Radonjić: Licitiranje imenima značilo bi da je opozicija odustala od zahtjeva za ponavljanjem izbora

„Ako međunarodna zajednica traži da se što prije izmijene propisi i unaprijede izborni uslovi, teško je razumjeti zašto opozicija ne istraje u pritisku na vlast, pogotovo sada, kad se međunarodna zajednica slaže sa ocjenama opozicije“, kazao je Radonjić
84 pregleda 7 komentar(a)
Ujedinjena Crna Gora, Goran Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Ujedinjena Crna Gora, Goran Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.11.2017. 12:34h

Licitiranje imenima kandidata za predsjednika države u sadašnjem trenutku značilo bi poruku Demokratskoj partiji socijalista (DPS) da je opozicija spremna da se izađe na sve izbore, kakvi god bili uslovi, smatra funkcioner Ujedinjene Crne Gore (UCG), Goran Radonjić.

„Stav UCG je da opozicija treba da učini sve kako bi natjerala DPS da prihvati zahtjeve da se organizuju fer i slobodni izbori“, kazao je Radonjić agenciji MINA.

To, kako je naveo, treba da budu izbori na svim nivoima i da se održe u istom danu.

„Licitiranje imenima u sadašnjem trenutku značilo bi poručivanje DPS-u da postoji spremnost da se izađe na sve izbore, kakvi god bili uslovi, odnosno da je opozicija odustala od svojih zahtjeva za ponavljanjem izbora“, istakao je Radonjić.

Prema njegovim riječima, u UCG smatraju da je nedosljedno govoriti da je vlast proistekla na izborima nelegitimna i zbog toga bojkotovati Skupštinu, a istovremeno izlaziti, bez uslovljavanja, na izbore koje ta vlast organizuje.

„Ako međunarodna zajednica traži da se što prije izmijene propisi i unaprijede izborni uslovi, teško je razumjeti zašto opozicija ne istraje u pritisku na vlast, pogotovo sada, kad se međunarodna zajednica slaže sa ocjenama opozicije“, kazao je Radonjić.

UCG, kako je naveo, predlaže da opozicija zajednički ispostavi uslove DPS-u.

„A spremni smo, u slučaju odbijanja, na sve demokratske poteze, uključujući i to da opozicija vrati mandate u Skupštini Crne Gore“, dodao je Radonjić.

Upitan da li je UCG spremna da podrži zajedničkog kandidata opozicije, ukoliko ne bude imala svog, on je rekao da samo to pitanje, koje se sve češće postavlja, nosi u sebi i neophodan uslov, a to je bar minimum zajedništva u opoziciji.

On je naglasio da bi najprije DPS morao prihvatiti da se izborni uslovi učine boljim i pravednijim.

„Nakon toga, ako bi se radilo o zajedničkom kandidatu, a i o programu koji bi se ponudio građanima, onda niko u opoziciji, pa ni UCG, ne bi trebalo da ga „podržava“, jer bi to bio kandidat svih nas, sa zajedničkim programom i zajedničkim naporom da on pobijedi na izborima“, precizirao je Radonjić.

Teško je, smatra on, u sadašnjim prilikama, uz svađe i teška međusobna optuživanja, očekivati da pozivi na „podršku“ i „pridruživanje“ predstavljaju išta više od želje da se stvori slika o dominaciji neke političke grupacije.

„To je jalova težnja, jer ona nas udaljava od opozicionog zajedništva i, umjesto da naruši, samo ojačava dominaciju DPS-a“, kazao je Radonjić.

U UCG, kako je naveo, smatraju da treba graditi opoziciono zajedništvo i povjerenje, da treba stati iza određenih vrijednosti i određenih principa.

„Prije svega, potrebno je da se sastanemo i razgovaramo, jer teško je zamisliti kako ćemo da sarađujemo i da imamo zajedničkog kandidata a da se baš nikad ne okupimo“, rekao je Radonjić.

On je podsjetio da je UCG već saopštila da bi valjalo razmisliti o tome da zajednički kandidat opozicije bude žena.

„To bi bio i simbolički znak da smo iskreni i riješeni u namjeri da mijenjamo društvo i da gradimo drugačiji sistem vrijednosti. Smatramo da bi to bio najbolji način da se pobijedi DPS-ov kandidat, i da se napravi presudan korak ka promjeni vlasti“, pojasnio je Radonjić.

On je rekao da je još rano govoriti o imenima. „U ovoj fazi prioritet je da opozicija pokaže da li istinski želi da iskoristi priliku i zajedničkim nastupom ozbiljno izazove DPS, ili će, kao mnogo puta ranije, prevladati sitni interesi, a nade građana biti iznevjerene“.

Upitan da prokomentarišete izjavu lidera Socijaldemokratske partije, Ranka Krivokapića, da bi opozicija mogla bojkotovati predsjedničke izbore ukoliko se ne poboljšaju uslovi za njihovo održavanje, Radonjić je kazao da je „teško ne primijetiti da je to neobična izjava“.

„Ona, rekao bih, više služi ka poruka unutar samoproglašene „građanske opozicije“. Ne zaboravimo, opozicija izlazak na predstojeće lokalne izbore nije uslovila nikakvim poboljšanjem uslova“, kazao je Radonjić.

Kako je naveo, i OEBS i Evropska unija kažu da uslovi nijesu ni fer ni demokratski, i traže da se oni unaprijede.

Prema riječima Radonjića, od lidera stranke koja, bez obzira na sve, za nekoliko dana izlazi na lokalne izbore i daje im legitimitet, očekivala bi se izjava u smislu da će DPS da izgubi vlast, pa da slijede izbori na svim nivoima na kojima će konačno doći do demokratske smjene vlasti.

„Ako umjesto toga čujemo da treba bojkotovati prve naredne izbore, onda je očigledno da predsjednik SDP-a smatra da je više vjerovatno da će DPS pobijediti i na jednim i na drugim izborima“, ocijenio je Radonjić.

On je dodao da nije jasno zašto se onda izlazi i na jedne izbore.

„Time dolazimo do jedne od ključnih prepreka za promjene koje su neophodne našem društvu – u opoziciji nisu rijetki oni koji misle da se DPS ne može pobijediti i da se vlast nikad ne može smijeniti. Zato su posvećeni sopstvenom separatnom interesu, pa čak i kad je on, na opštem planu ostvarivanja zajedničkih težnji, očigledno štetan“, zaključio je Radonjić.

Bonus video: