni udarac, ipak, zadao im je Ustavni sud odlukom da je Univerzitet vodio neustavan i nezakonit proces protiv Bečića, čime je, konačno, stavljena tačka na bezobzirnu i neljudsku ujdurmu, od koje su na kraju, „ostali samo dugmići“.

Univerzitet postao partijsko tijelo DPS-a

Ono što još neminovno ostaje nakon cijele ove papazjanije i nakon konačne odluke Ustavnog suda jeste i žalostan podatak o intstrumentalizaciji Univerziteta Crne Gore u svrhu najbestidnijih političkih nedjela.

„Stoga se može reći“, kako je istakao potpredsjednik Demokrata, Momo Koprivica, „da su univerzitetski organi pretvoreni u klasične partijske organe DPS-a. Zaboravili su svoju misiju, jer su u misiji DPS-a“.

Bečić: Hajde da spasimo hramove, džamije, katedrale, našu kuću, našu djecu, našu porodicu, našu ljepoticu...