Rajnke: Napadi na novinare neprihvatljivi i ne smiju se tolerisati

"Najvažnije je da vidimo Crnu Goru u kojoj će novinari obavljati svoj posao bez straha, bez rizika odmazde, oslobođeni rizika nasilja"
625 pregleda 15 komentar(a)
Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Boris Pejović
Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Boris Pejović

Medijska nezavisnost i sloboda su stubovi demokratije, a SAD bi voljele da vide napredak na polju medijskih sloboda u Crnoj Gori.

To je u intervjuu Pobjedi poručila ambasadorka SAD u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke.

Upitana kako komentariše reforme u poglavljima 23 i 24 i da li je evidentan napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, Rajnke je kazala da su ta dva poglavlja ključna i pregovaračkom procesu za ulazak u EU i da američka vlada sa zadovoljstvom podržava Crnu Goru.

"Jer su to reforme od kojih od kojih će koristi imati crnogorski građani. U tim poglavljima vidim ostvareni napredak iako ima još dosta posla. Naravno, nijesam portparol Evropske unije i neću detaljnije kvalifikovati kako Crna Gora sprovodi reforme, ali ću prokomentarisati dio koji se tiče medijskih sloboda koje smatram veoma važnim u tom procesu. Medijsku nezavisnost i slobodu vidim kao jedan od stubova demokratije. SAD bi voljele da vide napredak na polju medijskih sloboda. To bih objasnila na način da bih voljela da vidim da u Crnoj Gori građani vjeruju medijima zato što im mogu obezbijediti vijesti zasnovane na činjenicama, nepristrasnom i nezavisnom izvještavanju. To je vizija. Naravno, voljela bih da vidim da se u Crnoj Gori vodi javna debata podržana od strane istraživačkog novinarstva - novinara koji pomažu svakom od građana da shvate postojeću situaciju. Najvažnije je da vidimo Crnu Goru u kojoj će novinari obavljati svoj posao bez straha, bez rizika odmazde, oslobođeni rizika nasilja. Napadi na bilo kojeg novinara poput onog na Oliveru Lakić su kategorički neprihvatljivi i ne smiju se tolerisati. I to je vizija koju imam o odvažnim, nezavisnim i slobodnim medijima u Crnoj Gori. Nadam se da crnogorski narod dijeli tu istu viziju i znam da Vlada ide ka tome u poglavljima 23 i 24. Nadam se, na kraju, da će Crna Gora to dostići, a mi ćemo obezbijediti svu moguću podršku", rekla je Rajnke.

Bonus video: