Protest na skupu u Prištini: "Albanci u Crnoj Gori su diskriminisani"

“Diskriminišu ih pri zapošljavanj i investiranju. Nemaju prava na obrazovanje na albanskom jeziku i upotrebu nacionalnih simbola"
75 pregleda 281 komentar(a)
pokret Samoopredjeljenje, Foto: Privatna arhiva
pokret Samoopredjeljenje, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.06.2013. 06:44h

Predstavnici pokreta “Samoopredjeljenje” prekinuli su skup u Prištini na kojem se raspravljalo o donosima između Crne Gore i Kosova, upozoravajući da su Albanci u Crnoj Gori diskriminasani.

Aktivisti pokreta koji vodi Albin Kurti prekinuli su Forum prijateljstva Kosova i Crne Gore ”Radovan Zogović” i ispred govornice istakli pano sa natpisom "Albanci u Crnoj Gori su diskriminisani, ovo nije prijateljstvo“.

“Ne tretiraju ih ravnopravo sa drugima, diskriminišu pri zapošljavanj i investiranju. Nemaju prava na obrazovanje na albanskom jeziku i upotrebu nacionalnih simbola. Kada traže prava, hapse ih”, upozorili su aktivisti tog pokreta, aludirajući na sunarodnike u Crnoj Gori.

Oni su na taj način pokazali nezadovoljstvo hapšenjem Albanaca u selu Martinovići, kada su se usprotivili odluci SPC da u tom selu ogradi parcelu oko crkvišta Svetog Vasilija.

Zbog skupa u Prištini su protestovali i u Udruženju Crnogoraca Metohije, navodeći da je umjesto posjete premijeru Kosova ministar kulture trebalo da protestuje zbog položaja svojih sunarodnika

Tada se prvi put zbog događaja u Crnoj Gori oglasio i Kurtijev pokret navodeći da su Albanci u Crnoj Gori diskriminisani.

Nakon performansa ispred govornice, predstavnici “Samoopredjeljenja” napustili su Forum, odbijajući poziv poslanika Pozitivne Crne Gore Dritana Abazovića da se uključe u debatu i objasne svoje stavove.

Na jučerašnjem skupu premijer Kosova Hašim Tači poručio je da crnogorska manjina može imati svog predstavnika u novoj Vladi, navodeći da na narednim izborima očekuje ulazak predstavnika Crnogoraca u kosovski parlament.

“Nakon što se promjeni Ustav, Crnogorci će dobiti svoje predstavnike u parlamentu. Nakon toga možete imati i svog predstavnika u Vladi”, kazao je Tači.

On je na forumu u kojem je učestvovao ministar kulture Branislav Mićunović, kazao da je izuzetno značajna uloga Crne Gore u povezivanju regije, navodeći da sve nove inicijative imaju podršku Kosova.

Osim Mićunovića, na skupu su učestvovali i gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu, Plava Orhan Šahmanović i Rožaja Nusret Kalač, kao i predstavnici vladajućih partija i Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović.

Zbog skupa u Prištini juče su protestovali i u Udruženju Crnogoraca Metohije, navodeći da je umjesto posjete premijeru Kosova ministar kulture trebalo da protestuje zbog položaja svojih sunarodnika.

Oni su ocijenili da je Forum u Prištini “zapravo proslava godišnjice albanskog genocida nad kosovsko-metohijskim Crnogorcima”.

“Ne postoji nijedan častan Crnogorac sa Kosova i Metohije koji sa odobravanjem gleda na organizovanje Foruma”, saopštilo je Udruženje Crnogoraca Metohije.

Bonus video: