Raičević: Budžet je razvojni; Opozicija: Ispunjavanje forme i lijepe želje

Vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za finansije i privredu Sanja Mitrović i sekretar Sekretarijata za investicije i imovinu Vido Dabanović predstavili su odbornicima da izvorne prihode budžeta - 18,2 miliona eura treba da pune porezi -10,7 miliona, takse - 550.000, naknade 6,4 miliona i ostali prihodi 550.000, a razliku do plana prihod od imovine i prenijeta sredstva
192 pregleda 0 komentar(a)
Sjednica SO Bar, Foto: Radomir Petrić
Sjednica SO Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 10.12.2018. 18:31h

Sa 25 glasova za, pet glasova protiv- Demokratska Crna Gora, URA i Prava Crna Gora, te dva uzdržana - Socijaldemokratska partija (SDP), u Skupštini opštini (SO) Bar danas je usvojena Odluka o Budžetu Opštine za 2019. od 21 milion eura - tekuća budžetska potrošnja 9,888miliona eura, otplata duga 3,791 milion, a kapitalni budžet 7,32 miliona eura.

Vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za finansije i privredu Sanja Mitrović i sekretar Sekretarijata za investicije i imovinu Vido Dabanović predstavili su odbornicima da izvorne prihode budžeta - 18,2 miliona eura treba da pune porezi -10,7 miliona, takse - 550.000, naknade 6,4 miliona i ostali prihodi 550.000, a razliku do plana prihod od imovine i prenijeta sredstva.

Oni su cijenili da je budžet dobro planiran, da je ostvariv i da je razvojni, što je akcentovao i predsjednik Opštine Dušan Raičević.

Na drugoj strani, opozicija je redom isticala da se radi samo o "ispunjavanju forme" i lijepim željama, "jer su bili razvojni i svi budžeti prije ovoga, pa nismo mrdnuli sa mjesta".

JWPlayer video mesto

"Otkako sam u ovom domu, nije bilo kvalitetnije rasprave o budžetu i zato hvala svima na doprinosu. Budžet je par ekselans razvojni, jer su odbornici mogli samo da konstatuju da li je dovoljno ili ne novca za realizaciju projekata. Za ozbiljne razvojne projekte trebaju nam više.godina, partnerstva sa Vladom.ili stranim kreditorima, a, što da ne, i sa.evropskim partnerima kroz donacije i grantove. Prvi put su planirana sredstva za participaciju za EU fondove, aplicirali smo za ukupno 15 IPA projekata, oćekujem pozitivan ishod većeg dijela prijava. Od prvog januara imaćemo novu organizaciju rada lokalne uprave, kroz nove sekretarijate poboljšaćemo kapacitete svih službi, a kako nam je primarna misija razvoj, potreban nam je za to i poseban sekretarijat. Fokus u budžetu u narednoj godini je na mladima, tako smo pripremili za kulturu i za sport po milion eura", rekao je pored ostalog Raičević, napominjući da je ključni zadatak podizanje kvaliteta života u svim dijelovima opštine.

Rashodi budžeta pored ostalog obuhvataju bruto zarade i doprinose na teret poslodavca-Opštine od 3,222 miliona eura, ostala lična primanja od 225.000 u kojima su jubilarne nagrade 10.000, otpremnine 50.000, naknada skupštinskim odbornicima 130.000 i ostale naknade 35.000.

Rashodi za materijal su planirani na 716.000, a za usluge 481.000 u što spadaju pored ostalog i službena putovanja od 50.000, reprezentacija 35.000, komunikacione usluge 164.500, advokatske, notarske i pravne usluge 25.000, konsultantske usluge, projekti i studije 93.000...

Za IPA i EU projekte se planira 50.000 eura, a za transfere institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru 1,732 miliona.

Kapitalni izdaci "teški" 7,32 miliona treba da idu na lokalnu infrastrukturu - 4,4 miliona, građevinske objekte - 580.000, uređenje zemljišta 1,07 miliona, za opremu 400.000 i za investiciono održavanje 870.000.

Dragan Tufegdžić (Demokrate) je za budžet rekao da je "deja vu", napominjući da ne vidi nikakvu razliku u odnosu na prethodne godine.

"Uporno ponavljate razvojni budžet, a takav je bio prošlih godina i šta je donio opštini, da li ima novih radnih mjesta, da li Barani osjećaju deset godina taj razvoj? Ovo je održavanje stanja da nam ne bude gore, da se pokriju troškovi, pa da vidimo šta će biti kasnije. Mi kao grad daleko smo od onoga što svi želimo, u suštini se vraćamo unazad, a to svi vide. Šta je to u privredi novo, čime se možemo pohvaliti izuzev građevinarstva? Ovo nije razvojni budžet jer nema novih radnih mjesta. Tu su neki metri asfalta, krpljenje dotrajale kanalizacione mreže, a ovo je 21. vijek u kojem su asfalt i kanalizacija sasvim normalni, ne treba zbog toga skakati u nebo od sreće, to svakako pripada građanima", rekao je Tufegdžić..

Božo Janković (DPS) je pohvalio program budžeta dodajući da je kao predsjednik Savjeta mladih DPS posebno zadovoljan što se otvara Sekrtarijat za mlade.

Vesna Đokvučić (DPS) je istakla da se budžetom na prostoru MZ Bar II planiraju brojne i velike investicije u infrastrukturu.

Miloš Šušter (URA) je rekao da je "ovaj budžet nezakonit i netačan".

"Nema svih naših zaduženja, nema navedenih stavki iz inostranstva", ocijenio je Šušter.

U komentaru ovih i drugih primjedbi odbornika, Dabanović je istakao da je dio njih "paušalan i neutemeljen u zakonu".

Šušteru je replicirao da su jasno navedeni izvori prihoda, "a tu je i zakon o državnoj imovini".

"Svaki euro od 7,3 miliona eura kapitalnog budžeta se ubira ugovorom opštine sa investitorom. Ove godine smo imali 30 investitora koji su platili naknade, sada samo od dvojice investitora imamo prihod od četiri miliona eura, i nastaviće se ovim tempom. Zemljište se nikom ne poklanja, već se u skladu sa zakonom prodaje da se privede namjeni i do sad smo realizovali 750.000 eura po tom osnovu. Pored nadvožnjaka se gradi objekat "KIPS" u kojem će se zaposliti 40 radnika sa ovog prostora, ne možemo reći da to nije razvoj, a razvoj su i put i kanalizacija", kazao je Dabanović.

On je zatražio da se "ne mijenjaju teze", akcentujući da su sredstva iz kapitalnog budžeta namjenska i da ne mogu biti preusmjeravana, "iz njih se ne može graditi put preko Sutormana".

Od novih investicija, najavio je izgradnju novog nadvožnjaka u nastavku Bulevara Revolucije prema Bjelišima "koji je ušao u plansku dokumentaciju i za koji je otkupljeno zemljište još prilikom prolaska trase Regionalnog vodovoda".

"Nadamo se da ćemo do kraja godine dobiti projekat na osnovu kojeg ćemo raspisati tender. Širom grada imamo urbanističke parcele, imamo i interesovanja investitora za parking prostore i garaže. Za legalizaciju imamo preko 8.500 podnijetih zahtjeva, a laička javnost je govorila o nekih 25.000 nelegalnih objekata. Obaveza Opštine je da uradi projekat za put za Ckla, koji će Vlada finansirati. U Đuričinim Vodama u Sutomoru imamo fizičko, a ne administrativno zauzeće prostora, to je danas nepodijeljena katastarska parcela koja se vodi na Opštinu Bar za koju je donijet DUP i zna se kako se dolazi do otkupa državne zemlje. Što se objekta za djecu sa posebnim potrebama tiče, on treba da se gradi na parceli OŠ "Meksiko" i Vlada treba da ustupi lokaciju Opštini za gradnju, za koju postoje sredstva. Vodosnabdijevanje Velikog Pijeska je velik i zahtjevan višemilionski posao, opredijeljenih 300.000 eura u Budžetu je za priključak na Regionalni vodovod, a tu imamo dva investitora koji grade hotele sa pet zvjezdica i oni treba da dovedu infrastrukturu, očekivao sam da će to već izvršiti", rekao je pored ostalog Dabanović.

Većinom glasova, SO Bar je danas usvojila i odluku o visini vlasničkog udjela u četiri sportska kolektiva - u FK Mornar sto posto, u RK Mornar sedamdeset posto, AK Mornar trideset posto i KK Mornar trideset posto.

To je obrazloženo javnim interesom i brigom za zdrav razvoj djece i omladine, a odabir klubova njihovim rezultatima i dugom tradicijom.

"Ne razumijem vezu sa ovim procentima. Sa koliko je procenata Opština prije ovoga bila vlasnik tih klubova, a ko su ostali njihovi vlasnici", pitao je Tufegdžić.

I Dragana Vojvodića (SDP) su interesovali suvlasnici klubova, takođe i stanje potraživanja i dugovanja u ovim klubovima "a posebno u FK gdje ćemo biti sto posto vlasnici".

Goran Simić (Socijaldemokrate) je kazao da su do sada iz budžeta bili finansirani atletika i košarka, te da je ranije učešće Opštine u vlasništvu RK Mornar bilo 60 posto.

"Treba ovdje uvesti i žensku odbojku jer njihovi rezultati zaslužuju veliku pažnju ove Skupštine,ali jedan klub je privatni, a drugi je u vlasništvu Luke Bar. Skrećem pažnju i da će naš ženski rukometni klub ako ovako nastavi, sigurno ući u prvu ligu", rekao je Simić.

Irina Dabović (Biram Bar) predložila je da se vidi da li ima još klubova kojima treba podrška, i zatražila da se smanje ili ukinu naknade za treninge djeci u klubovima koji su podržani iz opštinske kase, "jer te naknade ograničavaju da sport bude dostupan za svu djecu". za sve.

Gradonačelnik Raičević je replicirao da je AK Mornar do sad imao tri vlasnika, "doajene atletike u našem gradu"- dr Dragislava Tomanovića, dr Aleksandra Vujičić, "a nažalost više sa nama nije Boro Ičević". Tu su osnivaci još i tri fizička lica, "a advokatska.kancelarija sprema dokumentaciju za pravilnu registraciju".

"U KK Mornar ranije je Opština imala dvadeset posto, a sada je 30 posto neophodno kao naš doprinos njihovim rezultatima na evropskoj sceni. U RK Mornar ranije smo imali 60 posto, a po 20 posto “Nimont” i Luka Bar, sad će biti 70 posto Opština, 30 posto "Nimont". Za FK bih volio da imamo partnera za finansiranje i vlasničku strukturu, a klub ima najdužu tradiciju u gradu. U klubove mora biti uveden sistem finansijske kontrole. Nakon preregistracije koja je neophodna, značajan broj barskih klubova koji su ranije dobijali budžetsku podršku, ostaće za nju uskraćen jer su kriterijumi za registraciju veoma.visoki. Saglasan sam da se ide na ukidanje članarine u klubovima koje finansiramo", rekao je Raičević.

Na Tufegdžićevu intervenciju iz klupe da nije saopštio imena suvlasnika KK Mornar, gradonačelnik je odgovorio da će ona "biti dostavljena".

SO je danas usvojila i poslovnik o radu.

Stefan Šušter (Socijaldemokrate) istakao je da je ovaj akt uz statut "krucijalan dokument po kojem postupamo", zahvalio članovima radne grupe za izradu Poslovnika - Aleksandri Grabež, sekretaru SO Erolu Marunoviću, Mariji Kaluđerović, Svetlani Gažević i Zdravku Gvozdenoviću, i dodao da je suština Poslovnika da "određene situacije iz prakse" podvede pod odgovarajuće norme.

Sjednica je popodne prekinuta, i biće nastavljena sjutra, kada su na dnevnom redu programi opštinskih preduzeća za 2019.

Bonus video: