Radonjić optužio Ćalović za opstrukciju, rekla mu da nije u MUP-u i da ne prijeti

“U aktu ste se jedino pobrinuli za svoju platu,“ rekla je Ćalović Radonjiću
50 pregleda 49 komentar(a)
Savjet agencije za borbu protiv korupcije, Foto: Boris Pejović
Savjet agencije za borbu protiv korupcije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.10.2015. 14:02h

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić povukao je Predlog plana rada sa sjednice Savjeta, nakon oštrih kritika članice Vanje Ćalović i odluke Savjeta da ne raspravlja o njegovom predlogu Statuta.

Takvom ishodu prethodila je oštra polemika između Ćalović i Radonjića.

Direktorica MANS-a i članica Savjeta Vanja Ćalović osporila je pravo Radonjiću da predlaže dnevni red sjednice, na šta po zakonu nema pravo.

Takođe i njegovu namjeru, kako je objasnila, da po hitnom postupku progura dokumenta koja su nedovoljno kvalitetna i ne sadrže najbolju evropsku praksu. “U aktu ste se jedino pobrinuli za svoju platu,“ rekla je ona Radonjiću.

Savjet je zatim odlučio da Statut bude dorađen i nije uvršten u dnevni red, pa je zbog toga direktor povukao i Plan rada, navodeći da je na taj način obesmišljen i da treba da ga promijeni.

Radonjić je kazao da on ima pravo da predlaže dokumenta i da bez usvajanja Statuta Agencije, ona ne može da se registruje, a time ni da radi. Ćalović to nije osporila ali je kazala da Statut mora da sadrži način na koji Savjet kontroliše direktora i još niz detalja, jer to nije propisano Zakonom niti je Radonjić to predvideo.

Iako je Agencija nezavisni organ, posebno od izvršne vlasti, njen direktor je poručio Ćalovićevoj da se obrati Ministarstvu pravde ako joj je šta nejasno, jer je ono, kako je objasnio, imalo pozitivan stav prema dokumentima koje je pripremio.

Zato je optužio Vanju Ćalović za opstrukciju, navodeći da „njemu kao direktoru ne može da zabrani da dostavlja predloge“. “Zar Statutom treba da propišemo ono što se gospođici Ćalović ne sviđa u Zakonu o Agenciji,“ pitao je on.

Ćalović je poručila Radonjiću da nema lično vaspitanje i da ne može članovima Savjeta da naređuje. „Savjet nije MUP. Mi smo vas birali i možemo da vas smijenimo. Zbog čega nijesmo dobili mišljenje ekspreta, koje smo vam tražili. U to je uložen veliki novac i zašto mi to ignorišemo. Kako možete vi da utvrđujete dinamiku rada Savjeta,“ zapitala je ona, pošto je Radonjić tražio promjenu dnevnog reda sjednice.

Radonjića je podržao i Radule Žurić, član Savjeta Agencije, navodeći da je Statut koji je dostavio za njega dobar. On je od predsjednice Goranke Vučinić tražio da „uozbilji rad Savjeta“.

„Nas Vanja Ćalović maltretira iz sjednice u sjednicu,“ rekao je. I Ristan Stijepović, član Savjeta, tražio je od predsjednice da zavede red.

Ćalovićeva je zatim izrazila „žaljenje što remeti dinamiku koju je utvrdio Duško Marković.“

„Ako imate problem sa mnom, tražite od Skupštine da me razriješi ili pdonesite tužbu za mobing,“ uzvratila je ona Žuriću.

Sjednici Savjeta prisustvovali su i predstavnici nekoliko NVO, koji su iznijeli sugestije o tome kako bi trebalo da izgleda Poslovnik Savjeta i način saradnje sa civilnim sektorom. Jedna od njihovih sugestija bila je da sjednice budu javne i da njihovi predlozi budu ozbiljno razmotreni.

Savjetu su prisustvovali predstavnici CGO, Instituta alternativa,MANS-a, CEMI-ja i GA.

Bonus video: