Radulović: Žugić imao božanska ovlašćenja, a nije uradio ništa

"Suština ovog zakona je vaše razvlašćenje g. Žugiću. Nijesu htjeli da vas smijene, jer ste podobni ovoj vlasti“, naveo je između ostalog poslanik Branko Radulović
6515 pregleda 15 komentar(a)
Radulović, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Radulović, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore završila je danas raspravu o Predlogu zakona o zaštiti depozita i nakon žučne rasprave i polemike opozicionih poslanika sa guvernerom Centralne banke Radojem Žugićem, koja je trajala više od dva sata, u 19.30 časova prekinula je raspravu o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju i likvidaciji banaka, koja će biti nastavljena naredne sedmice.

Guverner Žugić kazao je da će dopunjeni Zakon o stečaju i likvidaciji banaka, zajedno sa setom nekoliko zakona, koji su pred parlamentom, doprinijeti usklađenosti sa EU direktivom, a važnije promjene odnose se na fizička lica koja će imati povoljniji tretman prilikom isplate potraživanja u odnosu na postojeći zakon.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Branko Radulović optužio je guvernera "da je imao božanska ovlašćenja", a "da ništa nije uradio" u prethodnom periodu.

"Suština ovog zakona je vaše razvlašćenje g. Žugiću. Nijesu htjeli da vas smijene, jer ste podobni ovoj vlasti“, naveo je između ostalog poslanik Radulović.

Guverner je odgovorio da je tačno da predložena dopuna Zakona predstavlja razvlašćenje guvernera i prenošenje ovlašćenja dobrog dijela ovlašćenja na Savjet CBCG.

Radoje Žugić
Žugić(Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore)

Žugić je ocijenio da je crnogorski bankarski sistem jedan od najotpornijih.

"Kada je u pitanju bila aktivnost vezano za dvije male banke, koje nijesu sistemske, sve aktivnosti delegirao sam na Savjet CBCG, i u vremenu kada sam imao ta ovlašćenja",odgovorio je Žugić .

On je pozvao poslanike da mijenjaju zakone ako misle da je previše moći koncetrisano u funkciji guvernera CBCG o čemu se dan ranije govorilo u parlamentu.

"Da bi napravio decentralizaciju svoje funkcije, mi smo formirali Odbor supervizije sa osam članova, koji razmatraju svaku inicijativu", istakao je između ostalog Žugić.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević prozvao je, tokom rasprave, guvarnera Žugića da podnese odgovornost prema poslanicima i parlamentu koji ga je birao.

Raško Konjević
Konjević(Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore)

Guverner je odlučno negirao optužbe.

"Ovdje sjedi guverner koji je odavno trebalo da bude procesuiran i uhapšen, ali to je takva država koja počiva na korupciji i kriminalu, zbog toga on sjedi ovdje", istakao je poslanik DF Jovan Vučurović napominjući da se radi "o zarobljenoj državi" na šta je guverner iz skupštinskih klupa reagovao na riječi ovog poslanika.

Jovan Vučurović
Vučurović(Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore)

Glavna novina predloženog Zakona o zaštiti depozita je bolja zaštita štediša jer će garantovani iznos depozita u bankama, za koje garantuje država, u slučaju stečaja ili propasti banke, biti povećan sa 50.000 na 100.000 eura, uz mogućnost isplate dodatnih 30.000 eura, u posebnim slučajevima.

O navedenim zakonskim projektima crnogorski parlamentarci će se naknadno izjasniti, pri kraju šeste sjedice drugog redovnog (jesenjeg) zasjedanja.

Konjević: Na kviticu ostao potpis Radoja Žugića

"Da li ste se ikada privatno sastali sa vlasnikom jedne privatne banke u restoranu, blizu Podgorice? Šta ste razgovarali na tom sastanku i da li ste tu banka stavljali u povlašćeni položaj? Kad mi budete odgovarali, vodite računa o tome da možda postoji neka kvitica koju ste svojom rukom potpisali i što bi svaki grafolog to potvrdio",, saopštio je poslanik SDP-a Raško Konjević obraćajući se guverneru.

Žugić je odgovorio da je u Skupštinu došao kao gost, a ne kao predlagač dopune Zakona o stečaju i sanaciji banaka i dodao:

"Sastao sam se pet puta sa vlasnikom (Duško Knežević-prim. aut) IBM i Atlas banke (koje su u stečaju) sve sa željom da pomognem, zbog uticaja na ostatak sistema. Nikad nikome nijesam uzeo nijedan cent, niti bilo koga ucjenjivao... Kakvu god kviticu imate g. Konjeviću stavite je javnosti na uvid bez ikakvih problema".

Konjević je uzvratio da nije mislio na vlasnika IBM i Atlas banke ne bi li se guverner prisjetio o kojoj se kvitici radi.

"Radi se o 2011.godini g Žugiću, a ta kvitica postoji", naglasio je Konjević.

Bonus video: