Rakčević: Glomaznu administraciju Vuković ne može disciplinovati

“Samo u posljednjih šest godina, tekuća potrošnja gradskog budžeta i zasebnih budžeta gradskih preduzeća porasla je za preko 6 miliona eura na godišnjem nivou, prvenstveno zbog ogromnog partijskog zapošljavanja i udomljavanja aktivista DPS-a”, kaže Rakčević
4788 pregleda 2 komentar(a)
Luka Rakčević, Foto: Boris Pejović
Luka Rakčević, Foto: Boris Pejović

Vukovićevo lamentiranje nad radom gradskih službi i preduzeća, nakon što su ih on i njegovi prethodnici natrpali podobnim partijskim kadrovima, je jeftino i smiješno, pa bi prvi i najbolji korak bio da otpusti svoje najbiže saradnike i sebe, ne bi li naš grad konačno krenuo naprijed, ukazao je predsjednik podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA, Luka Rakčević.

Rakčević je reagovao na to što je Vuković prošle sedmice poslao dopis upozorenja rukovodećem kadru u Glavnom gradu u kome prijeti otkazima i smjenama, jer nagrađivanje zaposlenih nije dalo željeni rezultat.

On podsjeća da njihov odbornički klub “Podgorička URA - Pravo na grad!“, već godinama ukazuje na neracionalna zapošljavanja u javnom sektoru i zahtijeva obustavljanje takve štetne prakse Demokratske partije socijalista (DPS).

“Samo u posljednjih šest godina, tekuća potrošnja gradskog budžeta i zasebnih budžeta gradskih preduzeća porasla je za preko 6 miliona eura na godišnjem nivou, prvenstveno zbog ogromnog partijskog zapošljavanja i udomljavanja aktivista DPS-a. Naravno da je Vuković svega toga dobro svjestan, jer i sam ohrabruje i podržava takva zapošljavanja na partijskoj osnovi, pa zbog toga i njegov “dopis“ može biti isključivo predstava za javnost ili najava potencijalnog sankcionisanja onih koji rade u javnom sektoru, a nisu spremni da bespogovorno slušaju direktive partije“, ukazao je Rakčević.

Rakčević podsjeća da se, zbog takvog višegodišnjeg upravljanja, ukupna finansijska održivost Glavnog grada zasniva isključivo na stepenu naplate komunalnog opremanja i rasprodavanja preostale gradske imovine.

“Jer da tih jednokratnih prihoda nema, gradske finansije bi se urušile pod pritiskom velikih tekućih troškova, u najvećoj mjeri izazvanih ogromnim brojem zaposlenih, koji nije racionalan, niti bilo čime opravdan. Dok su gradskim funkcionerima usta puna racionalizacije i “domaćinskog“ upravljanja, gradske službe i preduzeća nesmanjenim intenzitetom zapošljavaju partijske aktiviste i homogenizuju bazu u susret narednim parlamentarnim izborima. Kako drugačije objasniti finansijske rezultate pojedinih gradskih preduzeća, poput Parking servisa, koja preko 90% od ukupnih prihoda troše na plate svojih zaposlenih. Zbog toga je Vukovićeva predstava isuviše jeftina, da bi se o njoj ozbiljno govorilo“, ukazao je Rakčević.

Ivan Vuković
Ivan Vuković(Foto: Zoran Đurić)

On podsjeća da je Vuković, nebrojeno puta, u želji da se partijski dodvori i opravda ukazano povjerenje svog šefa, javno isticao da je “ponosan na sve šta su radili njegovi prethodnici Stijepović i Mugoša“.

“A velika većina svih stvari koje su njegovi prethodnici uradili, bila je na štetu ovog grada i svih njegovih građana, a u korist njihovih prijatelja ili partijskih kadrova. I zbog toga je bitno podsjetiti Vukovića da vladavina DPS-a ovim gradom nije započela njegovim dolaskom, već da je DPS tu decenijama, a da samim tim - i Vuković, sa svojim saradnicima, snosi odgovornost za sve posljedice takve politike. Pa bi, ukoliko stvarno želi dobro ovom gradu, za početak trebalo da otpusti sebe i svoje saradnike, kako bi stvorio osnovne preduslove za normalno funkcionisanje, konsolidaciju i napredak“, zaključio je Rakčević.

Bonus video: