Rasmusen: Impresioniran sam, ali ima još posla da se uradi

"Potrebne su reforme vezane za vladavinu prava, naročito izgradnjom istinski nezavisnog pravosuđa, kao i jača borba protiv korupcije i organizovanog kriminala"
30 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2014. 20:08h

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen kazao je da u Alijansi još nisu odlučili da li će samit u Velsu biti samit proširenja, ali i da očekuje dalji napredak Crne Gore u ispunjavanju zahtjeva za članstvo.

Rasmusen je u intervjuu TV Vijesti rekao i kako nema problem sa protestima NATO protivnika zbog njegove posjete Crnoj Gori, jer je to demokratsko pravo svakog građanina.

Izbjegao je da direktno odgovori da li će se NATO nekada izviniti Crnoj Gori zbog bombardovanja 1999. godine, poručujući da to nije bila borba protiv crnogorskog naroda, već protiv represeivnog režima u Beogradu.

  • Kada će se znati da li će naredni NATO samit biti samit proširenja i od čega to zavisi?

"Nismo još odlučili kakva će biti agenda samita. Dakle, još ne znamo kako ćemo tačno izraziti tu našu politiku "otvorenih vrata". U svakom slučaju vjerujem da ćemo vidjeti napredak, takođe što se tiče Crne Gore, jer je Crna Gora uradila puno da se približi budućem članstvu u NATO".

  • Šta vi lično mislite, da li je Crna Gora sada spremna za članstvo u NATO?

"Impresioniran sam napretkom koji je Crna Gora napravila ali ima još posla da se uradi. Potrebno je još reformi u odbrambenom i bezbjedonosnom sektoru. Takođe, potrebne su reforme vezane za vladavinu prava, naročito izgradnjom istinski nezavisnog pravosuđa, kao i jača borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

  • Imali smo proteste zbog vašeg dolaska. Da li NATO planira da uputi neko izvinjenje Crnoj Gori zbog bombardovanja 1999. sada ili kasnije kada postanemo članica Alijanse?

"Prvo da kažem da je demokratsko pravo svakoga da izrazi svoje mišljenje, pa i kroz proteste, tako da nemam problema s tim. Drugo, podsjetiću vas da je NATO pokrenuo akciju 1999. da bi spriječio genocid. To je u skladu sa osnovnim principima Ujedinjenih nacija i mi smo uspjeli u tome. To nije bila borba protiv srpskog ili crnogorskog naroda, to je bila borba protiv autokratskog i represivnog sistema. Otada, uspjeli smo da stabilizujemo situaciju na Zapadnom Balkanu i danas možemo da kažemo da je NATO garant mira i stabilnosti u ovom regionu. Na Kosovu je NATO nepobitno garant bezbjednosti albanske i srpske zajednice i to su prepoznale obje strane. Dakle, operacije NATO-a na Zapadnom Balkanu bile su veoma uspješne.

Medojević: Ponovljeni najvažniji problemi koje Crna Gora mora da riješi

"U cjelosti je propao pokušaj propagandnog tima Đukanovića da iskoristi posjetu Rasmunsena Podgorici u predizborne svrhe. Generalni sekretar NATO-a je ponovio najvažnije probleme koje Crna Gora mora da riješi, ako želi pozivnicu na samitu u Velsu - refrome bezbjednosnog sektora, vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ovaj put dodat je i jedan novi i precizniji zahtjev - nezavisno pravosuđe".

"I EU i NATO već duže vremena sa posebnom pažnjom prati jedan broj karakterističnim slučajeva, čiji epilog određuje i stav ovih organizacija. Slučaj Zavala, suđenja transnacionlanim narkobosovima, ubistvo inspektora Šćekića i Duška Jovanovića su pod posebnom lupom eksperata EU i NATO i aktuelne odluke različitih sudskih instanci su definitivno dokazale ključnu tezu u izvještaju o napretku EK , da "korupcija ostaje široko rasprostranjena i dalje predstavlja ozbiljnu zabrinutost jer omogućava grupama organizovanog kriminala inflirtraciju u privatnom i javnom sektoru", rekao je Medojević

On je dodao da "skandalozne presude Vrhovnog i Apelacionog suda u ovim kritičnim slučajevima, veoma su negativno ocjenjene i u EU i NATO":

"I biće ključni razlog zbog čega Crna Gora, po svemu sudeći, neće dobiti pozivnicu za NATO na samitu u Velsu. EU i NATO su veoma zabrinute zbog sve većeg broja konkretnih dokaza da institucije pravne države, a prije svih tužilaštvo i sudovi nijesu u stanju da obebzjede pravosnažne presude za visoku korupciju i organizovani kriminal", zaključio je Medojević.

Galerija

Bonus video: