PZP: Radovića je trebalo preseliti u zatvorsku ćeliju

"Bila bi to efikasna reakcija jedne pravne države, upravo onakva reakcija kakvu očekuje i zahtijeva EU", smatra Pavlović
19 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Koča Pavlović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.05.2012. 18:31h

Godišnji izvještaj Stejt Dipartmenta o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori kompatibilan je sa ocjenama Evropske unije koje se tiču borbe protiv korupcije i kriminala, ali i oštrim porukama koje su crnogorskom režimu nedavno stigle iz samog vrha NATO Alijanse, smatraju u Pokretu za promjene.

Stejt Dipartment je u izvještaju za prošlu godinu ocijenio da je korupcija u Crnoj Gori i dalje ozbiljan problem, uprkos blagom napretku u borbi protiv te pojave.

Poslanik PzP Koča Pavlović rekao je da taj dokument potvrđuje da "Milo Đukanović mora odmah otići, a Ranka Čarapić i Vesna Mednica moraju biti ekspresno uklonjene".

"To je zaključak koji se nameće nakon svih aktuelnih ocjena, stavova i mišljenja, koji su upućeni Crnoj Gori iz kruga evro-atlantskih zemalja", kaže se u saopštenju Pavlovića.

"Svojom odlukom da Radovića "časno otpusti", umjesto da ga krivično goni u skladu sa zakonima ove zemlje, Marković je udario još jedan šamar i pravdi i državi Crnoj Gori"

Prema njegovim riječima, i ovaj izvještaj je sadržajem kompatibilan kako sa ocjenama EU koje se tiču borbe protiv korupcije i kriminala, tako i sa oštrim porukama koje su crnogorskom režimu nedavno stigle iz samog vrha NATO.

Pavlović je naveo da je PzP zadovoljan činjenicom da su najuticajnije zapadne adrese konačno uvažile ranije ocjene te partije i shvatile da će, bez uklanjanja Đukanovića, Medenice i Čarapić sve kadrovske promjene biti jalove i bez rezultata.

"Policija, tužilaštvo i sudstvo su tri stuba na kojima počiva apsolutna moć šefa ovog režima i njegovog kriminalnog okruženja, a vladajuća koalicija je političko oružje te kriminalne organizacije. Zato je jasno da put ka dekriminalizaciji Crne Gore zahtijeva hitno uklanjanje trijumvirata – Đukanović, Medenica, Čarapić", ocijenio je on.

Radovića iz kancelarije u ćeliju

Komentarišući ostavku Milana Radovića na mjesto direktora Zavoda za izvršavanje krivičnih sankcija, Pavlović je kazao da njega nije trebalo puštati na slobodu, već samo preseliti iz kabineta direktora u neku od ćelija pritvorske jedinice spuškog zatvora.

"Bila bi to efikasna reakcija jedne pravne države, upravo onakva reakcija kakvu očekuje i zahtijeva EU", smatra Pavlović.

Kako je dodao, postoje brojne osnovane sumnje da je Radović počinio teška krivična djela, dok ponašanje potpredsjednika Vlade Duška Markovića „povodom kriminala u ZIKS-u zaslužuje najoštriju osudu“.

"Svojom odlukom da Radovića "časno otpusti", umjesto da ga krivično goni u skladu sa zakonima ove zemlje, Marković je udario još jedan šamar i pravdi i državi Crnoj Gori", zaključio je Pavlović.

Bonus video: