Rama: Sada NATO drži cijelu jadransko-jonsku obalu

Rama je kazao da je na sastanku dogovoreno održavanje zajedničke sjednice dvije vlade, kao novi ciklus odnosa i pokušaj da se intenzivira ekonomska saradnja dvije države.
55 pregleda 0 komentar(a)
Edi Rama, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Edi Rama, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.04.2017. 20:14h

Učlanjenjem Crne Gore u Alijansu cijela jadransko-jonska obala biti NATO zona, ocijenio je premijer Albanije Edi Rama. On je nakon razgovora sa crnogorskim kolegom Duškom Markovićem rekao da je ratifikacija Protokola u američkom Senatu istorijski događaj, ne samo za Crnu Goru, nego za cijeli region

Marković je rekao da će ratifikacija u crnogorskom parlamentu biti prije samita NATO-a u maju, i dodao da očekuje proteste povodom toga.

“Očekujem proteste, već su najavljeni za 8. april. To doživljavam kao legitimno ispoljavanje stava u odnosu na opredjeljenje Crne Gore za članstvo u NATO. Više puta smo to već vidjeli, ne znam zašto im to još jednom treba“, rekao je Marković odgovarajući na pitanje novinara.

Rama je kazao da je na jučerašnjem sastanku dogovoreno održavanje zajedničke sjednice dvije vlade, kao novi ciklus odnosa i pokušaj da se intenzivira ekonomska saradnja dvije države. Marković je istakao da Crna Gora i Albanija moraju jačati ekonomsku saradnju i unaprijediti spoljno-trgovinsku razmjenu. Na sastanku je, kako je naveo, ocijenjeno da treba što prije oformiti regionalni policijski centar, čije će sjedište biti u Plavu. Rama je pozdravio učešće Albanaca u vladajućoj koaliciji u Crnoj Gori.

“Uvjereni smo da je dodatno ohrabrivanje takvih odnosa faktor koji je veoma važan za stabilnost Crne Gore", rekao je on.

Albanski premijer se tokom jučerašnje posjete sastao i sa predsjednikom Filipom Vujanovićem, predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem kao i sa predstavnicima albanskih partija.

U Crnoj Gori kao u Albaniji

Uoči konferencije za novinare Markovića i Rame u vili “Gorica” nakratko je došlo do manjih tehničkih problema, jer mikrofoni nijesu radili. Dok su tehničari otklanjali kvar, na nekoliko minuta u vili je nastupila tišina koju je prekinuo albanski premijer.

“Hvala vam za ovo. Osjetio sam se kao u Albaniji”, kazao je Rama.

Tokom posjete zabilježene su velike gužve u Podgorici, zbog čega su neke od glavnih saobraćajnica bile potpuno blokirane.

Bonus video: