Protest Radničke partije: Trobojka, "Milo lopove", "Grboviću lopove", "Nato ubice"

"Mi ovaj Prvi maj obilježavamo u okupiranoj Crnoj Gori. Radnik danas nije radnik već najamnik jer on od svoga rada ne može da obezbijedi najosnovnije uslove za život.", kazao je Janko Vučinić, predsjednik Radničke partije
153 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2017. 19:41h

Uz trobojku, zastave Radničke partije, ali i zastave sa srpom i čekićem, uz transparente na kojima je pisalo "Ustaj omladino, ne budi omlatina", "Vlada Milo, a vlada i sirotinja", "Samo u Crnoj Gori ovo rade sa majkama" skandirajući "Milo lopove", "Grboviću lopove", "Nato ubice", oko 300 njih je prošetalo glavnom ulicom i na Trgu Slobode organizovalo protest kojim su obilježili Prvi maj, ali i dvije godine postojanja pomenute partije.

Lider Radničke partije Janko Vučinić kazao je da ljudi u Nikšiću, nekadašnjem crnogorskom Mančesteru sa preko 20.000 radnika, a današnjem Šavniku bez radnika, nemaju razlog za slavlje već za protest. A razloga je, kazao je Vučinić, i više nego dovoljno – siromaštvo, nezaposlenost, težak položaj radnika, uvođenje jednopartijskog sistema u gradu pod Trebjesom, odluka Skupštine da Crna Gore uđe u NATO, smanjenje naknada majkama sa troje i više djece.

"Mi ovaj Prvi maj obilježavamo u okupiranoj Crnoj Gori. Radnik danas nije radnik već najamnik jer on od svoga rada ne može da obezbijedi najosnovnije uslove za život. Već su najavili novi Zakon o radu i ukidanje Opšteg kolektivnog ugovora što znači da će radnik nakon takvog zakona biti obično sredstvo za proizvodnju i namicanje kapitala. To ne smijemo dozvoliti ni po cijenu života", poručio je Vučinć.

Pozvao je sve političke partije, NVO, sindikate i građane da zajedno organizuju proteste čiji će cilj biti organizacija slobodnih izbora.

Željka Savković, potpredsjednica Radničke partije, pozvala je sve u Crnoj Gori da se probude i poručila im da se država ne brani iz kafića i kuća, već sa ulice.

Radislav Stanišić, predsjednik Opštinskog odbora nikšićkih komunista, kazao je da NATO nije i nikada neće biti dobrodošao na ovim prostorima i da je krajnje vrijeme da se opozicija ujedini i spremno dočeka pokret svjetske ljevice koji je počeo da se talasa.

Predsjednik OO Nove srpske demokratije Janko Milatović kazao je da u Crnoj Gori i Nikšiću nema više radnika, pa samim tim ni razloga za proslavu Prvog maja.

"Umjesto da bude poznat kao najljepši grad u Crnoj Gori, Nikšić je postao poznat kao grad koji ima najviše nezaposlenih i koji se najviše napušta", kazao je Milatović.

Prema riječima Veljka Vasiljevića, potpredsjednika nikšićkog Odbora Pokreta za promjene, preko 4.000 Nikšićana svakog dana odlazi na posao u Podgoricu ili neki drugi grad, jer je grad pod Trebjesom uništen.

"Namjerno je uništena industrija jer samo radnik u industriji je slobodan čovjek i stvarno može da se buni", kazao je Vasiljeić.

Član predsjedništva Radsničke partije Vladan Šćepanović kazao je da je najveći "uspjeh" vlasti, koja je "prodala" četiri države (SFRJ, SRJ, SCG, CG), to što su podijelili narod koji će ulaskom u NATO savez izgubiti i slobodu.

"Jedino dobro u svemu tome je što su došli na vrhu svega što su radili, a sa vrha se nema gdje nego dolje", poručio je Šćepanović.

Na nikšićkom Trgu bile su i majke, korisnice naknada za troje i više djece. Maja Jovović je kazala da je 3.000 majki iz Nikšića u janunaru prevareno po ko zna koji put. Prvo su, kako je kazala, ne svojom krivicom ostale bez posla, zatim su poslate na Biro rada, a zatim su im umanjene naknade.

"Mi se majke pokrećemo zbog naše djece i unučadi jer im ne smijemo Nikšić i Crnu Goru ostaviti u ovakvom stanju", poručila je Jovović.

Vesna Bulatović govoreći ispred majki iz Kolašina kazala je da ne može Crnu Goru nazvati državom jer kakva je to država koja narod dovodi pod okupatorsku zastavu ne poštujući sopstveni ustav, već se prema pravu odnosi kao prema različitom pletu čarapa.

A da se ne zaboravi tradicija prvomajskog uranka protest je završen uz pivo i roštlj.

Galerija

Bonus video: