Raduju se susretu sa Vučićem, ali ne očekuju previše

Vučić pozvao predstavnike Srba iz regiona sa kojima će razgovarati nakon svečanog otvaranja civilnog aerodroma u Kraljevu
5354 pregleda 11 komentar(a)
Susret na Vidovdan: Milorad Dodik, Mandić i Vučić, Foto: Facebook
Susret na Vidovdan: Milorad Dodik, Mandić i Vučić, Foto: Facebook

Od sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sjutra u Kraljevu predstavnici Srba iz Crne Gore ne očekuju velike rezultate. Oni su uglavnom zadovoljni zbog poziva iz Vučićevog kabineta da se sastanu na Vidovdan i hoće da čuju šta ima da kaže, reklo je "Vijestima" više učesnika sastanka.

Vučić je pozvao predstavnike Srba iz Crne Gore i regiona na razgovore, koji će biti upriličeni nakon svečanog otvaranja aerodroma Morava kod Kraljeva za civilni saobraćaj.

Oni će se sastati tokom tradicionalne Vidovdanske akademije koja se održava svake godine u tom gradu 28. juna.

Prema tvrdnjama sagovornika "Vijesti", očekuje se da Vučić sa Srbima iz Crne Gore, između ostalog, razgovara o pitanju imovine Srpske pravoslavne crkve, što je on juče i potvrdio navodeći da će se o mišljenju Venecijanske komisije na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti Vlade Crne Gore izjasniti nakon tog sastanka.

"Dobio sam juče prvu analizu, dao sam nalog da mi se uradi puna pravna analiza i tek kad je budem dobio, u punom obimu, moći ću da govorim", rekao je Vučić novinarima u Srbiji.

Inicijativu za razgovore sa srbijanskim predsjednikom podnio je Momčilo Vuksanović, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta koji se požalio na odnos Crne Gore prema Srbima.

"Molimo Vas da sav državnički kapacitet uključite u nastojanja da se u Crnoj Gori očuva srpski narodni identitet i zaštiti Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Ovo ne trpi odlaganja, jer ispred i iza nas su naša crkva i njen vjerujući narod... Očekujemo i Vaš susret sa vladikama eparhija Srpske pravoslavne crkve koje pokrivaju prostor Crne Gore, kao i prisniju saradnju sa njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom crnogorsko-primorskim gospodinom Amfilohijem. Nije dobro da dva najuticajnija Srbina na najširem srpskom prostoru nemaju razumljiviju komunikaciju", naveo je on između ostalog u pismu Vučiću početkom juna ove godine.

Vuksanović juče nije imao velika očekivanja od susreta, navodeći da o sastanku može govoriti tek nakon njega. "Da čujemo šta predsjednik Srbije ima da kaže", rekao je Vuksanović.

Podršku od Vučića tražio je više puta i Andrija Mandić (DF), a nakon osude za "državni udar" on je pozvao Vladu Srbije i Vučića da prekinu komunikaciju sa Milom Đukanovićem i, kako je kazao, sa antisrpskom u Crnoj Gori, koja je i priznala Kosovo. "Ako su oni Srbi, ako im je srpstvo toliko važno očekujem da im i mi budemo važni", naveo je tada Mandić.

U DF-u juče su kazali da od sjutrašnjeg susreta očekuju razmjenu mišljenja.

Bonus video: