Radonjić: Lokalni izbori protekli u najboljem redu

Zabilježena je, kako je naveo Radonjić, značajna disciplina i poštovanje izbornog zakonodavstva kod svih političkih subjekata koji su učestvovali u izbornom procesu
136 pregleda 5 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Sreten Radonjić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 08.12.2017. 19:21h

Lokalni izbori na Cetinju, u Mojkovcu, Petnjici i Tuzima protekli su u najboljem redu, ocijenio je direktor Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), Sreten Radonjić, navodeći da nije bilo zloupotrebe resursa u predizborne svrhe niti pritužbi zbog neregularnosti.

Skupštinski Odbor za antikorupciju obavio je danas konsultativno saslušanje Radonjića, na temu "Napredak u borbi protiv korupcije od osnivanja ASK-a i osvrt na praćenje lokalnih izbora na Cetinju, u Mojkovcu, Petnjici i Tuzima".

Radonjić je kazao da, nakon završetka izbora, može da kaže da je sve proteklo u najboljem redu.

"Čak i bolje, možda, od onoga što smo mi očekivali, i što smo imali kao iskustvo u prethodnom periodu na parlamentarnim izborima“, rekao je on.

Zabilježena je, kako je naveo, značajna disciplina i poštovanje izbornog zakonodavstva kod svih političkih subjekata koji su učestvovali u izbornom procesu.

Radonjić je ocijenio da su, pored ASK-a, tome doprinijeli i parlament, mediji i nevladine organizacije (NVO).

"A posebno je tome doprinijela naša snažna aktivnost u parlamentarnom procesu prošle godine, kada smo išli i sa preventivnim i represivnim mjerama i izrekli veliki broj sankcija pojedinim političkim subjektima i svima koji nijesu poštovali Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornog procesa“, ocijenio je on.

Kako je kazao, cilj Agencije je bio da kontrolišu zabrane, ograničenja i obaveze političkih subjekata.

Radonjić je istakao da prekoračenja budžetske potrošnje ni u jednom segmentu nije bilo, niti je bilo razlike u odnosu na prethodnih pola godine, kako je to Zakonom i predviđeno.

"Nijedan cent više nije potrošen u ovom izbornom procesu u u odnosu na prethodnih šest mjeseci. Imamo statistiku, dokumentaciju i sve dokaze o tome, i izuzetno sam sa tim zadovoljan“, kazao je on.

Prema riječima Radonjića, nijesu tačne informacije koje su se pojavljivale u medijima.

"Vršena su samo redovna i plaćanja koja su pristizala na osnovu ranije ugovorenih obaveza sa pojedinim subjektima“, rekao je Radonjić.

On je kazao da nije bilo ni otpisa dugova za vodu, struju ili nekih drugih stvari, što je zabranjeno zakonom tokom izbornog procesa.

Radonjić je naglasio da je u ovom izbornom procesu, u sve četiri opštine, ukupno zaposleno 77 osoba.

Ta zapošljavanja su, kako je kazao, vršena uz ispunjenost zakonskih uslova – da postoji upražnjeno mjesto, da postoji novac i da je sprovedena procedura oko izbora kandidata.

Pored toga, naveo je Radonjić, ukupno su bila 222 ugovora o produžetku zaposlenja.

"Ne postoji nijedna argumentovana primjedba ili dokaz da je u toku izbornog procesa bilo nezakonitog zapošljavanja“, istakao je Radonjić.

On je kazao da su u ovom izbornom ciklusu, za razliku od prethodnog, svi politički subjekti ispoštovali obavezu da otvore poseban račun i odrede odgovorno lice.

Nije bilo, kako je naveo, zloupotreba ni u pogledu socijalnih davanja i pomoći. „Sve se kretalo u granicama koje su određene prethodnim ugovorima i obavezama Ministarstva rada i socijalnog staranja, i tu nije bilo nikakvih prekoračenja“.

"Generalno gledano, nije bilo zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji“, istakao je Radonjić.

Radonjić je dodao da je ASK podnio pet prekršajnih prijava zbog nedostavljanja petnaestodnevnih izvještaja o kampanji.

"Ali, mi nastavljamo kontrolu 30 dana nakon završenih izbora, i biće u mogućnosti politički subjekti, ako su nešto i propustili, da to dostave naknadno. Dozvolićemo i tolerantni smo, samo da se sve dostavi i da bude javno“, rekao je on.

Radonjić je kazao da je i prije početka izbornog procesa pozvao sve zainteresovane subjekte, NVO i medije da se uključe u rad Radne grupe koja prati problematiku izbornog procesa.

"Niko nije pokazao interesovanje da dođe na sastanke koje održavamo svakodnevno. Imali smo preko medija upućivanje kritika, predloga, zahtjeva, ali niko nije došao. Sve sjednice Savjeta su otvorene za javnost, da dođe ko hoće, da sluša i prenosi zaključke, i da učestvuje u radu Rsadne grupe“, naveo je Radonjić.

On je kazao da je ASK prošle godine u jednom izbornom procesu od jedne NVO imao preko 2.200 prijava za navodne neregularnosti u izbornom procesu, koje je Upravni sud odbacio.

"Nijedne prijave NVO, medija, građana ili bilo koga nije bilo u ovom izbornom procesu. Niko ne može reći da je prijavio nešto nezakonito u izbornom procesu, a da Agencija nije postupila“, istakao je Radonjić.

On je rekao da je ASK za dvije godine podnio preko 1.450 prekršajnih prijava protiv političkih subjekata i javnih funkcionera, i do sada je, kako je naveo, izrečeno preko 200 hiljada novčanih kazni.

"Radujem se da, i bez izmjena zakonodavstva koje smo predložili, u ovom izbornom procesu imamo potpuno poštovanje zakona koji je na snazi“, kazao je Radonjić.

Na pitanje kakva je sada pregovaračka pozicija i koliko su poboljšani sistemi izvještavanja prema Evropskoj komisiji, Radonjić je rekao da ASK svakodnevno izvještava Evropsku uniju o svojim aktivnostima.

"O svemu što radimo, o svim rješenjima, odlukama i mjerama, svakodnevno izvještavamo i EK, i posmatrače, i eksperte koji su prisutni u Agenciji od početka njenog rada. Sve štp se radi u Agenciji je javno i transparentno, i sve se radi uz pomoć eksperata“, zaključio je Radonjić.

Bonus video: