Pusić: Njemačka ne vidi probleme u Crnoj Gori

"Dok god ima i jedna zemlja nestabilna, ne možemo govoriti o stabilnosti druge" , rekla je Pusić
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2012. 21:24h

Pošto je Hrvatska, od potpisivanja Ugovora o pristupanju, na pola puta u EU, ministarka inostranih poslova, Vesna Pusić, danas je, u ulozi posmatrača, učestvovala na sastanku šefova diplomatije EU.

Na marginama ministarskog savjeta koji se bavio opštim poslovima, bilateralno je razgovarala sa Gidom Vesterveleom.

Njemačkog ministra spoljnih poslova interesovali su stavovi Hrvatske u vezi regiona.

"Razgovarali smo o BiH, o Srbiji i Kosovu, a i o Crnoj Gori. Međutim, razgovor o Crnoj Gori bio je posve drugačije, tamo Njemačka ne vidi probleme", rekla je zainteresovanim novinarima, ne želeći da daje detalje.

Na pitanje "Vijesti" da li će hrvatske diplomate i zvaničnici mahati svojom sadašnjom pozicijom, kao što su svojevremeno neki slovenački objašnjavali u Briselu kako nastoje, makar je teško, "evropeizovati region", odgovorila je sugerišući povezanost.

"Valjda smo konačno izrasli iz takvog ponašanja. Sad smo, konačno, odrasli i shvatili da je region takav da ako je samo jedna zemlja nestabilna, nestabilan je cijeli region. Dok god ima i jedna zemlja nestabilna, ne možemo govoriti o stabilnosti druge" , rekla je Pusić.

Bilo kakva nadmenost, kako je dodala, bila bi neinteligentna, neproduktivna.

"Ovaj veliki uspjeh koji smo postigli, takvim ponašanjem sami sebi bi izbili iz ruku. Mi ćemo se prema zemlja sa kojima smo susjedi ili sa kojima imamo bliske veze, ponašati kao prema zemljama koje su na onom istom putu koji smo mi upravo završili. Te zemlje mogu se donekle i okoristiti, na primjer, ne treba zanemarivati koliko miliona ljudi u regionu govore jezik s kojim se razumijemo. Sve što smo mi radili je na raspolgaganju, tako da u nekim fazama integracionog procesa to za te zemlje može biti korisno", rekla je hrvatska ministarka spoljnih poslova, koja ima pravo učestvovati u raspravama, ali nema pravo glasa.

Bonus video: