Rakčević: Trenutna prijestonica Crne Gore je Oleg Deripaska

Rakčević je istakao da "dolina bogova" ne treba da bude Pompeja zatrpana prašinom, već grad po kojem se prepoznaje Crna Gora
85 komentar(a)
Žarko Rakčević, Građanski pokret, Cetinje, Foto: Građanski pokret
Žarko Rakčević, Građanski pokret, Cetinje, Foto: Građanski pokret
Ažurirano: 14.02.2015. 21:53h

Koordinator Građanskog pokreta Žarko Rakčević kazao je večeras da posljednjih 25 godina Cetinje nema status prijestonice, jer mu ova vlast ne daje takav tretman.

Inicijativni odbor Građanskog pokreta za Cetinje formiran je večeras, a pored Rakčevića formiranju su prisustvovali i njegovi saradnici Božena Jelušić i Rade Bojović.

Oni su naglasili neophodnost smjene ovakve vlasti u Crnoj Gori i izgradnju bolje, drugačije, građanskije i pravednije Crne Gore.

Rakčević je istakao da "dolina bogova" ne treba da bude Pompeja zatrpana prašinom, već grad po kojem se prepoznaje Crna Gora.

"Posljednjih 25 godina Cetinje nema status prijestonice, jer mu ova vlast ne daje takav tretman, već je trenutna prijestonica Oleg Deripaska, drugovi i kumovi ove vlasti. Zato danas imamo Crnu Goru sa katancima na fabrikama, narko dilere kao dobre momke, predizborne bajke u duhu Ivice i Marice o čokoladnim kućicama i boljoj buducnosti", rekao je Rakčević.

On je istakao da je neophodan raskid s dosadašnjom praksom:

"Nijesmo sanjali ovakvu Crnu Goru na cetinjskom trgu dok smo slali antiratne i gradjanske poruke. Današnja CG, ukoliko se uključe svi dugovi lokalnih samouprava, krajnje sumnjive državne garancije i kredit za auto put, je zaduzena preko tri milijarde eura. Neodgovornom politikom jedemo budućnost naše djece. Nama ne treba Crna Gora poltrona, vec slobodomislećih pojedinaca i zemlja gdje se patriotizam ne pokazuje pukim ljubljenjem zastave i držanjem ruke na grudima tokom intoniranja himne, već predanošću, radom i posvećenošću dobrobiti zajednice", istakao je Rakčević.

Jelušić: Cetinje ima hrabrost da mijenja

Božena Jelušić je govorila o zatvorenosti Crne Gore, koja je uslovljena korupcijom, pa tako stradaju i zdravstvo i skolstvo i sve sfere crnogorskog društva i o značaju kapitala koji je Crnoj Gori ostavio socijalizam, a koji je toliko velik da se posljednjih 25 godina bezpoštedno rabi.

"Ljudi u Građanskom pokretu su se okupili ne da budu puki posmatrači već aktivni učesnici u kreiranju bolje Crne Gore. Cetinje ima hrabrost da mijenja", rekla je Jelušić, dodajući da se dehumanizovani liberalni kapitalizam mora civilizovati, a naša država dobiti lijevo orjentisanu opoziciju.

"Ukoliko to ne uradimo, nejednakost, siromaštvo, neravnopravnost polova, ekspanzija religijskih i nacionalistickih pokreta biće sve izraženija", upozorila je Jelušić.

Bojović: Neophodno kreirati novi sistem

Rade Bojović je kazao da je crnogorska politička klasa uspostavila kancerogeni društveno-politički model.

"Ona funkcioniše kao kasta i sprječava sve vidove progresa. DPS nije politička partija, nego sistem nastao nakon prevrata 1989. godine, čiji je Crna Gora još uvijek talac. U radu na smjeni aktuelne crnogorske vlasti ne možemo se voditi maksimom dovoljno je samo da vi odete, koja je uspostavljena tokom AB revolucije, već je neophodno kreirati novi sistem, etički i politički znatno napredniji od postojećega. Moramo se okupljati oko progresivnih ideja koje će se baviti revitalizacijom Crne Gore na dugoročnom planu i zatvoriti istorijske podjele među crnogorskim građanima", poručio je Bojović.

Bonus video: