Radnici idu iz opštine, ali broj zaposlenih ostaje isti

“Iz budžeta je 1,1 milion namijenjen za rješavanje viška zaposlenih. Otišla su 104 radnika, ali je broj ostao isti”
381 pregleda 3 komentar(a)
Opština Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Opština Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 01.07.2016. 19:29h

Broj radnika u nikšićkoj lokalnoj upravi i javnim preduzećima ostao je isti, iako je Opština za rješavanje viška zaposlenih odvojila 1,1 milion eura.

Pomoćnik sekretara za finansije Vlatko Eraković (URA), kazao je da je broj službenika nepromijenjen, iako su tokom rješavanja tog problema otišla 104 radnika.

“U budžet od prošle godine ušao je i kredit od 5,5 miliona eura, od čega je 1,1 milion bio namijenjen za program rješavanja viška zaposlenih. Iako su iz Opštine, javnih ustanova i preduzeća otišla 104 radnika, ukupan broj zaposlenih je ostao gotovo isti. Ako je broj zaposlenih ostao gotovo isti, pitanje je koliko efekta ima program smanjenja broja zaposlenih”, kazao je Eraković.

On je na mjesto pomoćnika sekretara za finansije postavljen 7. juna i kako je kazao ima korektnu i otvorenu saradnju sa kolegama iz Sekretarijata.

Objašnjava da je pitanje broja zaposlenih prioritetno pitanje kojim se bavio.

“Opština bez javnih preduzeća i javnih ustanova ima 487 zaposlenih, a ove godine je primljeno 78 na neodređeno. Riječ je o zaposlenima koji su rješenje za stalni radni odnos dobili 2012. godine, a koji su godinama radili u Opštini. Oni su 2015. ostali bez posla nakon što je Upravna inspekcija utvrdila određene nepravilnosti prilikom njihovog zapošljavanja”, kazao je Eraković.

Iako je, kako tvrdi, od sekretara za lokalnu upravu dobio informaciju da su ti radnici primljeni u skladu sa zakonom, lokalna uprava nije dobila odobrenje Ministarsva finansija o prijemu novih radnika shodno ugovoru o poreskom reprogramu duga.

Isti slučaj je i sa 79 radnika na određeno vrijeme koji su zaposleni u lokalnoj upravi i javnim ustanovama i preduzećima i kojima, prema Zakonu o radu, ugovor može da se produžava 120 radnih dana.

„Neću se baviti tom pravnom problematikom, jer će to rješavati Ministarstvo finansija, odnosno upravne inspekcije koje će utvrditi da li je zapošljavanje u skladu sa zakonom“, kazao je Eraković.

Rekao je da Opština Nikšić duguje preko 40 miliona eura.

Kaže da je riječ o naslijeđenom dugu, ali da je u pitanju ista koalicija na vlasti, pa ih ih ne može „abolirati opravdanje da je prethodna vlast pravila greške“.

“Opština bez javnih preduzeća i ustanova ima 487 zaposlenih, a ove godine je primljeno 78 na neodređeno. Riječ je o zaposlenima koji su rješenje za stalno dobili 2012, a koji su godinama radili u Opštini”...

„Smatram da ovi ljudi koji sada rade u lokalnoj upravi su kompetenti i da posao obavljaju maksimalno profesionalno, koliko mogu u datim uslovima. Ali, najveći problem je taj što je privredna aktivnost svedena na minimum i što novca nema. Opština redovno isplaćuje plate, kao i ostale obaveze i vidjećemo kako će to biti u narednom periodu“, kazao je Eraković.

Sliku loše ekonomske situacije, najbolje prikazuje budžet koji je ove godine za oko 40 odsto niži u odnosu na godinu ranije.

“Budžet planiran za prošlu godinu je 27,25 miliona eura, a za ovu 19,8 miliona. Od tih 19,8 miliona Oština treba da dobije šest miliona iz egalizacionog fonda, tako da je realan budžet oko 14 miliona. To govori o stanju u nikšićkoj privredi i ukupnoj ekonomskoj situaciji u gradu. Bez pokretanja velikih projekata kroz olakšice koje može Opština da donese da bi se privukli investitori teško da možemo doći u situaciju da se brzo oporavi sredina u kojoj živimo”, konstatovao je Eraković, napominjući da vjeruje da će i ovogodišnji budžet doživjeti rebalans.

Opština: Sada je zaposleno 110 osoba manje nego lani u isto vrijeme

Kako su “Vijestima” kazali iz lokalne uprave, u Opštini i javnim preduzećima sada radi 110 osoba manje nego u isto vrijeme prošle godine.

“Što se tiče odobrenja Ministarstva finansija o prijemu novih radnika, ono se odnosi samo na nova zapošljavanja, a u slučaju 78 radnika riječ je o radnim mjestima koja su budžetom planirana za ovu godinu i koja smo bili dužni da popunimo, pa smo raspisali konkurs za ta mjesta”, kazali su iz lokalne uprave.

Bonus video: