Proširenje EU kao Titanik, Crna Gora ne napreduje

Crnu Goru drma ozbiljna politička kriza, EU u nezgodnom položaju jer izgleda da podržava Đukanovića zbog geopolitičkih interesa
91 pregleda 27 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.04.2016. 18:50h

Politika proširenja Evropske unije ( EU ) prati put “Titanika”, a predvodnik u tom procesu, Crna Gora, u ozbiljnoj je krizi i ne može ozbiljno napredovati u pregovorima, piše portal “ EU insajd”.

U tekstu se kaže da, emprijski gledano, Crna Gora, kada se u obzir uzmu drugi kandidati, stvarno jeste predvodnik u pregovorima, kako je to naveo predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, jer je otvorila najviše poglavlja, i nijedno nije blokirano iz nekog razloga - neriješenih bilateralnih pitanja sa nekom od članica, kulturno-religijskih razlika, ili nečeg trećeg.

“Problem je to što država pokazuje zanemarljiv napredak“, navodi se u tekstu, uz citiranje komesara za susjedsku politiku i proširenje , Johanesa Hana, da napredak na terenu, kada su u pitanju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, ostaje ograničen.

U tekstu se navodi da Crnu Goru trese ozbiljna politička kriza, koja je pojačana nakon dobijanja pozivnice za članstvo u NATO-u. Situacija se znatno pogoršala nakon dobijanja poziva za članstvo u NATO kada su “proruske partije počele da organizuju masovne ulične proteste zahtijevajući ostavku premijera Mila Đukanovića, optužujući ga za korupciju i autoritarno vladanje. “Sve su ovo razumne tvrdnje, ali u geopolitičkom kontekstu one stavljaju EU u veoma tešku situaciju - da podržava nedemokratski režim zbog geopolitičkih interesa”, kaže se u tekstu. Dodaje se i da, iako članstvo u NATO nije preduslov za ulazak u EU , Brisel ga pozdravlja. “Dok ne uđe u NATO, rizik da Crna Gora iskoči iz kolosijeka je veliki, zbog ogromnog pritiska Rusije i Srbije”, navodi se.

U tekstu se zaključuje da, imajući u vidu teške političke izazove sa kojima se Crna Gora suočava, i njenu geopolitičku orijentaciju, EU mora biti svjesna da Crna Gora neće napraviti ozbiljan napredak u pregovorima u skorije vrijeme.

Bonus video: