Radulović: Nezavisnost obnovljena bez mirisa baruta

Time je, kako je naveo, bio otvoren put ka demokratiji, prosperitetu i modernizaciji zemlje koja ulaskom u NATO i nastavkom intenzivnih pregovora sa EU „okončava svoj put ka Zapadu i ka sebi“
56 pregleda 7 komentar(a)
zastava Crna Gora, Foto: Arhiva "Vijesti"
zastava Crna Gora, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.05.2016. 18:24h

Crna Gora je obnovila državnu nezavisnost na način koji nije tipičan za prostor Balkana, bez revolucionarnih pokliča ili mirisa baruta, kazao je crnogorski ambasador u Belgiji, Vladimir Radulović, na prijemu u Briselu.

Crnogorska ambasada u Belgiji i misije pri Evropskoj uniji i NATO organizovale su, povodom obilježavanja desetogodišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore, prijem za predstavnike javnog, političkog i kulturnog života zemalja Beneluksa, brojne predstavnike diplomatskog kora iz više desetina zemalja i visoke zvaničnike Evropske unije i NATO-a.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, među zvanicama su bili komesarka EU za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća, Elzbieta Bijenkovska, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbjednost Teri Stamatopulos i drugi predstavnici međunarodnih organizacija, kao i izaslanici i članovi dijaspore i medijski poslenici.

Radulović je, pozdravljajući goste, podsjetio je da je Crna Gora, prije deset godina, obnovila državnu nezavisnost na način koji nije tipičan za prostor Balkana.

“Učinili smo to na miran način, olovkom i glasanjem, bez revolucionarnih pokliča ili mirisa baruta”, kazao je Radulović.

Time je, kako je naveo, bio otvoren put ka demokratiji, prosperitetu i modernizaciji zemlje koja ulaskom u NATO i nastavkom intenzivnih pregovora sa EU „okončava svoj put ka Zapadu i ka sebi“.

Radulović je zahvalio Belgiji, Holandiji i Luksemburgu, i svim zemljama EU, kao i brojnim međunarodnim partnerima i prijateljima na, kako je kazao, nemjerljivom doprinosu u ostvarivanju najvažnijih državnih prioriteta Crne Gore, kao i procesu njenih unutrašnjih reformi.

U saopštenju se navodi da je prva decenija obnove crnogorske nezavisnosti proslavljena u Briselu uz zvuke tradicionalne muzike iz raznih krajeva Evrope, Balkana i Crne Gore, uz pomoć i podršku predsjednika i predstavnika društva crnogorsko-belgijskog prijateljstva „Montenegro”.

Bonus video: