PZP: Nephodno je reizabrati sve sudije i tužioce

Poslanik PZP-a, Koča Pavlović smatra da opšti reizbor moraju obaviti Sudski i Tužilački savjeti u novom sastavu
0 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Luka Zeković
Koča Pavlović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.01.2012. 10:28h

U Crnoj Gori je potrebno reizabrati sve sudije i tužioce kako bi se pravosuđe i tužilaštvo očistilo od korumpiranih vršioca tih dužnosti, ocjenjeno je u Pokretu za promjene nakon novog poništenja presude u slučaju ubistva visokog policijskog funkcionera, Slavoljuba Šćekića.

Apelacioni sud ukinuo je osuđujuću presudu za ubistvo Šćekića, i predmet će sljedeće sedmice, treći put, vratiti Višem sudu. Tom presudom su Ljubo Bigović, Ljubo Vujadinović, Saša Boreta, Alan Kožar i Milan Čila Šćekić osuđeni na više od 120 godina zatvora.

Poslanik PZP-a, Koča Pavlović smatra da opšti reizbor moraju obaviti Sudski i Tužilački savjeti u novom sastavu, koji će biti izabrani u crnogorskoj Skupštini dvotrećinskom većinom.

„Nakon kriminalne farse u slučaju Šćekić jasno je zbog čega je skandalozan novi ustavni model pravosuđa koji zagovara Demokratska partija socijalista (DPS) uz podršku Socijalističke narodne partije (SNP). Jasno je šta znači njihovo zalaganje za to da sudije biraju sudije- model po kome će postojeće sudije birati Sudski savjet, pa će iste te sudije posredno izabrati i nove“, rekao je Pavlović u reagovanju dostavljenom agenciji MINA.

On je rekao da PZP neće dozvoliti da prođu ustavne promjene koje predlažu DPS i SNP, „jer bi njihov model po kome sudije biraju sudije samo cementirao ovo skandalozno i kriminalno stanje u našem pravosuđu“.

„SNP bi nakon poslednje pravosudne farse, koju je Vesna Medenica režirala i organizovala u slučaju zločina izvršenog nad inspektorom Šćekićem, trebao da prestane sa podrškom DPS-u da se novim ustavnim modelom cementira vladavina mafije i njenih advokata u našem pravosuđu“, poručio je Pavlović.

Bonus video: