Proširenje pod znakom pitanja?

Pitanje je da li postoji stvarna potreba da Direkcija u narednoj EK postoji...
15 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2013. 06:42h

Evropski komesar za proširenje Štefan File pomenuo je u nekoliko navrata u razgovorima sa makedonskim i bosanskim političarima da postoji bojazan da u narednom mandatu Evropske komisije (EK) neće više postojati Direkcija za proširenje. Koliko je to ozbiljno?

Kad bi bilo, onda bi to bila poruka zemljama u procesu pregovora da se na njih zapravo ne računa.

Prema riječima nekoliko sagovornika iz zemalja članica i diplomata iz EK, takve ideje su kružile, pa i sada neke članice pitaju da li postoji stvarna potreba da Direkcija u narednoj EK postoji. Niko neće reći otvoreno koje su to zemlje, pa i diplomate tih zemalja negiraju. Ali, govorka se da su takva pitanja postavljale neke skandinavske zemlje, Holandija, pa čak i neke njemački diplomate.

“Sada je razdoblje procjene situacije i svaka zemlja posve otvoreno, ali naravno krajnje neformalno, iznosi svoje preferencije. Članice imaju pravo na svoje mišljenje, ali ne znači da ako neka zemlja članica razgovara o tome, da je samim time to njen zvanični stav. Ne, do zvaničnog stava treba mnogo toga se desi. Dakle, mi ne možemo reći - biće ili neće biti Direkcije za proširenje, ali možemo reći da je vrlo velika vjerovatnost da će se ona zadržati”, rekao je jedan od diplomata iz Evropske komisije.

Deskovirade i gdje nema posla

Taj diplomata jedan je od otprilike 300 njih koji se po raznim direkcijama i kancelarijama bave pitanjem proširenja. Naravno, ne govorimo samo o desku za Crnu Goru, ili desku za Srbiju ili za Tursku, već i o drugima, koji se u okviru drugih direktorata, bio to onaj za zaštitu konkurencije, energetiku, poljoporivredu, ekologiju ili bilo što drugo, bave proširenjem.

Naravno, tu su i deskovi za sve zemlje zapadnog Balkana, makar će se Bosna i Kosovo načekati da se nešto pokrene. Bilo proširenje aktivno ili ne, deskovi postoje, izvještaji se pišu. I dalje će postojati desk za Island, koji je obavijestio Komisiju da se ne moraju truditi, jer da oni odustaju od Evropske unije. Svejedno. Postoji čak i desk za Kipar, makar tamo eksperti uglavnom skupljaju mrtve muhe sa stolova, dok čekaju da se turski dio Kipra počne približavati članstvu u Uniji. U Evropskoj komisiji ima oko 28 hiljada zaposlenih, ali tu brojimo i sekretarice, naprosto sve zaposlene

Opširnije čitajte u štampanom izdanju...

Galerija

Bonus video: