Rastoder se neće kandidovati: Ustupamo mjesto mlađim ljudima

Prof. dr Šerbo Rastoder je redovni profesor na Univerzitetu Crne Gore (Filozofski fakultet), osnivač i šef studijskog programa za istoriju (u periodu od 2005. do 2014. godine), član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), osnivač DANU i BANU
168 pregleda 0 komentar(a)
Šerbo Rastoder
Šerbo Rastoder
Ažurirano: 07.04.2017. 10:38h

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA prof. dr Šerbo Rastoder, neće se kandidovati za partijske funkcije na predstojećoj Konvenciji.

On je, aludirajući na novo rukovodstvo tog pokreta, odbacio svaku negativnu asocijaciju na „mlade, lijepe i pametne“, iz razloga što se „ovdje ne radi o nasilju, već o dobrovoljnom odricanju u korist ljudi sa više energije, snage i pameti, ali i više želje da rade na neophodnim promjenama u Crnoj Gori“.

„Odluka da se ne kandidujemo je, prije svega, izraz našeg početnog stava, kao osnivača pokreta URA, da je naš zadatak, kao starijih i iskusnijih, da utemeljimo jedan slobodnouman pokret i damo šansu mlađim ljudima. Takvim činom, pokazujemo da smo prva politička generacija u Crnoj Gori koja vrši smjenu demokratskim i nenasilnim putem, kao i da je Crna Gora, kao takva, spremna i sposobna da prihvati novu političku generaciju - koja će učiniti dobro i njoj, ali i svima nama“, istakao je profesor Rastoder.

Prof. dr Šerbo Rastoder je redovni profesor na Univerzitetu Crne Gore (Filozofski fakultet), osnivač i šef studijskog programa za istoriju (u periodu od 2005. do 2014. godine), član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), osnivač DANU i BANU.

Rastoder je autor i koautor više od dvadeset naučnih monografija, pisac pogovora više knjiga, koautor udžbenika istorije za gimnaziju, autor nekoliko univerzitetskih udžbenika, urednik i recenzent preko 80 posebnih izdanja, autor preko 200 naučnih priloga, članaka i rasprava i preko 200 prikaza, priloga, eseja, bilješki i osvrta. On je autor više od 150 enciklopedijskih jedinica za „Enciklopediju Crne Gore“ i „Crnogorsku enciklopediju“. Urednik i koautor „Istorijskog leksikona Crne Gore“.

Bonus video: