PZP traži kontrolno saslušanje Duška Markovića

U obrazloženju za takvu odluku, poslanik PzP-a Koča Pavlović navodi da se u avgustu navršilo 12 godina od prilikom potapanja broda “Miss Pat”
116 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Medojević, Koča Pavlović, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević, Koča Pavlović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.10.2011. 17:55h

Pokret za promjene (PzP) zatražio je od predsjednika skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode, Đorđa Pinjatića, da u dnevni red sjutrašnje sjednice tog tijela uvrsti predlog odluke o kontrolnom saslušanju ministra pravde Duška Markovića, zbog istražnog postupka koji traje 12 godina.

PzP predlaže da predmet kontrolnog saslušanja bude „dvanaestogodišnji istražni i sudski postupak u vezi sa zločinom koji se desio usljed potapanja broda ’Miss Pat’, u kome je, prema nezvaničnim informacijama, stradalo preko 100 osoba romske nacionalnosti".

U obrazloženju za takvu odluku, poslanik PzP-a Koča Pavlović navodi da se u avgustu navršilo 12 godina od kako se, prilikom potapanja broda “Miss Pat” ispred crnogorske obale, utopio neidentifikovani broj pripadnika romske nacinalnosti.

„Prema svjedočenju aktera tog zločina, navjerovatnije se radi o preko 100 osoba, muškaraca, žena i djece, koje su pripadnici crnogorske i kosovske mafije svjesno poslali u smrt nakon što su od njih prethodno naplatili između 170 i 200 hiljada (tadašnjih) DM, kako bi ih ilegalno prebacili u Italiju“, kaže se u obrazloženju.

Navodi se da se ovih dana navršilo 12 godina od kako je započela istraga i osam od kako je započeo sudski postupak, koji do danas nije dao nikakav rezultat.

Pavlović podsjeća da je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, na inicijativu nevladine organizacije Romski krug iz 2007. godine, tek 2009. dao preporuku Višem sudu u Podgorici „da preduzme sve potrebne radnje i mjere kako bi se što prije okončao postupak u predmetu koji se vodi protiv okrivljenih G. A. i drugih, zbog krivičnog djela teško djelo protiv opšte sigurnosti".

Prema riječima Pavlovića, Viši sud do danas nije ispoštovao tu preporuku.

On smatra da navedeni podaci predstavljaju dovoljan razlog za organizovanje kontrolnog saslušanja, i predlaže da, u svojstvu osoba koje daju informacije, saslušanju prisustvuju i zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković i predsjednik Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Bonus video: