Radonjić: Bečić i Abazović prekršili obećanje da neće ni po cijenu života da sjednu sa DPS

"Ponašaju se, dakle, kao da je Crna Gora protektorat i da nije važno šta misle građani Crne Gore ni njihovi politički predstavnici. To je način na koji se već godinama ponaša DPS, usaglašavajući odluke sa strancima, nekad i direktno suprotno onome što građani žele", rekao je Radonjić
63 pregleda 21 komentar(a)
Goran Radonjić, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Goran Radonjić, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Ažurirano: 15.06.2018. 11:28h

Povodom inicijative koju su "na vanrednoj konferenciji za medije" predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić i predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović predstavili pod maštovitim i vizionarskim imenom "Plan" nameće se više konstatacija i zaključaka, saopštio je danas Goran Radonjić, predsjednik Izvršnog odbora Ujedinjene Crne Gore i poslanik u Skupštini Crne Gore.

Bečić i Abazović su u srijedu predstavili Plan i postavili uslove i tražili između ostalog formiranje radne grupe opozicije i vlasti.

"Najprije, pošto su istakli kako se obavezuju da će učestvovati u nekom parlamentarnom odboru sačinjenom od vlasti i opozicije, prekršili su svoje mnogo puta ponovljeno obećanje da neće "ni po cijenu života" čak ni da sjednu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS). Govorili su često i o izdaji. Dobro bi bilo da našoj javnosti saopšte da li je ono što su do prije samo par sedmica nazivali izdajom sad izmijenilo karakter, i postalo "put kojim žele da idu naprijed, jer ne žele unazad", istakao je Radonjić

On je dodao da bi se očekivalo da inicijativa bude usaglašena najprije sa opozicijom, radi zajedničkog i koordinisanog djelovanja, o čemu stalno govore mnogi iz opozicije, samo kako tvrdi Radonjić nekako uvijek zaboravljaju da tako i postupe.

"Ovako, sami donose inicijativu, pa onda imaju i odgovornost za njene rezultate ili neuspjeh.Dobro bi bilo i da saopšte šta će da urade ako DPS ne pristane ni na šta, ili pristane samo na dio njihovih predloga. U čitavom predlogu mnogo je nedorečenosti i neodređenosti, ali i veoma problematičnih elemenata, koji govore i o neozbiljnosti i o ignorisanju elementarnih principa, i o neodgovornosti prema građanima. Ne radi se samo o tome da se krši data riječ, nego odnos prema građanima u ovom slučaju podsjeća veoma na DPS", kazao je Radonjić.

Po njegovim riječima, jedna od najkrupnijih zamjerki ne samo konkretnoj inicijativi nego i pristupu uopšte jeste kome je upućen taj "Plan" kojim bi navodno trebalo rješavati veliku krizu našeg društva.

"Umjesto da je upućen opoziciji, ili DPS-u sa kojim žele da se dogovaraju, ili Skupštini, kao instituciji u kojoj bi trebalo da učestvuju u radu pralamentarnog odbora, oni su svoj "Plan" poslali, kako ističu, institucijama EU, i sada od njih očekuju "reakciju i izjavu o prihvatljivost". Ponašaju se, dakle, kao da je Crna Gora protektorat i da nije važno šta misle građani Crne Gore ni njihovi politički predstavnici. To je način na koji se već godinama ponaša DPS, usaglašavajući odluke sa strancima, nekad i direktno suprotno onome što građani žele", rekao je Radonjić.

On je poručio da ako ne bi trebalo da pitamo građane i njihove predstavnike nego nekoga sa strane, bilo koga, o prihvatljivosti političkih odluka, onda nama ne trebaju ni Skuština ni odbori ni bilo kakve institucije, pa ni stranke, već nam trebaju namjesnici.

"Smisao borbe za slobodu i demokratiju mora biti ne da se jedni centri moći zamijene drugima, već da građani biraju vlast koja donosi odluke, a onda za njih i odgovara građanima", zaključio je Radonjić.

Bonus video: