Rastoder: Kraj koalicije SDP i DPS je definitivan

Rastoder je kazao da lično odavno zagovara samostalni nastup SDP-a na izborima, i ocijenio da su se sada i definitivno stekli uslovi za to
57 komentar(a)
Rifat Rastoder, Foto: Boris Pejović
Rifat Rastoder, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.11.2015. 12:22h

Kraj koalicije Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske partije socijalista (DPS) je definitivan, i pitanje je dana kada će ona prestati da postoji, smatra predsjednik Savjeta SDP-a, Rifat Rastoder.

On je u intervjuu agenciji MINA, na pitanje da li je moguće da SDP nakon parlamentarnih izbora ponovo uđe u koaliciji sa DPS-om, kazao da „nije politički uputno unaprijed se zaklinjati sa kim bi, a sa kim ne, konstituisali vlast“.

Rastoder je kazao da lično odavno zagovara samostalni nastup SDP-a na izborima, i ocijenio da su se sada i definitivno stekli uslovi za to.

„Konačno, SDP je u velikoj šansi da sebe pozicionira kao najrealniju i najoptimalniju alternativu višedecenijskoj dominaciji DPS-a. Objektivno, SDP je jedina politička partija koja to, po svemu što je radila i radi, s punim pravom i zaslužuje“, ocijenio je Rastoder.

On je podsjetio da je SDP jedina partija sa političke scene Crne Gore koja je izvorno, od svog osnivanja do danas, bila i ostala antiratna, državotvorna, reformska i proevropska.

„I u svim ključnim situacijama bila inicijator i, u najamnju ruku, ravnopravan kreator svih najznačajnijih uzleta slobodne i nezavisne Crne Gore“, dodao je Rastoder.

Kako je kazao, sve će, naravno, zavisiti i od toga u kojoj mjeri će, zaista, biti objektivizirani uslovi za ravnopravnu izbornu utakmicu, odnosno od toga u kojoj mjeri će SDP moći i znati svoj izborni set ciljeva približiti građanima i afirmisati ih kao njihov životni interes.

„Ja jesam i, naprosto, kao jedan od osnivača i višegodišnjih čelnika moram biti, optimista“, rekao je Rastoder.

Upitan kakva je budućnost sadašnje vladajuće koalicije, on je kazao da se iz dana u dan potvrđuje da je „i definitivno kraj jedne od najuspješnijih političkih koalicija u regionu“.

„Ne bih nabrajao rezultate, kao ni moguće promašaje, ali ukupni skor ostvarivanja strateških ciljeva zasigurno je pozitivan a, upravo i ovih dana će, vjerujem, biti potvrđen pozivom za punopravno članstvo u najmoćnijoj međunarodnoj političko-bezbjednosnoj asocijaciji – NATO-u“, naveo je Rastoder.

To je, kako je kazao, i samo po sebi još jedan istorijski čin, važan ne samo za Crnu Goru, već i čitavi region.

„No, uprkos svemu, i razlike u koaliciji postaju sve izraženije, i sada je već samo pitanje dana kada će koalicija i prestati“, ocijenio Rastoder.

Na pitanje da li smatra da bi i poslije izbora SDP mogao ponovo formirati vlast sa DPS-om, on je rekao da je to najneposrednije skopčano sa uskopartijskim interesima, i da ne bi, trenutno, lamentirao ličnim pretpostavkama – šta bi i kako bilo najbolje. „To će odlučiti nadležni organi Partije“.

„Šta će biti kad bude i ako bude, to ćemo tek vidjeti. U svakom slučaju, politički se nije uputno unaprijed zaklinjati – s kim bi a s kim ne bi konstituisali vlast“, kazao je Rastoder.

Upitan u kojim političkim subjektima SDP vidi potencijalne nove koalicione partnere, on je rekao da se, prije svega, „valja izboriti za poziciju da odlučujete o učešću u vlasti, kao i o tome s kim bi a s kim ne bi tvorili novu vlast“.

„U ovom času znam jedino da ja lično i, zasigurno, ne bih participirao u vlasti sa političkim subjektima koji, prvenstveno, ne uvažavaju državu Crnu Goru i njeno realno multivjersko i multinacionalno društveno i državotvorno biće“, kazao je Rastoder.

On je naglasio da i u tom smislu ima u vidu da u politici ništa ne treba smatrati apsolutnim i konačnim kategorijama.

„Svi smo svjedoci da su upravo u politici, kao ni u jednoj drugoj oblasti, moguće, i čak česte, veoma drastične promjene u poimanju političkih principa i ciljeva. Zato je i očekivati da će, pogotovu sa punim evroatlantskim integracijama Crne Gore, i svi politički subjekti unutar nje početi da shvataju da im je ona i najoptimalniji primarni okvir i za život i zapolitičko, kao i sveukupno djelovanje i iskazivanje“, naveo je Rastoder.

Na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o dijalogukoji je inicirao šef parlamenta i SDP-a, Ranko Krivokapić, i može li on dovesti do rješenja za izlazak iz političke krize u Crnoj Gori, Rastoder je kazao da dijalog, zasigurno, nema alternative.

„Samo dijalogom u institucijama sistema je i moguće doći do pravih rješenja bilo koje situacije“, naglasio je on.

U protivnom, kako je naveo, vraćamo se nazad u takozvani pretpolitički period kojekakvih revolucija, kontrarevolucija i drugih populističkih metoda rješavanja čak i tekućih društvenih i političkih problema, što nikome dugoročno nije donijelo dobro.

„Naša su bar iskustva veoma ilustrativna u tom smislu. Zato, ko god se od političkih subjekata počne odricati dijaloga, i te kako ima razloga da se ozbiljno zabrine i za svoju dalju političku sudbinu“, poručio je Rastoder.

Upitan da li smatra da će se predstavnici DF-a, ipak,odazvati pozivu Krivokapića na razgovor, on je rekao da iskreno vjeruje du su u tom političkom savezu „dovoljno politički svjesni šta, u samoj predizbornoj špici, znači samo isključenje od mogućnosti da neposredno utičete na društvene i političke procese“.

„I da je za očekivati da neće propustiti šansu makar za učešće u kreiranju što optimalnijeg ambijenta i za sopstveni izborni nastup“, dodao je Rastoder.

Bonus video: