Putin: Crna Gora uvučena u NATO uprkos stavu polovine stanovništva, uplašili se referenduma

Putin je kazao da kad se priča o situaciji na Balkanu, ozbiljan destabilizujući faktor ovdje predstavlja politika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i određenih zapadnih zemalja, usmjerena na učvršćivanje njihove dominacije u regionu
5004 pregleda 35 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Godine 2017, uprkos stavu polovine stanovništva, u NATO je bila uvučena Crna Gora, istakao je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

"Uplašili su se referenduma po tom pitanju, i kao rezultat, zemlja prolazi kroz period političke nestabilnosti. Prošle godine, radi forsiranog učlanjenja u NATO Republike Makedonije bio je čak pokrenut proces donošenja ustavnih amandmana i promjene naziva te države, revizije osnova makedonskog nacionalnog identiteta. Pri tome je ignorisana volja makedonskih glasača - referendum o promeni naziva države je propao, ali se spoljni pritisak nastavio", kazao je Putin u zajedničkom intervjuu za Novosti i Politiku.

On je dodao da Rusija, znajući i razumijući, koliko su komplikovani Balkan i istorija tog regiona, uvijek ga je smatrala prostorom za konstruktivnu saradnju.

"I danas Rusija ima ovdje mnogo prijatelja, među kojima posebno mjesto zauzima strateški partner Srbija. Zato je pomoć jačanju regionalne bezbjednosti i stabilnosti naš bezuslovan prioritet", rekao je Putin.

Putin je kazao da kad se priča o situaciji na Balkanu, ozbiljan destabilizujući faktor ovdje predstavlja politika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i određenih zapadnih zemalja, usmjerena na učvršćivanje njihove dominacije u regionu.

"Još 1999. godine snage NATO su bez sankcije UN dva i po mjeseca bombardovale Jugoslaviju, pa nasilnički odvojile Autonomnu Pokrajinu Kosovo. A 2008. godine Vašington i njegovi saveznici su podržali nelegitimno proglašenje kosovske nezavisnosti", poručio je Putin.

Bonus video: