Radonjić optužio Ćalović, ona podsjeća ko je šef: Direktor misli da je iznad Savjeta

“Jedva čekam da vidim tu pravnu virtuoznost. Ako je direktor mislio da ću kao član Savjeta da podnesem prijavu, grdno se vara. Nije bilo čovjeka u Crnoj Gori koji nije znao za slučaj Pobrićeve, šta je Agencija uradila po službenoj dužnosti. Ništa! Direktor je uradio sve da spriječi da zviždač dobije zaštitu,” rekla je Ćalović
75 pregleda 17 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Zoran Đurić
Vanja Ćalović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.09.2016. 06:41h

Argumentaciju o slučaju “Ramada”, koju su ranije iznosile Pozitivna Crna Gora, Socijaldemokrate i premijer Milo Đukanović, ponovio je juče direktor Agencije za sprječavanje korupcije Sreten Radonjić, optuživši direktoricu MANS-a Vanju Ćalović, poslanika Mladena Bojanića i Patriciju Pobrić, da su “saznanjima o nezakonitom postupanju” pokušali političku trgovinu.

Radonjić je rekao da je odluka da se Pobrićevoj odbije zahtjev da bude zviždačica “primjer zakonitog odlučivanja”.

”To što su Bojanić, Ćalovićeva i Pobrićeva saznanjima o nezakonitom postupanju pokušali političku trgovinu, pa kad nije uspjela, tražili zaštitu Agencije, mene ne interesuje,” rekao je Radonjić na sjednici Savjeta Agencije.

On je najavio da će tražiti utvrđivanje sukoba interesa Ćalovićeve, koja je član Savjeta, i na čiji predlog će to tijelo na narednoj sjednici razmatrati rad Agencije u slučaju “Ramada”.

“Vanja Ćalović kontinuirano radi protiv Agencije, netačno informiše javnost, prije svega preko lista 'Dan' i nekih drugih medija. Ona je u konfliktu interesa jer savjetuje određene političke subjekte. Prve informacije o ovom slučaju imala je ona kao direktor MANS-a, ali su najprije pokušali da ostvare političke interese”, zaprijetio je Radonjić.

Vanja Ćalović poručila je Radonjiću da “jedva čeka i prvi postupak”, koji je najavio sa sličnom argumentacijom, još na početku rada Agencije.

“Jedva čekam da vidim tu pravnu virtuoznost. Ako je direktor mislio da ću kao član Savjeta da podnesem prijavu, grdno se vara. Nije bilo čovjeka u Crnoj Gori koji nije znao za slučaj Pobrićeve, šta je Agencija uradila po službenoj dužnosti. Ništa! Direktor je uradio sve da spriječi da zviždač dobije zaštitu,”rekla je Ćalović.

Radonjić je objasnio da neće prisustvovati sjednicama kada i Pobrićeva i Bojanić, jer nije njegova obaveza. On je rekao da nije želio da učestvuje u radu Savjeta kada je bio pozvan Bojanić koji je javno otkrio da su SD platile partijske konvencije iz kase Ministarstva saobraćaja, koje vodi njihov lider Ivan Brajović. “Moja obaveza nije da raspravljam sa poslanikom, mišljenje Agencije je zasnovano na zakonu i ja stojim iza njega”, rekao je Radonjić.

Ćalovićeva je objasnila da je obaveza direktora da se odazove pozivu Savjeta, sem ako nije spriječen.”Ne može on da se slaže ili ne slaže sa obavezom”, dodala je.

Savjet će, na predlog Ćalovićeve, na sljedećoj sjednici analizirati postupanje Agencije u slučaju Ramada, kao i šta ona čini u kontroli trošenja državnog novca u izbornoj kampanji. Savjet je bio protiv prisustva Pobrićeve, za šta su glasale Ćalovićeva i predsjednica Goranka Vučinić.

Bojanić je sinoć, u saopštenju, pozvao članove Savjeta da podnesu ostavke ako “nisu u stanju da spriječe samovolju direktora, njegovo uporno zataškavanje jasnih dokaza, svjesno plasiranje neistina, a, evo čujemo i najnovije, disciplinovanje medija”.

Gdje je Radonjić učio o novinarskom profesionalizmu

“Svi mediji koji budu netačno, proizvoljno i zlonamjerno informisali javnost neće moći da prisustvuju sjednicama Savjeta. Do sljedeće sjednice će biti izrađen pravilnik o akreditaciji i ko bude ispunjavao uslove moći će da prisustvuje, ko ne, ne može,” zaprijetio je Radonjić.

On je dodao da Ćalović “zlonamjerno preko „Dana” i drugih medija netačno informiše javnost. Direktorica MANS-a je pitala Radonjića gdje je stekao iskustvo da ocjenjuje profesionalizam I selektuje medije, da li na bivšem poslu u policiji ili na edukacijama.

”Od kako je došao na čelo Agencije, koja treba da promoviše transparentnost, direktor pokušava da stavi tačku na to. Ovakva njegova namjera je grubo kršenje slobode medija. Ne može on da odlučuje o radu Savjeta,” opomenula je Ćalović.

Da nema to pravo podsjetili su Goranka Vučinić i Bojan Obrenović, nakon čega je Radonjić objasnio da on “govori o zlonamjernom informisanju”. “Takvo informisanje, ja sam spreman da kanališem”, rekao je on.

Bonus video: