Prosvjetarima za stanove 2,1 miliona eura u naredne tri godine

Vlada je, između ostalog, donijela Odluku o zaduživanju Crne Gore za 2020. godinu
2452 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 21.11.2019. 18:23h

Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici, odlučila je da nastavi saradnju sa Stambenom zadrugom prosvjetnih radnika "Solidarno" i prihvatila Sporazum o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti. Tim povodom zadužila je ministarstva prosvjete i finansija da u naredne 3 godine Stambenoj zadruzi prosvjetnih radnika obezbijede iznos od po 450.000, odnosno 250.000 eura, na godišnjem nivou.

Kako je u raspravi naglašeno, Vlada i Ministarstvo prosvjete, od osnivanja SZ „Solidarno“ za potrebe realizacije aktivnosti na planu poboljšanja uslova stanovanja zaposlenih u prosvjeti obezbijedili su sredstva u iznosu 6.321.183 eura.

Imajući u vidu da je Sporazum o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti, koji je potpisan 2017. godine istekao, Ministarstvo prosvjete i Sindikat prosvjete su inicirali potpisivanje novog Sporazuma za naredni trogodišnji period, koji podrazumijeva povećanje izdvajanja sredstava iz Budžeta za 2020., 2021. i 2022. godinu sa prethodnih 600.000 eura na 700.000 eura.

Odluka o zaduživanju za 2020.

Vlada je donijela Odluku o zaduživanju Crne Gore za 2020. godinu, kojom su definisani kreditni aranžmani koji će biti zaključeni u skladu sa Zakonom o budžetu za 2020. godinu, visina nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta u narednoj godini, kao i mogućnost zaduženja za potrebe refinansiranja duga i stvaranja rezerve, za potrebe održavanja tekuće likvidnosti, nezavisno od granice godišnjeg porasta duga, kao i za refinansiranje i reprogramiranje kratkoročnih pozajmica i hartija od vrijednosti.

Vlada je usvojila Informaciju o implementaciji Uredbe o dodjeli sredstava za podsticanje direktnih investicija i unapređenje konkuretnosti privrede, donijela Odluku o dodjeli sredstava za podsticanje direktnih investicija i prihvatila tekst Ugovora.

Navedeno je da je na nakon objavljenog Javnog poziva za učešće u Programskoj liniji za podsticaj direktnih investicija za 2019. godinu Komisija za implementaciju i monitoring Programske linije u postupku vrednovanja ocijenila da su tri investiciona projekta ispunila propisane kriterijume. Njihovim vrednovanjem su se stvorili uslovi za početak procedure odobravanja dodjele sredstava za podsticaj investicija.

Mesoprometu više od milion i po eura

Vlada je usvojila Informaciju o implementaciji Uredbe o dodjeli sredstava za podsticanje direktnih investicija i unapređenje konkuretnosti privrede. Donijela je Odluku o dodjeli sredstava za podsticanje direktnih investicija i prihvatila tekst Ugovora.

Odlukom se predviđa finansijska podrška u vidu dodjele sredstava za podsticanje investicija u proizvodni i uslužni sektor i direktno će uticati na privlačenje direktnih investicija, a time će se ostvariti uticaj na povećanje konkurentnosti, smanjenje regionalnih razlika, ujednačeniji privredni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Ugovorom o korišćenju sredstava definisane su međusobna prava i obaveze.

Kroz tri vrednovana investiciona projekta, vrijednost materijalnih i nematerijalnih ulaganja će iznositi ukupno 4.818.289 eura, čime će se ostvariti zapošljavanje 277 nova, ili zadržati postojeća zaposlena lica.

Ovom odlukom dodjeljuju se sredstva podnosiocima u sklopu Programa za unapređenje konkurentnosti privrede i Programske linije za podsticaj direktnih investicija za sljedeće investicione projekte:

-„Meso-Promet d.o.o.“ iz Bijelog Polja – „Obnavljanje proizvodnih kapaciteta devastiranih usled nastalog požara“ – 6.000 eura za svako od 252 zadržanih lica – radnika, odnosno iznos od ukupno 1.512.000 eura;

– „Šik-Polimlje d.o.o.“ iz Berana – „Povećanje obima proizvodnje u sektoru eksploatacije i unapređenje tehnološkog procesa proizvodnje i proizvoda šperane” – 4.000 eura za svako od 10 planiranih novozaposlenih lica, odnosno iznos od ukupno 40.000 eura;

– „Lighthouse of Montenegro d.o.o.“ iz Herceg Novog – „Renoviranje i opremanje resto-bara Jadran” – 4.000,00 eura za svako od 15 planiranih novozaposlenih lica, odnosno iznos od ukupno 60.000 eura.

Vlada se upoznala sa Informacijom vezanom za izdavanje privremene mjere po predlogu predlagača obezbjeđenja „Vektra - Jakić” doo Pljevlja, protiv protivnika obezbjeđenja Država Crna Gora koju je pripremio Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore. Uprava za šume zadužena je da pokrene postupak arbitraže, a Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore da pokrene postupak naplate dospjelih potraživanja po tužbi za ispunjenje Ugovora uz zahtjev za izdavanje privemene mjere radi sprečavanja nastupanja nenadoknadive štete.

Usvojena je Informacija o potrebi pridruživanja Crne Gore Inkluzivnom okviru za BEPS. U cilju smanjenja iskorišćavanja tzv. „poreskih rajevaʺ Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je, u saradnji sa liderima G20, pripremila Projekat evazije poreske osnovice i premještanja dobiti (BEPS Projekat), koji sadrži paket mjera kojima bi se na sveobuhvatan način suprostavilo premještanju dobiti u države sa niskim ili nultim poreskim stopama, gdje ne postoji ili postoji mala ekonomska aktivnost, što ima za posledicu manju naplatu poreza.

Usvojen je i Izvještaj o razvoju tržišta elektronskih komunikacija. Prilikom predstavljanja Izvještaja naglašeno je da višegodišnji trend velikih investicija u sektoru elektronskih komunikacija potvrđuje činjenicu da postiji stabilan i predvidljiv pravni i regulatorni okvir, koji je stvorio jednake uslove za sve učesnike na tržištu.

Vlada je uputila u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola.

Bonus video: