Radulović: Mogući scenariji - Vlada da traje cijeli mandat ili dijalog o novim izborima

“Realno za očekivati je da će se insistirati na povratku opozicije nakon transparentnog i jasnog okončanja istrage u vezi sa događajima od 16. oktobra"
88 pregleda 8 komentar(a)
Momčilo Radulović, Foto: Luka Zeković
Momčilo Radulović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.02.2017. 09:32h

Izvršni direktor Evropskog pokreta, Momčilo Radulović komentarišući jučerašnju izjavu evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, tvrdi da je iz ove pozicije veoma teško očekivati bilo kakvo snažnije insistiranje EK na otvaranju pregovora.

Han je rekao da "vjeruje da će politički lideri u Crnoj Gori pronaći kompromis i da će dijalogom postignuti dogovor da se opozicija vrati u klupe Skupštine".

“Realno za očekivati je da će se insistirati na povratku opozicije nakon transparentnog i jasnog okončanja istrage u vezi sa događajima od 16. oktobra. Nakon toga, moguća je realizacija nekoliko scenarija, od onog da Vlada traje cijeli mandat, do onog scenarija u kojem bi eventualno započeo politički dijalog o uslovima i tajmingu održavanja sljedećih izbora. U svakom slučaju, teško je očekivati da će se EU staviti u bilo kakvu posredničku poziciju, osim posmatračke”, rekao je Radulović za “Vijesti”.

Predstavnici opozicije ponovili su da je uslov za dijalog ponavljanje parlamentarnih izbora, navodeći da je na vladajućoj koaliciji da pokrene razgovore.

Ističući da je dijalog način za izlazak iz krize, poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović rekao je da je ponavljanje izbora uslov opozicije za razgovor.

"Treba definisati datum, najkasnije do marta naredne godine kada su planirani predsjednički, odnosno lokalni izbori. To je preduslov početka bilo kakovog dijaloga", rekao je Damjanović za Antenu M.

Premijer Duško Marković nedavno je rekao da je spreman da pozove opoziciju na razgovore, ali da neće biti ponavljanja izbora.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović tvrdi da opozicija od svojih zahtjeva neće odstupiti ni milimetar, dok je potpredsjednik URA Dritan Abazović kazao je da rješenje krize ne zavisi od opozicije već od vlasti.

"Moramo da se dogovorimo o novom datumu parlamentarnih, izbora u Nikšiću, vjerovatno i o novom datumu izbora u Herceg Novom", rekao je Abazović.

Radulović smatra da EU od samog početka "nepromišljene avanture" sa bojkotom, insistira na njegovom okončanju.

"Hanova izjava je samo potvrda ranije izrečenog stava svih relevantnih subjekata iz svih institucija EU, ali i ostalih međunarodnih subjekata, od OEBS-a i SAD, da je mjesto opozicije u institucijama, gdje treba da se bore za interese građana koji su ih glasali", rekao je on.

Đukanović već odbijao strance

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović nedavno je na tribini Savjeta mladih u Nikšiću kazao da je sa međunarodnih adresa bilo poziva da se sa opozicijom sjedne za pregovarački sto.

“Prije izvjesnog vremena su se pojavljivala određena mišljenja iz inostranstva. “Pa znate, trebalo bi vratiti opoziciju u parlament i razmotriti moguićnost da im se daju vanredni izbori”. Moje pitanje je bilo- zašto? Jesmo li imali izbore prije dva mjeseca? Da li nam to sad predlažete da moskovskim pitomcima obezbijedimo novu šansu sve dok ne dođu u priliku da pobijede. Za takve savjete nam ne trebate. Ako treba da pravimo takve kompromise na štetu crnogorske budućnosti mi ćemo ih napraviti bez vas”, kazao je on, navodeći da bi mnogo srećniji bili u Moskvi “da su imali nas za partnere”.

Bonus video: