Rastoder: Parlamentarni izbori velika šansa za SDP

On smatra da su odnosi u vladajućoj koaliciji, koliko god da su zahladnjeli, još na zadovoljavajućem funkcionalnom nivou
66 pregleda 0 komentar(a)
Rifat Rastoder, Foto: Arhiva Vijesti
Rifat Rastoder, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.04.2012. 11:33h

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Rifat Rastoder rekao je su predstojeći parlamentarni izbori nova velika šansa socijaldemokrata i da on lično preferira samostalni nastup te stranke.Na pitanje koliko je realno da parlamentarni izbori budu održani na jesen, Rastoder je podsjetio da je praktično počela posljednja mandatna godina aktuelnoj vlasti i da bi svaki od mogućih termina, koji ne bi ugrozio formalni početak pregovora oko punopravnog članstva Crne Gore u Evropskoj Uniji i NATO-u, pravi termin."Što se mogućeg nastupa SDP-a na tim izborima tiče, već na osnovu toga što smatram da su predstojeći parlamentarni izbori za SDP nova velika šansa, jasno je da lično preferiram samostalni nastup", rekao je Rastoder agenciji MINA.On je ocijenio da je sve očiglednije da građani trebaju promjene u koncipiranju vlasti, ali da je siguran da oni nikada neće zaboraviti učinke populističke i nacionalsocijalističke svijesti i zaumlja koje je u jednom periodu preplavilo bilo i Crnu Goru. Prema njegovim riječima, danas svima trebaju prosperitetnost i stabilnost političkih i ukupnih odnosa kako u Crnoj Gori, tako i Crne Gore sa okruženjem. "Zar na političkoj sceni Crne Gore uopšte ima ikoga drugoga koji bi to mogao ponuditi i garantovati prije SDP-a koja je, jedina sa ovdašnje političke scene, od svog osnivanja do danas bila na državotvornom evropskom i ukupno putu mira, stabilnosti i prosperiteta", ocijenio je on.

Rastoder je podsjetio da je praktično počela posljednja mandatna godina aktuelnoj vlasti

Rastoder smatra da to očigledno i građani prepoznaju i da je zbog toga podrška SDP-u sve snažnija. "Siguran sam potvrdiće to i predstojeći lokalni izbori u Tivtu i Herceg Novom a, rekao bih, da su tek predstojeći parlamentarni izbori nova velika šansa i SDP-a i građana koji , u krajnjem, o tome odlučuju", ocijenio je Rastoder.On smatra da su odnosi u vladajućoj koaliciji, koliko god da su zahladnjeli, još na zadovoljavajućem funkcionalnom nivou.

Rastoder je ocijenio da su sve primjetnije razlike, posljedica izvornih programskih i konceptualnih razlika dvje partija, koje je u odsudnom periodu po Crnu Goru približio zajednički strateški cilj – obnova njene pune državnosti

"Ono što je najbitnije, vjerujem da sve izraženije razlike u odnosu na pojedina pitanja neće ugroziti izvršavanje obaveza iz sudbinski važnog što efikasnijeg procesa punih evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore", ocijenio je on.

Rastoder je ocijenio da su sve primjetnije razlike, posljedica izvornih programskih i konceptualnih razlika dvje partija, koje je u odsudnom periodu po Crnu Goru približio zajednički strateški cilj – obnova njene pune državnosti. "Kako, s vremenom, u prvi plan izbijaju nova važna politička i životna pitanja, sasvim logično, i poznate razlike među ovim partijama sve su vidljivije", ocijenio je on.Komentarišući stvaranje novih političkih partija, Rastder je rekao da svaki mogući politički impuls kojem je prosperitet države Crne Gore i njenog multietničkog i multikulturalnog društvenog i državotvornog bića u središtu političkih vizija dobrodošao je. On je ocijenio da je još rano pretpostavljati koliko će i kojih sve birača ko pridobiti i imati. "Tim prije što se o mogućnostima novih političkih konkurenata može pretpostavljati tek na osnovu manjeg ili višeg poznavanja pojedinih od njihovih aktera. A to, složićete se, ni izbliza nije dovoljno", rekao je on.

Bonus video: