Radulović, Mustafić i Šturanović potpredsjednici Skupštine

Radulović će biti prvi opozicioni potpredsjednik od referenduma jer u prethodna dva saziva opozicija nije mogla da ostvari to pravo
155 pregleda 239 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2012. 16:52h

16.32 Funkcioner Demokratskog fronta Branko Radulović izabran je za potpredsjednika SKupštine Crne Gore glasovima 69 poslanika.

Radulović će biti prvi opozicioni potpredsjednik od referenduma jer u prethodna dva saziva opozicija nije mogla da ostvari to pravo zbog zahtjeva vladajuće koalicije da potpredsjednik poštuje državne simbole.

Za drugog potpredsjednika Parlamenta izabran je Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke, koga je podržalo 72 poslanika, kao i kandidat DPS-a, Željko Šturanović za kojeg je glasalo 68 poslanika.

15.06 Predsjednik SDP-a, Ranko Krivokapić je opet izabran za predsjednika Skupštine Crne Gore.

Foto: Savo Prelević

Krivokapiću je ovo četvrti mandat za predsjednika parlamenta, a prvi put je izabran 2003. godine.Na tajnom glasanju, za izbor Krivokapića glasalo je 46 poslanika, protiv su bila 34, dok je jedan listić bio nevažeći.

14.18 Predsjednik Filip Vujanović rekao je da nema potrebe da iznosi svoje mišljenje o himni, jer je njegov doživljaj prema državnoj pjesmi već poznat.

"Himnu poštujem, poštujem državne simbole, imam svoj doživljaj prema himni koji javnost poznaje", rekao je Vujanović.Funkcioner DF-a Andrija Mandić, koji nije bio u plenarnoj sali u vrijeme intoniranja himne, rekao je novinarima da je očekivano sve što se danas desilo. Smatra da je brutalan incident bio kršenje zakona oko verifikacije mandata onih lica koji nemaju prava da postanu poslanici.Govoreći o himni, rekao je da su njivovi stavovi veoma poznati, najavljujući da će uskoro krenuti u proceduru izmjene himne."Željećemo i tražićemo da se skrati i da se taj tekst oslobodi stihova fašista i ratnih zločinaca Sekule Drljevića. To je sličan stav koji ima i predsjednik Vujanović, koji sa različitim odnosom sluša prvi i drugi dio himne. I da ne bi bili u problemima ni mi, ni predsjednik Crne Gore, ni ostali građani Crne Gore, treba što prije da krenemo u proceduru skraćenja himne", rekao je Mandić.To što je dio DF bio u sali za vrijeme intoniranja himne, a dio ne, po mišljenju Mandića je dokaz da je DF velika i moćna organizacija."I da smo na dobrom putu da preuzmemo vlast u Crnoj Gori. DF drži do svojih principa, kako jedan, tako i drugi dio DF. Svi smo dosljedni u DF", rekao je Mandić.Na pitanje da li bi ostao da je intoniran samo instrumental himne, Mandić nije konkretno odgovorio, već je prenio zalaganje Jelisave Kalazić da se intonira instrumentalna verzija.

"Ali oni koji insistiraju na podjelama svih ovih dana prosto su tražili da se te podjele zaoštre. Mi nećemo tome biti partner. Tražićemo rješenja", rekao je Mandić.

Foto: Savo Prelević

Lider DF Miodrag Lekić rekao je da poslanici održavaju podjele u Crnoj Gori.

"Tako da to izražava pluralizam u samom Frontu, za koji smo rekli da je specifičan subjekt. Mi radimo na tome da dođemo na rješenju za mnogo pitanja, pa i na tome", rekao je Lekić, najavljujući da će vrlo brzlo biti postignut dogovor o formiranju lokalne vlasti u Nikšiću.

Lider Pozitivne Darko Pajović rekao je da neprisustvo pojedinih poslanika intoniranju himne nije dobra poruka javnosti, ali ni poruka pregovorima koji se vode oko formiranja vlasti u Nikšiću.

"Vrlo vjerovatno ćemo do kraja dana razgovarati, simboli se moraju poštovati. Oni mogu nekome da se sviđaju ili ne, ali moraju da se poštuju", rekao je Pajović.

Ostavka šest poslanika sa liste DPS-a

14.07 Skupština Crne Gore konstatovala je ostavku šest poslanika sa liste DPS-a zbog nespojivosti funkcije. Ostavke su podnijeli Svetozar Marović, Branimir Gvozdenović, Daliborka Pejović, Maja Ćatović, Miomir Mugoša i Vladan Vučelić.

13.30 Konstitutiva sjednica Skupštine Core Gore počela je intoniranjem himne, na koju u ustali poslanici vlasti, manjinskihh partija, Pozitivne Crne Goer i SNP-a, kao i dio predstavnika DF. Tokom intoniranja himne u sali nije bilo osam poslanika Nove srpske demokratije i tri bivša funkcionera SNP-a koji su sada u DF, rPedrag Bulatović, Milan Knežević i Vladislav Bojović.

Nakon intoniranja himne, poslanik DF Jelisava Kalezić, koja kao najstarija vodi sjednicu do izbora novog rukovodstva, kazala je da je prije sjednice kod bivšeg predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića tražila da se himna interpretira samo instrumentalno.

Foto: Savo Prelević

Ona je pojasnila da je to tražila jer dio poslanika ima prigovor savjesti zbog dvije posljednje strofe himne. Priznajući da i sama dijeli njihovo mišljenje, Kalezić je kazala da je ipak pristala da ustane na himnu.

"To je državni simbol i u tom smislu ga poštujem. Ipak, ne priznajem potrebu da se marginalizuju oni koji imaju problem sa te dvije strofe", kazala je ona, navodeći da himna iako je usvojena prije šest godina kao državni simbol nije rodno senzitivna.

"U drugoj strofi se pominje "sinovi smo tvog stijenja", dok se kćeri nigdje ne pominju".

Sjednica se nastavlja verifikovanjem poslaničkih mandata.

11.57 Svakog trenutka se očekuje početak svečane sjednice parlamenta, koju će otvoriti najstariji poslanik Jelisava Kalezić iz Demokratskog fronta, nakon čega će biti usvojen izvještaj Državne izborne komisije. Time će i zvanično biti verifikovani poslanički mandati, nakon čega će Skupština proglastiti pauzu.

Foto: Savo Prelević

Na poslaničkom Demokratskog fronta, odlučeno je da dio članova te partije ne bude u sali tokom intoniranja himne.

Poslanici su počeli da ulaze u salu, i raspoređuju se. Poslanički klub Pozitivne Crne Gore smjestio se uz poslanički klub SNP-a. U salu je stigao i Milo Đukanović, dok je vćčina njegovih kolega sa izborne liste evropska Crna Gora još u kancelariji poslaničkog kluba.

Krivokapić na čelu parlamenta, Mustafić umjesto Rastodera

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Rifat Rastoder neće se kandidovati za potpredsjednika Skupštine Crne Gore, dok će Demokratska partija socijalista (DPS) i Bošnjačka stranka (BS) predložiti Željka Šturanovića i Sulja Mustafića.

Na čelo parlamenta ponovo će biti izabran lider SDP-a Ranko Krivokapić, a očekuje se da Demokratski front kao opozicionog kandidata za potpredsjednika predloži Branka Radulovića. Da bi opozicija imala potpredsjednika, osim opozicionara treba da podrži i dio vladajuće koalicije.

Prema nezvaničnim informacijama, u manjinskim partijama ne bi imali ništa protiv da glasaju za Radulovića koji poštuje državne simbole Crne Gore, što je jedan od uslova da ga podrže poslanici DPS-a i SDP-a. Pozitivna Crna Gora neće predložiti kandidata za potpredsjednika parlamenta, navodeći da to pripada jačim partijama, dok će o Radulovićevoj kandidaturi neposredno uoči današnje konstitututivne sjednice Skupštine najvjerovatnije razgovarati Front i SNP.

Rastoder je od partijskih kolega tražio da SDP ne insistira na potpredsjedničkom mjestu u Skupštini, s obzirom na to da je DPS to mjesto obećao stranci Rafeta Husovića.

On je pojasnio da je imenovanje dva Bošnjaka na potpredsjedničkim funkcijama u Skupštini bilo “neumjesno”.

Planiram da završim obaveze koje sam ranije preuzeo, prije svega priču o opštini Petnjica, i da polako svoju političku karijeru usmjerim u mirnije vode. Odavno mi ni godine ni zdravlje ne idu zajedno sa isturenim funkcijama

Rastoder, koji je u pet mandata bio potpredsjednik Skupštine, tvrdi da je odavno planirao da se povuče sa istaknutih funkcija, navodeći da mu ne prija tempo koji one donose. U parlamentu će, kako je kazao, biti angažovan kao poslanik i preuzeti upravljanje nekim od skupštinskih odbora:

“Planiram da završim obaveze koje sam ranije preuzeo, prije svega priču o opštini Petnjica, i da polako svoju političku karijeru usmjerim u mirnije vode. Odavno mi ni godine ni zdravlje ne idu zajedno sa isturenim funkcijama”.

Predsjedništvo BS sinoć je jednoglasno podržalo predlog da kandidat za potpredsjednika bude Mustafić.

Današnju sjednicu parlamenta otvoriće najstariji poslanik Jelisava Kalezić iz Demokratskog fronta, nakon čega će biti usvojen izvještaj Državne izborne komisije. Time će i zvanično biti verifikovani poslanički mandati, nakon čega će Skupština proglasiti pauzu.

Jedna od mogućnosti je da sjednica bude nastavljena sljedećih dana, nakon što kandidati koalicije “Evropska Crna Gora” koji su u konfliktu interesa, podnesu ostavke na poslanička mjesta. U tom slučaju, nakon popunjavanja poslaničkih klubova kandidatima koji se nalaze ispod 39. mjesta na listi, parlament će birati predsjednika i potpredsjednike, kao i predsjednika i članove Administrativnog odbora.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: