Rascjep u SDP-u uvod u duboku krizu vlasti

Na pitanje o Lazoviću i Brajoviću, iz Đukanovićevog kabineta je odgovoreno da je suviše rano za komentar odnosa u koaliciji
100 pregleda 34 komentar(a)
SDP Kongres, Ranko Krivokapić, Ivan Brajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
SDP Kongres, Ranko Krivokapić, Ivan Brajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.07.2015. 05:40h

Rascjep u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) uvod je u duboku političku krizu čiji je ishod i oblike teško predvidjeti, iako je skoro izvjesno da zbog iščekivanja pozivnice u NATO vanredni izbori neće biti raspisani do kraja godine ili sredine naredne.

Demokratska partija socijalista (DPS) je i prošlog ljeta bila u sličnoj poziciji kada se mogla osjećati nadmoćno nakon fijaska pregovora SDP-a i opozicije u Podgorici, ali isto tako je čekala ishod Samita NATO-a o Velsu.

Osim toga, SDP i opozicija bi mogli hitno formirarati većinu zbog toga što nema uslova za primjenu novog izbornog zakonodavstva, ako bi DPS odlučio da ide uskoro na izbore.

Čekanje pozivnice neće smanjiti tenzije unutar koalicije, a ulje na vatru mogao bi dodati premijer Milo Đukanović odbijanjem zahtjeva lidera socijaldemokrata Ranka Krivokapića da smijeni ministre Ivana Brajovića i Vujicu Lazovića, nakon njihove odluke da napuste partiju.

S druge strane, Đukanović bi mogao zadržati ministre do odluke organa SDP-a, da bi ih na jesen smijenio i time smanjio tenzije u vlasti.

Na Đukanovićevo odbijanje da smijeni ministre, Krivokapić bi mogao da odgovori zahtjevom za skraćenje mandata Skupštine i nove izbore, ili formiranjem prelazne vlade sa opozicijom. Iako bi u tom slučaju Đukanoviću za većinu nedostajala dva poslanika, male su šanse da Krivokapić uđe u dogovore sa opozicijom u kojoj je značajan broj nezavisnih poslanika koji se ne mogu kotrolisati. Osim toga rizikuje da bude optužen kako je napravio savez sa “protivnicima NATO i crnogorske državnosti”. S druge strane, Đukanović bi ljeto mogao da iskoristi da nađe nove partnere među opozicionim strankama i krene prvo na smjenu Krivkapića sa mjesta šefa parlamenta.

Iz Đukanovićevog kabineta juče nijesu željeli da komentarišu Krivokapićev zahtjev za smjenu ministara.

“Suviše je rano za komentare. Ne trčimo sa ocjenama, biće prilike u narednim danima za komentar odnosa u koaliciji”, kazali su “Vijestima” u kabinetu premijera.

Poslanik DPS-a Zoran Jelić, međutim, stao je u odbranu Brajovića i Lazovića navodeći da su u Vladi dosadašnjim radom ispunili sve svoje obaveze.

On tvrdi da raskol u SDP-u neće dovesti do vanrednih izbora.

“Premijer je taj koji ocjenjuje rad Vlade i svojih ministara i on je taj koji bira svoj tim”, izjavo je Jelić za agenciju MINA.

Ističući da ne očekuje da premijer smijeni ministre, funkcioner Demosa Goran Danilović pojasnio je da trenutnu krizu vlasti treba riješi padom Vlade. On je upozorio da postoji opasnost da u parlamentarnom pregrupisavanju pojedini djelovi opozicije ne ostanu dosljedni.

„Plašim se da bi dvojici poslanika SDP-a koji će ostati uz Vladu Đukanovića, a ne bi me čudilo da ostane svih osam, priteći u pomoć pojedinci iz opozicije koji bi mogli da nadomjeste eventualno neposlušni SDP“, pojasnio je Danilović, ističući da su vrlo zlokobne najave pojedinih opozicionara da im je trenutno bliža pozicija vlasti i Vlade DPS-a.

Funkcioner pokreta URA Dritan Abazović smatra da su parlamentarni izbori na jesen najrealnije rješenje nakon raskola u SDP-u, navodeći da ministri koji su napustili tu stranku ne mogu je više predstavljati u Vladi.

On je rekao da će se, ukoliko SDP nakon svega ne raskine koaliciju, pokazati da ta partija nema više nikakav subjektivitet.

„Ako dozvole da ministri koji više nijesu njihovi članovi ostanu u vlasti i imaju podršku ljudi iz parlamenta koji predstavljaju SDP biće to totalni nonsens koji politička teorija ne poznaje. Najrealnije je da SDP otkaže povjerenje i odvede parlament na izbore“, rekao je je Abazović.

Opozicija da zbije redove i sarađuje

Ostavka, sada već nelegitimne Vlade premijera Đukanovića, jedino je logični rasplet situacije u vladajućoj koaliciji, kazao je lider Demosa Miodrag Lekić. On je ocijenio da je svima koji drže do osnovnih pravila demokratije jasno da su haotični zapleti u vladajućoj koaliciji doveli do nelegitimnosti Vlade. Lekić tvrdi da premijer nema namjeru da zvanično objavi nepostojanje regularne Vlade u nastalim okolnostima.

On je ocijenio da institucionalna kriza blokira državno funkcionisanje zemlje, ističući da u nelegitimnoj Vladi sjede potpredsjednik i ministar bez demokratsko – skupštinskog legitimiteta.

“Ostavka sada već nelegitimne Đukanovićeve Vlade je jedino logični rasplet nastale situacije. Svaki drugi scenario jeste manifestacija licemjerstva i straha Đukanovića od gubljenja vlasti”, smatra Lekić, navodeći da će institucionalna kriza imati ozbiljne posledice na dinamiku evropskih integracija. “Apelujem na sve parlamentarne i vanparlamentarne opozicione snage da održimo moguću povezanost i saradnju u ovom trenutku”, kazao je Lekić.

Front pozvao opoziciju da ne ulazi u trgovinu sa DPS-om

Nakon raskola u SDP-u Vlada nema legitimitet i bilo bi krajnje neodgovorno da bilo koja opoziciona partija učestvuje u trgovinama sa DPS-om, koje bi dovele do vanrednih izbora, ocijenilo je predsjedništvo Demokratskog fronta (DF).

Predsjedništvo Fronta je, kako se navodi, ocijenilo da je formiranje prelazne vlade jedini mogući legitimni i demokratski put za rješenje opasne političke krize koja može dovesti do destabilizacije političkih prilika.

Predsjedništvo Fronta ocijenilo je da bi svaka participacija nekog iz opozicionih stranaka u trgovinama sa DPS-om, koja bi vodila održavanju izbora bez prelazne vlade, značila direktnu kolaboraciju sa „korumpiranim mafijaškim režimom i omogućavanje ponovne krađe izbora“.

Bonus video: