Rajzing Rajnke: SAD izuzetno cijene partnerstvo i evroatlantski pravac Crne Gore

Američka ambasadorka je izrazila punu spremnost za ekspertsku pomoć reformama koje Crna Gora sprovodi, polazeći od upravo objavljenog Izvještaja Evropske komisije o napretku
1115 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, je kazala da SAD izuzetno cijene partnerstvo Crne Gore i njen evroatlantski pravac.

Ona se tokom 2BS foruma u Budvi susrela sa predsjednikom Crne Gore, Milom Đukanovićem.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, američka ambasadorka je izrazila punu spremnost za ekspertsku pomoć reformama koje Crna Gora sprovodi, polazeći od upravo objavljenog Izvještaja Evropske komisije o napretku.

Đukanović je, kako se navodi, zahvalio ambasadorki Rajzing Rajnke na učešću na Forumu, kao i porukama podrške u njenom izlaganju evroatlantskoj perspektivi regiona i Crne Gore, i "visokim ocjenama za reagovanje institucija na izazove poput nedavne presude Višeg suda u slučaju pokušaja terorizma 2016."

Predsjednik je, kako je saopšteno, uz ocjenu da Crna Gora nastavlja da bude postojano posvećena ostvarenju strateških ciljeva, iskazao uvjerenje u potencijal demokratskog i ekonomskog razvoja i spremnost da budemo odgovorna članica NATO.

"Više od toga, spremni smo da veoma posvećeno promovišemo vrijednosti euroatlantizma u regionu, svjesni značaja očuvanja tih vrijednosti, posebno u ovom vremenu", rekao je Đukanović.

On je poručio da je Crna Gora odlučna da otkloni sve deficite na daljem putu integracije u EU, prije svega u interesu kvaliteta života naših građana, u čemu, kako je ocijenio, podrška SAD ima poseban značaj.

"Sagovornici su se saglasili sa visokim kvalitetom bilateralnih odnosa dvije države, uz obostranu opredijeljenost za dalje unapređenje ekonomske saradnje, kroz animiranje kredibilnih partnera koji će osim investicija, na ovaj prostor donijeti i nova znanja i standarde", navodi se u saopštenju.

Đukanović i Rajzing Rajnke razmijenili su mišljenja i o aktuelnim procesima u regionu, ističući značaj bržeg rješavanja otvorenih pitanja za njegovu evropsku i evroatlantsku perspektivu.

Bonus video: