Rastoder: U pregovorima napravljeni pomaci koji nagovještavaju nove političke kulture u CG

On smatra da bi dogovor o sporazumu pokazao nivo društvene i političke odgovornosti koje mogu biti samo preporuka za ubrzanje integracionih procesa
18 komentar(a)
Šerbo Rastoder, Foto: Savo Prelević
Šerbo Rastoder, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.03.2016. 15:26h

U pregovorima za postizanje sporazuma o uslovima za održavanje fer i slobodnih izbora, napravljeni su značajni pomaci koji mogu biti nagovještaj nove političke kulture u Crnoj Gori, ocijenio je potpredsjenik Građanskog pokreta URA Šerbo Rastoder.

On je rekao da je cilj svih pregovora da se dođe do dogovora, navodeći da je URA je ušla u njih s pretpostavkom da su fer i slobodni uslovi za izbore jedinstven cilj svih odgovornih političkih subjekata.

"Saglasno tome naravno da smo optimisti, jer čemu onda pregovori. Napravljeni su značajni pomaci koji mogu biti nagovještaj nove političke kulture u Crnoj Gori, a da li će biti dovoljni ostaje da vidimo", rekao je Rastoder agenciji MINA.

On je kazao da su u URA uvjereni da je sporazum u interesu građana, krajnji cilj svih političkih subjekata pregovora i da je za očekivati da stranke to zaista pokažu i na djelu.

Na pitanje koji je krajnji rok za potpisivanje Sporazuma, Rastoder je odgovorio da nikome nije u interesu da se sporazum odlaže, osim onima koji u njemu ne vide i neće politiku jednakih šansi.

"U tom smislu, već kasnimo. No više nije pitanje krajnjeg roka, već smisla učešća u procesu koji će nas iscrpljuje u isčekivanju nečega što je za demokratsko društvo normalna tekovina", ocijenio je Rastoder.

Upitan zbog čega bi bilo važno da u Sporazumu bude tretirano pitanje nadležnosti Specijalnog tužilaštva u izbornom procesu, Rastoder je rekao da je zbog činjenice, da bi mehanizmi kontrole bili osnaženi do nivoa u kojem bi svaka nesposobnost samokontrole bila sankcionisana.

On je rekao da je druga bitna činjenica u tome što bi se time smanjile mogućnosti da se kriminilozovano društvo počne navikavati na kriminilizaciju politike kao normalno stanje političke kulture.

"Naravno, to ne bi značilo potrebu mijenjanja prioriteta ovoga organa,već bi moguće bila dovoljna i njegova pojačana pozornost, bar neposredno uoči i tokom izbora", kazao je Rastoder.

On smatra da bi dogovor o sporazumu pokazao nivo društvene i političke odgovornosti koje mogu biti samo preporuka za ubrzanje integracionih procesa.

"Svi bitni subjekti međunarodne politike tako nešto podstiču i preporučuju. Crnoj Gori bi trebalo biti u interesu da kao zemlja kandidat zadovolji očekivanja onog dijela međunarodne javnosti koji je zainteresovan za implementaciju vrijednosti demokratskih društava", kazao je Rastoder.

Bonus video: