Putuju i uče o zakonima

Odbor za izborne reforme organizovaće studijska putovanja i okrugle stolove
945 pregleda 3 komentar(a)
Nadoknade za članove Sekretarijata: Sa sjednice Odbora, Foto: Savo Prelević
Nadoknade za članove Sekretarijata: Sa sjednice Odbora, Foto: Savo Prelević

Članovima Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva biće organizovana studijska putovanja, kako bi se upoznali sa dobrim primjerima izmjene izbornih zakona. To je, između ostalog, predviđeno zaključcima odbora koji su doneseni krajem prošle godine.

“Zadužuje se Sekretarijat odbora da predloži i pripremi studijsku posjetu članova i sekretarijata Odbora državama - primjeri dobre prakse po pitanju izbornog zakonodavstva. Zadužuje se i da pripremi predlog održavanja okruglih stolova na Univerzitetu, Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti (CANU) i ostalim institucijama”, navodi se u zaključcima.

Odbor na čijem je čelu Branimir Gvozdenović nije zasjedao od decembra, kada su predstavnici Demokratskog fronta (DF) napustili to parlamentarno radno tijelo. Građanski pokret URA i Demokrate uoči formiranja odbora odbili su da učestvuju u njegovom radu, a opoziciju u tom parlamentanom tijelu trenutno predstavljaju samo Raško Konjević iz Socijaldemokratske partije (SDP), lider Demosa Miodrag Lekići nezavisni poslanik Neđeljko Rudović. Vladajuća koalicija i opozicija imaju po sedam predstavnika u Odboru. Gvozdenović je ranije izjavio da će to skupštinsko radno tijelo nastaviti sa radom bez obzira na bojkot DF-a, najavljujući izbor članova Sekretarijata koji će se baviti sručnim, administrativnim i tehničkim poslovima.

Zaključcima koje su članovi odbora usvojili u decembru predviđeno je da u Sekretarijatu budu angažovani zaposleni službenici u Skupštini kao i da, između ostalih, budu po jedan predstavnik IT službe, istraživačkog centra i Odjeljenja za odnose sa javnošću. Predviđeno je i da članovi Sektertarijata dobijaju nadoknadu na mjesečnom nivou.

“Zadužuje se Sekretarijat da pripremi javni poziv zainteresovanoj javnosti za dostavljanje predloga, komentara i sugestija u odnosu na ciljeve i zadatke Odbora. Zadužuje se Sekretarijat da pripremi dopise za OEBS/ODIHR i Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori, kako bi delegirali njihove predstavnike”, navodi se u zaključcima.

Bonus video: