Rakčević: Prekinuti politiku kojom su "ribari ljudskih duša" uništili privredu

“Ne treba Crnoj Gori politički avanturizam već promjene i moramo gledati kako da dobijemo ‘rat’, a ne bitku za URA-u”, poručio je Rakčević
112 pregleda 31 komentar(a)
URA, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
URA, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.10.2015. 20:36h

Cilj Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA), kako je kazao njen lider Žarko Rakčević na tribini u Nikšiću, je da Crna Gora bude država jednakih, a ne probranih i podobnih i da se konačno prekine politika u kojoj su “ribari ljudskih duša favorizovanjem berzanskih špekulacija uništili privredu”.

“Ne može se živjeti od prodavanja magle i kockarske ekonomije, niti se pričom o globalnim problemima i o evroatlanskim integracijama, smije vršiti zamagljivanje problema građana Crne Gore”, poručio je Rakčević.

Takva politika se, kako je kazao, mora prekinuti putem glasačkih lističa na fer i demokratskim izborima od kojih URA očekuje dvocifren broj podrške, ali i da bude “katalizator i da objedini sve političke grupacije koje su na nivou građanske Crne Gore”. Iako je, kako je kazao, omiljena “mantra vlasti da je opozicija posvađana”, ta floskula nije tačna, a kao primjer je navao dobru saradnju URA-e sa Demosom i Demokratama.

“Ne treba Crnoj Gori politički avanturizam već promjene i moramo gledati kako da dobijemo ‘rat’, a ne bitku za URA-u”, poručio je Rakčević.

Odgovarajući na pitanje prisutnih da li je Nikšiću, sa dugom od preko 40 miliona eura, potreban projekat kakav je Tehnopolis, Rakčević je kazao da ako “imate kuću kroz koju furi, a čeljad su gladna, ne treba kupovati Audi 6 i novi telefon da bi se hvalili po komšiluku, već je prioritet kako uzorati ledinu i nahraniti porodicu”.

Prof.dr Milan Marković, član Koordinacionog odbora URA-e koji je zadužen za oblast poljoprivrede, kazao je da se po izdvajanju budžeta države za poljoprivredu vidi koliko joj je stalo do te oblasti. Kada je Crna Gora u pitanju, koja za tu svrhu izdvaja oko 15 miliona eura, dok, kako je kazao Marković jedna mala Malta izdvaja gotovo 20 miliona, nije teško zaključiti da je odnos države prema poljoprivredi maćehinski.

Prof. dr Tatjana Bečanović je pitala prisutne da li će dozvoliti ljudima kojima je falsifikovanje jedna od glavnih odlika njihovog rada, da i u narednom periodu “falsifikuju državu i institucije”.

“Ne želim da neko glasa za nas iz straha ili zbog vreće brašna. Zajedno možemo politiku očistiti od prljavštine koja se u nju uvukla i napraviti je čistom i plemenitom zanimacijom”, kazala je Bečanović i upitala sugrađane da li će dozvoliti da se filologija preseli u Podgoricu, kao što pojedini namjeravaju.

Prema riječima Miloša Konatara, člana Koordinacionog odbora URA-e, teško se može govoriti o socijalno odgovornoj državi ako materijalno davanje za jednu četvoročlanu porodicu na mjesečnom nivou iznosi 103 eura i ako i ono malo novca što imamo ne koristimo da damo onima kojima je potrebno, već “finansiramo propale projekte prijatelja ministara i Vlade, domaćih i stranih tajkuna”.

Iako je, zbog opravdanih razloga kasnio na tribinu, prisutni su željeli da čuju šta Dritan Abazović misli o spoljnoj politici i NATO-u.

Abazović je kazao da iako URA ima pozitivan stav o NATO integracijama da su dobrodošli svi oni koji misle suprotno od njih, kao i da nema parlamenta koji može da donese pravednu odluku ukoliko nije izabran na slobodnim izborima.

Zato je, kazao je Abazović, cilj URA-e da se do smjene vlasti i odlaska u prošlost “moralnih surfera” dođe na miran način, olovkom i fer izborima, kao i da ova vlast ima podršku stranaca jer je politika opozicije protivna zapadnim interesima.

Abazović je ponovio svoju tezu da svi oni koji su protiv ove vlasti i Mila Đukanovića treba da glasaju za NATO jer smatra da će na taj način doći do njihove smjene pošto neće više imati šta da ponude ni narodu ni saveznicima.

Predsjednica Opštinskog odbora URA u Nikšiću prof. dr Rajka Glušica zahvalila se prisutnima što su po nevremenu u tolikom broju došli, ali i poručila da je najveća nepogoda koja je građane pogodila zadnjih 25.godina upravo aktuelna vlast.

Bonus video: