Rasmusen: Pravosuđe mora dati maksimum u borbi protiv organizovanog kriminala

Drago mi je da vidim da je Crna Gora napravila značajan napredak tokom prve godine Akcionog plana za članstvo
0 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, Foto: Wikipedia
Anders Fog Rasmusen, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 01.07.2011. 20:46h

Crnogorsko pravosuđe mora da da svoj maksimum u borbi protiv organizovanog kriminala, na bilo kom nivou on bio, kazao je generalni sekretar NATO-a Anders fog Rasmusen.

To, kao i borba protiv korupcije, važan je uslov za ulazak Crne Gore, kako u Alijansu, tako i u EU.

U razgovoru za “Vijesti”, Rasmusen je posebno izdvojio ova dva uslova kao bitna za dalji napredak zemlje i to je objasnio time što je NATO mnogo više od vojnog saveza.

• Prema Vašem mišljenju, koliko je Crna Gora daleko od punopravnog članstva u NATO-u?

Drago mi je da vidim da je Crna Gora napravila značajan napredak tokom prve godine Akcionog plana za članstvo (MAP). U Savjetu NATO-a smo nedavno razgovarali o prvom crnogorskom nacionalnom programu i saveznici su veoma pozitivno prihvatili taj program. On pokazuje jasan napredak u reformama odbrane, ali i širim reformama u zemlji.

Jasno je i da ima još dosta posla da se uradi. Posebno kada se radi o organizovanom kriminalu i korupciji. Takođe moramo da osiguramo da odbrambene i bezbjednosne agencije u potpunosti budu u skladu sa NATO standardima. Kada se radi o vremenskoj odrednici, mislim da je još rano nagađati datume za buduće članstvo. To će uveliko zavisiti od brzine reformi u Crnoj Gori.

• Kako komentarišete optužbe da je dio vlasti povezan sa kriminalnim strukturama?

Ja neću da se miješam u to. To je za policiju i pravosudni sistem da se bave time. Ja nisam u policiji, ali sam ovdje da kažem da je iz NATO perspektive bitno da sudske vlasti u ovoj zemlji daju svoj maksimum u borbi protiv organizovanog kriminala na bilo kom nivou on bio.

• Godinama je u Crnoj Gori niska podrška građana ulasku u NATO. Sve vrijeme je ispod 40 procenata. Zbog čega je to tako - zbog protivljenja većine opozicionih partija, nedovoljne angažovanosti vlasti ili zbog bombardovanja 1999?

Očigledno to posljednje igra ulogu. Veoma dobro shvatam da postoje pomiješana osjećanja i u Srbiji i Crnoj Gori uzimajući u obzir ono što se desilo '90-ih. Ali, ja bih želio da naglasim da se NATO nikada nije svađao sa građanima ni Srbije ni Crne Gore. Mi smo odgovorili na zlodjela tadašnjeg autokratskog režima koji je vodio Milošević. Mi sebe smatramo prijateljima ljudi u Crnoj Gori i Srbiji. Apelujem da zaboravimo prošlost i gledamo naprijed.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: