PzP podržava zakon o dinastiji Petrović

Pavlović je naveo da su zahtjevi princa Nikole u potpunosti bili motivisani nastojanjem da se obezbijede uslovi za kvalitetno i nezavisno funkcionisanje Fondacije Petrović Njegoš
63 pregleda 0 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Luka Zeković
Koča Pavlović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.04.2011. 13:01h

Pokret za promjene (PZP) podržava Predlog zakona o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš, ocjenjujući da je to pitanje trebalo riješiti i ranije na pravedan način.

Poslanik PZP Koča Pavlović kazao je agenciji MINA da dinastija Petrović Njegoš predstavlja značajan činilac crnogorskog istorijskog, državnog i kulturnog identiteta.

“Drago nam je da se aktuelna vlast konačno dozvala pameti i prestala da ruši državu Crnu Goru tretirajući dinastiju Petrović Njegoš na uvredljiv način, kako je to bilo slučaj u prethodna dva zakonska teksta”, naveo je Pavlović.

Samo da ne bude amandamana u minut do 12

On je kazao da PZP podržavamo novi zakonski tekst koji je prihvatio i princ Nikola, kao i da će pomno pratiti ponašanje vladajuće koalicije po pitanju tog dokumenta.

Potomci će dobiti i finansijske prihode, a Predlog zakona definiše i Fondaciju Petrović Njegoš na čijem je čelu predstavnik potomaka dinastije

“Ne bi bio prvi slučaj da se, u minut do 12, pojavi nekakav amandman grupe poslanika Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, kojim bi se promijenila suština zakonskih rješenja koja su usaglašena sa princom Nikolom”, naveo je Pavlović.

Prema njegovim riječima, vladajuća koalicija je u prethodna dva zakonska teksta prema dinastiji Petrović Njegoš i njihovim naslednicima nastupala kao prema osobama koje nastoje da za sebe pribave što veću materijalnu korist.

Fondacija će promovisati Crnu Goru

“Takav uvredljiv tretman parlamentarna većina je plasirala i u medijima, nanoseći na taj način štetu dinastiji Petrović Njegoš, ali i državi Crnoj Gori”, kazao je Pavlović.

On je naveo da su zahtjevi princa Nikole u potpunosti bili motivisani nastojanjem da se obezbijede uslovi za kvalitetno i nezavisno funkcionisanje Fondacije Petrović Njegoš.

“Dakle, ne ličnim već javnim i državnim interesom, jer će Fondacija Petrović Njegoš biti institucija koja će doprinijeti promociji crnogorskog kulturnog identiteta i države u regionu i Evropi”, rekao je Pavlović.

Vlada Crne Gore je, u dogovoru sa princom Nikolom, utvrdila Predlog zakona o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš.

Potomcima je, navodi se, na trajno korišćenje data kuća i zemljište kralja Nikole u Njegušima, a na Cetinju će im biti izgrađena porodična kuća do 300 kvadratnih metara sa zemljištem do pet hiljada kvadratnih metara. Oni će dobiti i stan u Podgorici do 130 kvadratnih metara.

Potomci će dobiti i finansijske prihode, a Predlog zakona definiše i Fondaciju Petrović Njegoš na čijem je čelu predstavnik potomaka dinastije.

Bonus video: